Skocz do zawartości

Jaka karta graficzna za ok. 1400 zł do tego zestawu?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kieta1984,

Recommended Posts

Wita,

Mam zamiar wymienić kartę graficzną. Gram w gry pokroju Battlefield 4, Star Wars Battlefront no i teraz czekam na Battlefield  1. Chciałbym Grać w rozdzielczości  1920X1080 na wysokich detalach. Podkręcać karty raczej nie będę. Teraz moje pytanie, jaka karta najlepiej by pasowała pod ten zestaw:

Procesor:   Intel Core I5 3470 3,2GHz Turbo 3,6GHz

Płyta:          Gigabyte GA-Z68AP-D3

Pamięc:     DDR3 8GB (2X4GB) 1600MHZ CL9 Crucial Ballistix

Dysk:         SSD SanDisc Ultra II 112GB, Hdd Seagate 1 TB 64MB casche 7200rpm

Zasilacz:   XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU

Obudowa: Silentium M40 Pure Black

Dotychczasowa karta: Asus GTX 670 DCII OC 2 GB

Monitor: BenQ 24" LED GW2460HM Flicker-free

Myślę nad tą kartą:  GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming 6G tylko czy mój zestaw wykorzysta potencję tej karty?

Edytowane przez kieta1984

No tak zastanawiam się nad jakąś 1060 6GB,myślę żeby dodać te 50zł i kupić tą kartę Gigabyte GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming 6G aczkolwiek Palit JetStream GTX 1060 6GB - jest o stówkę tansza no i to jest kuszące  hmm...

Mój zestaw kupiłem 3 lata temu,dlatego dopytuje czy zasilacz i resztę sprzętu podoła i wykorzysta moc takich kart,?

Zasilacz podoła bez problemu. Jedynie momentami w niektórych grach mogą ograniczać cię CPU-FPS przez twój CPU i Ramy w takiej rozdzielczości. Ale przez większość czasu będzie ok, bo nie powiedziałbym, że na takim sprzęcie gry będą działały wolno. ;) zawsze zresztą można zwiększyć opcje obciążające bardziej grafikę, i karta pozostanie wykorzystana na full.

Edytowane przez ReznoR
  • Popieram 1
Jedynie momentami w niektórych grach mogą ograniczać cię CPU-FPS przez twój CPU i Ramy w takiej rozdzielczości.

bzdura - ramy nic będą ograniczać , ta karta to żaden high-end i zwyczajnie niezależnie od pamięci w niektórych grach będzie już po prostu za cienka i trzeba będzie ciąć detale.

Edytowane przez r1023
  • Popieram 1

No tak zastanawiam się nad jakąś 1060 6GB,myślę żeby dodać te 50zł i kupić tą kartę Gigabyte GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming 6G aczkolwiek Palit JetStream GTX 1060 6GB - jest o stówkę tansza no i to jest kuszące  hmm...

Mój zestaw kupiłem 3 lata temu,dlatego dopytuje czy zasilacz i resztę sprzętu podoła i wykorzysta moc takich kart,?

Nie martw się będzie bardzo dobrze a wybór karty to już twoja decyzja,jeśli chodzi o palita to mam SJS który ustawiony jest przez producenta Base Clock : 1620MHz / Boost Clock : 1847MHz a leci 1965MHz a czasem ponad 2000MHz a nie podkręcałem karty.Ma dwa biosy na jednym z nich można lepiej wykręcić zegary,przy okazji ciężko będzie ją uwalić zawsze jakieś zabezpieczenie.

bzdura - ramy nic będą ograniczać , ta karta to żaden high-end i zwyczajnie niezależnie od pamięci w niektórych grach będzie już po prostu za cienka i trzeba będzie ciąć detale.

Sprawdziłem kilka tytułów i karta wymiata więc pisanie,że będzie za cienka jest nie na miejscu.

Edytowane przez lwses
  • Popieram 2

Że co proszę bzdura? Ktoś tutaj musi się trochę doedukować. Polecam lekturę mojego mini poradnika na początek. Jeśli sądziłeś do tej pory, że szybkość Ramu w grach nie ma żadnego znaczenia, to jesteś w błędzie.

A pisanie o GTX 1060 że jest "cienka" podczas gdy jest szybsza niż GTX 970, jest nie na miejscu.

Edytowane przez ReznoR
  • Popieram 1

Sprawdziłem kilka tytułów i karta wymiata więc pisanie,że będzie za cienka jest nie na miejscu.

Niestety większość widzi w tej karcie objawienie (pewnie ze względu na cenę)  a niestety ta karta nim nie jest, wydajność średniej półki poprzedniej generacji w nowym opakowaniu.

Że co proszę bzdura? Ktoś tutaj musi się trochę doedukować. Polecam lekturę mojego mini poradnika na początek. Jeśli sądziłeś do tej pory, że szybkość Ramu w grach nie ma żadnego znaczenia, to jesteś w błędzie.

