sirmica 4 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 (edytowane) Witam. Posiadam I5 3570k od zawsze podkręcony do 4,6 Ghz, na ASRocku Z77 Extreme4, ramy to Patriot Viper 2x4 2133 Mhz, GTX 780 od Asusa, SSD 120 GB kingstona i 2TB na dane, seasonic s12g 650. Zestaw mam około 3 lat. Nie miałem z nim problemów. Ostatnio zauważyłem że komputer znacznie dłużej się włącza. Po naciśnięciu włącznika zapala się dioda zasilania a na monitorze nic się nie pojawia, na płycie zapala się kod "4F". Czasami sam uruchamia ponownie procedure startową a czasami ja go ręcznie uruchamiam ponownie (nie reaguje na reset). Gdy zaskoczy i zacznie się uruchamiać to wyskakuje napis o jakimś problemie, pokazuje dysk na dane i pisze coś o bootowaniu. Można z tego okna wejść do biosu. Po skończeniu odliczania Windows normalnie się uruchamia i okazuję się że procesor nie jest podkręcony a ramy nie mają wczytanego profilu po 2133 Mhz. Wydaję mi się że to wina płyty głównej. Czy może ktoś pomóc mi w zdiagnozowaniu problemu? Z góry dziękuje. Edytowane 29 Września 2016 przez sirmica Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 (edytowane) Zresetuj bios do ustawień fabrycznych. Standardowo OCCT, memtest, hd tune pro (error scan nie quick + zakładka health). Edytowane 29 Września 2016 przez Pankracy666 Cytuj Link to post Share on other sites
sirmica 4 Napisano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Ładowałem ustawienia fabryczne w biosie i wyciągałem baterie. Nic nie pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 https://www.google.pl/search?q=asrock+kod+4f&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=GUntV6_PBuuv8weY9IDABQ - dlaczego nie dowiesz się co oznacza błąd 4F ? Jest sporo informacji na ten temat... Cytuj Link to post Share on other sites
sirmica 4 Napisano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Problem z pamięcią. Wyciągałem kości i wkładałem pojedynczo w te same sloty oraz w inne. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 To pokaż mi gdzie to jest napisane,że kod 4F to problem z pamięcią ? Cytuj Link to post Share on other sites
sirmica 4 Napisano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Nie będę tutaj linkował. Jeżeli wiesz co może być przyczyną i jak to rozwiązać to proszę napisz. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Ja natomiast dałem ci link, gdzie jest sporo informacji o tym problemie,aczkolwiek niekoniecznie jest rozwiązanie.Można natomiast wyczytać (tłumacz) pewne wskazówki i próbować. Jak zresetowałeś ustawienia w biosie to już nie był procesor podkręcony,tak ? Sprawdź co się będzie działo na grafice zintegrowanej,czyli włącz tą funkcję w biosie i wyjmij kartę graficzną ze slotu... Cytuj Link to post Share on other sites
sirmica 4 Napisano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Zintegrowana karta sama nie wyświetla obrazu a w biosie widzę tylko opcje "pci expres" i "pci". Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 2:46 - niema opcji onboard ? Cytuj Link to post Share on other sites
sirmica 4 Napisano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Niema. Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Czyżby uszkodził się procesor bądź płyta główna ? Cytuj Link to post Share on other sites
sirmica 4 Napisano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2016 (edytowane) Po zresetowaniu biosu nie widzi profili ramu żeby zwiększyć taktowanie. Podczas próby OC procesora od razu zawiesza się w biosie. Puściłem Prime 95, przy standardowym taktowaniu 3,6 Ghz temperatura nie przekracza 55 stopni. Edytowane 29 Września 2016 przez sirmica Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Zrób aktualizację biosu. Nie zaszkodzi a może pomóc. Widzę, że ruchy nam się kończą. Bez części na podmianę może być ciężko samemu to diagnozować. Skoro się nie wysypuje na Prime95 to dziwna akcja się dzieje. Fajnie gdybyś ściągnął sobie Aida64 i zrobił test stabilności komputera - wtedy program obciąża wszystko ram, cpu, gpu itp. Cytuj Link to post Share on other sites
sirmica 4 Napisano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2016 (edytowane) Wgrałem nowy bios. Komputer uruchamia się normalnie ale OC nie działa. Profili pamięci też nie widzi. Zrobiłem 30 minutowy test stabilności Aidą64. Komputer jest stabilny. Edytowane 29 Września 2016 przez sirmica Cytuj Link to post Share on other sites
WaltKowalski 78 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Podłączam się pod temat u mnie w uefi komputer też czasem się zwiesi podczas OC nawet jak nie są zaakaceptowane ustawienia czeg to może być wina dodam, że na 2 różnych prockach tak było. Komp z opisu Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 30 Września 2016 Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Podłączam się pod temat u mnie w uefi komputer też czasem się zwiesi podczas OC nawet jak nie są zaakaceptowane ustawienia czeg to może być wina dodam, że na 2 różnych prockach tak było. Komp z opisu Nie wiem o co za bardzo chodzi. Zwiększ napięcie. Wgrałem nowy bios. Komputer uruchamia się normalnie ale OC nie działa. Profili pamięci też nie widzi. Zrobiłem 30 minutowy test stabilności Aidą64. Komputer jest stabilny. Memtest, hd tune pro (error scan nie quick + zakładka health). Cytuj Link to post Share on other sites
WaltKowalski 78 Napisano 30 Września 2016 Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Nie wiem o co za bardzo chodzi. Zwiększ napięcie. O to, że jak podwyższam mnożnik np. Na 45 potrafi złapać zwiechę a ustawienia są jeszcze nie zapisane, potem np. Robię restart komputera wchodzę w Uefi i już na starcie mrozi ekran, że nic się nie da zrobić potem zostaje tylko reset biosu Edytowane 30 Września 2016 przez WaltKowalski Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 30 Września 2016 Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Jak zwiększasz mnożnik to zwiększasz też napięcie czy nie ? Napisz po ludzku. Cytuj Link to post Share on other sites
sirmica 4 Napisano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Memtest - zero błędów. hd tune pro - ssd systemowy sprawny. Edytowane 30 Września 2016 przez sirmica Cytuj Link to post Share on other sites
WaltKowalski 78 Napisano 30 Września 2016 Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Jak zwiększasz mnożnik to zwiększasz też napięcie czy nie ? Napisz po ludzku. oczywiście, że zwiększam co nie zmienia faktu, że się mrozi w uefi przed zaakceptowaniem ustawień, nie wiem czego tu nie rozumiesz Cytuj Link to post Share on other sites
sirmica 4 Napisano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Dla zainteresowanych pomogła wymiana kości biosu która kupiłem na ebay'u od niemca. W Polsce temat nie do ogarnięcia. Żaden sklep i serwis nie chcieli mi pomóc. Edytowane 23 Listopada 2016 przez sirmica Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts