Skocz do zawartości

Różny poziom dzwieku z komputera

Recommended Posts

Witam,

posiadam płytę główną Z68MX-UD2H-B3 Gigabyte 

z integrowana kartą dżwiękową NVIDIA Virtual Audio Device (Wave Extensible) (WDM)

zakupiłem dobrę słuchawki ( mam nadzięję :)) i podłaczyłem najpierw bezpośrednio do wyjść karty z tyłu kompa. Dżwięk nie był za głośny nawet wydaje mi się że spokojnie mógłby być głośniejszy a przy tym był stłumiony z dobrymi basami generalnie nie jest żle tylko cicho.

Moja obudowa posiada tez wyjscia dzwiekowe z boku kompa i po podłaczeniu do nich dzwek jest o wiele głosniejszy ok ale tez z duzą przewagą wysokich tonów. Dlaczego tak sie dzieje i które teoretycznie wyjscia bardziej oddają dzwiek "realny"?

Ja bym to wytłumaczył tak:

Masz dwie rzeczy odpowiadające za dźwięk w kompie:

Zintegrowaną kartę dźwiękową:  7:1 HD Audio Realtek ALC889 

oraz

Jakiś procesor dźwięku na karcie graficznej od nVidii.

Najprawdopodobniej jedna "obsługuje" tylne gniazda w kompie a druga te z boku, dlatego dźwięk jest różny.

Kuźwa słabo mi się robi jak czytam to forum czasem. Uprzedzam że nie jest to wycieczka personalna do kogokolwiek ale:

1. Co to kuźwa jest ten ALC889

http://www.realtek.com.tw/products/productsView.aspx?Conn=4&Langid=1&Level=5&PFid=28&ProdID=173

Chcesz wiedzieć więcej na ten temat poczytaj jakieś Googlowe wyniki.

2. Co to jest ten kuźwa Gigabyte

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3854#sp

3. Co tam kuźwa można podpiąć

• 6 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out/Rear Speaker Out/Side Speaker Out/Line In/Line Out/Microphone)

źrodło kuźwa ten szajs z punktu 2

Oczekuszesz jakiegoś HI_FI_DUPER_Audio dzwoń do gigabyte bo ja tam Headphones które usilnie podłączasz nie widze.

Idę spać

Pozdrawiam

Edit. Zanim pójdę spać sprawdź sobie co daje front audio z płyty. Pewnie kuźwa tam słuchawki się podpina i dźwiek jest wypasiony po brzegi.

Edytowane przez paprykarz

Ja też uprzedzam że nie jest to wycieczka personalna do kogokolwiek

ale:

jeśli nie chcesz dyskutować - nie dyskutuj

jeśli nie chcesz wyjaśniaj - nie wyjaśniaj 

Z całym szacunkiem nikt tu nie wchodzi po poradę "Chcesz wiedzieć więcej na ten temat poczytaj jakieś Googlowe wyniki."

Edytowane przez duty37