A pisanie o GTX 1060 że jest "cienka" podczas gdy jest szybsza niż GTX 970, jest nie na miejscu.

W twoim poradniku podajesz skrajności i 1333  vs 2400 do tego single vs dual, kolega ma 1600 więc róznice będą niewielkie, poza tym zmiana pamięci na szybsze na tej platformie nie ma sensu. Gtx 970 już dokonuje swojego żywota a karta odrobinę szybsza czyli 1060 wcale dobrym wyborem nie jest a już na pewno nie do BF1 w wysokich ustawieniach, tekstury na 100% i pewno nawet 30fps nie wykręci.

• Popieram 1

Niestety większość widzi w tej karcie objawienie (pewnie ze względu na cenę) a niestety ta karta nim nie jest, wydajność średniej półki poprzedniej generacji w nowym opakowaniu.

Jasne,tym objawieniem pewnie uciebie staje się gtx1080 za ponad 3000zł a w przypadku jak ktoś ma słabe bebechy jeszcze większym objawieniem zmiana platformy na czele z gtx1080 za 6000zł  :D 

Gtx 970 już dokonuje swojego żywota a karta odrobinę szybsza czyli 1060 wcale dobrym wyborem nie jest a już na pewno nie do BF1 w wysokich ustawieniach, tekstury na 100% i pewno nawet 30fps nie wykręci.

Uważasz,że jest zle ?

• Popieram 1

Gtx 970 już dokonuje swojego żywota a karta odrobinę szybsza czyli 1060 wcale dobrym wyborem nie jest a już na pewno nie do BF1 w wysokich ustawieniach, tekstury na 100% i pewno nawet 30fps nie wykręci.

Tak szczególnie, że mój kuzyn i na GTX 960 ciągnął BF1 w 60 klatkach, a ja spokojnie ponad to na 970 :)

• Popieram 1

Widzę, że jednak większość jest za 1060 6GB, więc myślę że jednak przy tym zostanę, chyba że ktoś ma jakieś ciekawsze opcje?. Natomiast po filmiku widać że 8Gb Ram to za mało, więc pytanie,czy opłaca się zdemontować i kupć coś z 2133MHz oczywiście DDR3(bo inne mi nie wejdą) czy po prostu dokupić jedną kość i zostać przy tym co mam czyli DDR3 1600MHZ CL9

wydajność średniej półki poprzedniej generacji w nowym opakowaniu.

Niepodkręcony GTX 980 za 2500 zł to była średnia półka? Dobrze się czujesz dzisiaj?

W twoim poradniku podajesz skrajności i 1333  vs 2400 do tego single vs dual, kolega ma 1600 więc róznice będą niewielkie, poza tym zmiana pamięci na szybsze na tej platformie nie ma sensu. Gtx 970 już dokonuje swojego żywota a karta odrobinę szybsza czyli 1060 wcale dobrym wyborem nie jest a już na pewno nie do BF1 w wysokich ustawieniach, tekstury na 100% i pewno nawet 30fps nie wykręci.

Skrajności to było 54%. Podawałem też różnice między 1600 a 2400 Dual Channel = 20-25%. To nie są niewielkie różnice, zważywszy na to, że przeskok miedzy generacją Haswell Refresh a Skylake to było 10-15%. A tutaj można mieć 2x więcej przez samą wymianę Ramu a nie całej platformy.

Ja akurat w becie BF1 na Ultra miałem powyżej 100-120 FPS na GTX 970... Niewiem skąd takie informacje bierzesz ale przestań wprowadzać ludzi w błąd. Jeśli ktoś grał na słabym procesorze i Ramach w BF1 to nawet na Titanie X będzie miał 30 FPS.

Na filmiku widać, jak Ram wpływa na grę. Gość ma najniżej taktowany DDR4 (2133) i przy lepszym procesorze niż ja i szybszej karcie graficznej ma mniej FPS niż ja na DDR3 2400 CL10 i GTX 970.

Także IMO w Ramy zawsze warto inwestować szybsze, żeby ten podzespół ograniczał nas jak najmniej.

Co do ilości Ramu tego co masz w kompie, to ja bym narazie pozostał przy tym co masz, i dopiero jak wydajność w grach by cię nie satysfakcjonowała to myslalbym nad wymianą.

Edytowane przez ReznoR
  • Popieram 1

Teraz to średnia półka. W poprzedniej generacji natomiast zdecydowanie nie można było nazwać GTX 980 średnią półką, bo była to karta topowa do premiery GTX 980Ti. GTX 970 był niewiele niżej po OC.
Teraz masz GTX 1060 z wydajnością 980 i +2GB pamięci za 2x mniejszą cenę.

• Popieram 2

Widzę, że jednak większość jest za 1060 6GB, więc myślę że jednak przy tym zostanę, chyba że ktoś ma jakieś ciekawsze opcje?. Natomiast po filmiku widać że 8Gb Ram to za mało, więc pytanie,czy opłaca się zdemontować i kupć coś z 2133MHz oczywiście DDR3(bo inne mi nie wejdą) czy po prostu dokupić jedną kość i zostać przy tym co mam czyli DDR3 1600MHZ CL9

Mam te same pamięć 4x2GB i nie mam powodów do zmartwień i ty nie będziesz miał,wybierz karte i baw się dobrze.

• Popieram 1

A więc powoli kończąc już ten temat stwierdziłem że z Pamięciom Ram sobie poczekam tak jak piszecie. Jeśli chodzi o grafe, na początku myślałem nad Gigabyte GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming 6Gb - 1489zł (Komputronik,chyba najtaniej) , ale coraz bardziej przekonuje się do Palit GeForce GTX 1060 Super JetStream 6GB - 1349zł ( Morele chyba najtaniej) ogólnie w testach obie karty są bardzo porównywalne a różnica 140zł co o tym myślicie?

Palit GeForce GTX 1060 Super JetStream 6GB:

https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1060-super-jetstream-6gb-gddr5-192-bit-3x-dp-hdmi-dvi-ne51060s15j9j-774579/

Gigabyte GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming 6G:

http://www.komputronik.pl/product/335026/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/Gigabyte_GeForce_%C2%AE_GTX_1060_EXTREME_6GB_GDDR5.html

A więc powoli kończąc już ten temat stwierdziłem że z Pamięciom Ram sobie poczekam tak jak piszecie. Jeśli chodzi o grafe, na początku myślałem nad Gigabyte GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming 6Gb - 1489zł (Komputronik,chyba najtaniej) , ale coraz bardziej przekonuje się do Palit GeForce GTX 1060 Super JetStream 6GB - 1349zł ( Morele chyba najtaniej) ogólnie w testach obie karty są bardzo porównywalne a różnica 140zł co o tym myślicie?

Palit GeForce GTX 1060 Super JetStream 6GB:

https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1060-super-jetstream-6gb-gddr5-192-bit-3x-dp-hdmi-dvi-ne51060s15j9j-774579/

Gigabyte GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming 6G:

http://www.komputronik.pl/product/335026/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/Gigabyte_GeForce_%C2%AE_GTX_1060_EXTREME_6GB_GDDR5.html

https://www.youtube.com/watch?v=jVX4vstHvQo

Xtreme

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-geforce-gtx1060-oc-xtreme-6gb-ddr5192bit-dvihdmidp,70006.html

Na temat Gigabyte dopytaj się ludzi jak z serwisem wrazie problemów,ponoć koszmarny z tego co ja się dowiedziałem i gagatki potrafią przelutować całą płytę zamiast od razu wymienić karte.Wiadomo jak działa to jest dobrze.

G1 było najwięcej zwrotów z powodu cewek i obudowy.

Jak widać cewki to loteria także u innych producentów

xtreme też ktoś zakupił i mu piszczała to samo w MSI X + problemy z wentylatorem.

https://www.youtube.com/watch?v=OvVv6jIGweU

Asus

Palit Dual też ma swoje widzimisie

Sporo osób miało pecha i traciło czas  :/

O mniejszych konstrukcjach już nie piszę.

Edytowane przez lwses
  • Popieram 1

Polecam 1060 Xtreme Gaming. Świetna, cicha i chłodna (10 stopni mniej w stresie od Palit sjs, 5 stopni mniej od Gaming X) karta. Dodatkowy rok gwarancji po rejestracji ( w sumie 4 lata), dławiki i kondensatory klasy kart Titan i rozbudowana sekcja zasilania 6+1. Solidna konstrukcja. Poniżej 1400 pln dostaniesz na esc.pl i gral.pl.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/gigabyte-geforce-gtx-1060-xtreme-gaming-6g-podkrecona-karta.html

Jeżeli chodzi o wydajnść, wszystkie 1060 robią praktycznie to samo pod względem fps, 20-30 Mhz w tą czy w tamtą nie ma znaczenia. Różna jest kultura pracy jedynie. Weźmiesz MSI Gaming X czy Palita również będziesz zadowolony, jednak wymienione wyżej zalety Xtreme Gaming w moim przypadku przeważyły.

• Popieram 1
  • Rozwiązanie

No więc biorę  1060 Xtreme Gaming  właśnie chciałem zamówiać  z Komputronik, a tu nagle Twój post i esc o prawie 100zł tanie :D j więc zamawiam z esc. Jeszcze pytanko, jest jakis kod rabatowy w esc?

OK po temacie zamówiłem z esc. Dziękuje wszystkim za pomocne wpisy, można na was polegać!!! :)  Pozdrawiam i do następnego razu :)