Skocz do zawartości

Gigabyte G1 GTX 1060 (bądź inna 1060), I3 6100 jaki zasilacz

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kokosnh,

Recommended Posts

Biorę Palita gtx 1060 JS i on ma 6-pinowe wejście i nie wiem czy dam radę.
 ten seasonic ma końcówkę 6+2 pin PCI, więc podepniesz tego palita, który ma 1 złącze 6 pin PCI 

A co jest takiego złego w tych kondensatorach w Antecu i Corsairu? Awaryjne?

no awaryjne, przynajmniej o wiele bardziej niż nippony w seasonic-u 

Tu są tylko 3x złacza SATA

a ile masz dysków i urządzeń pod SATA ? 
Ja u siebie przy SF leadex plat 750 używam adapterów sata -> 2xsata bo mi się nie chce kabli ciągnąć, a mam 5 dysków

A ile prądu zżera Palit JS gtx 1060?
jakieś 120W średnio, po OC ponad 2GHz ledwo się zmienia 130-140W, 

ten seasonic ma końcówkę 6+2 pin PCI, więc podepniesz tego palita, który ma 1 złącze 6 pin PCI 

no awaryjne, przynajmniej o wiele bardziej niż nippony w seasonic-u 

a ile masz dysków i urządzeń pod SATA ? 

Ja u siebie przy SF leadex plat 750 używam adapterów sata -> 2xsata bo mi się nie chce kabli ciągnąć, a mam 5 dysków

jakieś 120W średnio, po OC ponad 2GHz ledwo się zmienia 130-140W,

Dziękuję. A ten SeaSonic jest bezpieczny? Bo czytałem opinie o VS 450W i nawet przetrwał jakiś tam uderzenia w czasie burzy (sam się spalił, ale oszczędził sprzęt). Pod SATA podłączam 1xHDD, napęd optyczny od Asus'a oraz w przyszłości jeden dysk SSD. Obawiam się, że będzie za mało. Ale przecież jest 3 lata gwarancji, a ja i tak wymienię za 1,5 roku/ za 2 lata zasilacz, więc nie mam się co obawiać. Edytowane przez dodo

Obawiam się, że będzie za mało

z tego co mówisz będzie idealnie ( nie będą ci się nawet niepotrzebne kable plątać po obudowie ), a jak coś, zawsze można się ratować adapterami 
seasonic daje 5 lat gwarancji, więc to już mówi za siebie 

Test wersji 1070 czy przypadkiem to samo chłodzenie nie siedzi na 1060?:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_gigabyte_geforce_gtx_1070_xtreme_gaming_mocne_uderzenie?page=0,19

Gigabyte GTX 1070 oraz 1080 xtreme gaming - obie są słyszalne. Dlaczego w przypadku 1060 miałoby być inaczej ? Chyba, że ten mały wentylatorek wszystko psuje.

Kolejna rzecz jeżeli komuś nie przeszkadza lekki szum wentylatora to niema problemu, ale skoro są tańsze i cichsze konstrukcje to po co przepłacać ? :)

Przypadkiem nie jest to to samo chłodzenie, w 1070 i 1080 są 3 wentyle x 100 mm a w 1060 są 2 wentyle x 100 mm. Poza tym drobnym szczegółem to to samo.

Przypadkiem również w 1070 siedzi inny chipset niż w 1060. Specyfika pracy tego chłodzenia nawet jakby były identyczne (a nie są) będzie inna.

Jak porównywanie passata z corsa.

Domniemujesz i załadasz a karta siedzi u mnie w otwartej budzie i nie ma żadnych szumów pomijając, ze jest półpasywna do 55 st. a na max obciążeniu wentyle robią na 45% i 1300 rpm przy 62 st.

Edytowane przez dodo

Domniemujesz i załadasz a karta siedzi u mnie w otwartej budzie i nie ma żadnych szumów pomijając, ze jest półpasywna do 55 st. a na max obciążeniu wentyle robią na 45% i 1300 rpm przy 62 st.

Poczekamy na dobre testy i zobaczymy jak ten "ideał" się sprawuje.

Dla jednego chłodzenie BOX na procku śmiga aż miło i jest cicho a dla drugiego to traktor.  

Po za tym ta karta kosztuje ponad 1400 zł... zakup tej GTX-a 1060 za takie pieniądze mija się z celem. 

z tego co mówisz będzie idealnie ( nie będą ci się nawet niepotrzebne kable plątać po obudowie ), a jak coś, zawsze można się ratować adapterami

Już jestem bliski wzięcia go, tylko jedna sprawa - on jest bezpieczny? Mało jest recenzji i opinii o nim w internecie

Czyli HDD, SSD i napęd biorą tylko po jednym złączu SATA, tak? Myślałem, że HDD i SSD po 2. Jakie jest to 2 złącze, które podłączamy do dysków?

Edytowane przez PoisonDart

znow naginasz. kosztuje ponizej. Ile to wiecej od sjs? za sam dodatkowy rok gwarancji warto doplacic. wg mnie ofc.

Przecież Palit ma 36 miesięcy gwarancji.... wersja jetstream kosztuje po niżej 1300 zł robisz OC i masz osiągi Gigabyte xtreme gaming za 120 zł mniej. Można ? Można. 

Zamiast już brać tak drogiego gtx 1060 "ixtrim gejming" to lepiej "nie jeść" miesiąc i dołożyć 400 zł do najtańszego niereferenta GTX 1070.

Przecież Palit ma 36 miesięcy gwarancji.... wersja jetstream kosztuje po niżej 1300 zł robisz OC i masz osiągi Gigabyte xtreme gaming za 120 zł mniej. Można ? Można. 

Zamiast już brać tak drogiego gtx 1060 "ixtrim gejming" to lepiej "nie jeść" miesiąc i dołożyć 400 zł do najtańszego niereferenta GTX 1070.

Palit ma 36, Gigabyte ma 48. Palita po 2 latach jak coś pójdzie ślesz do Chin, GB ma serwis w Polsce (dla mnie to istotne).

OC Gigabyte zrobi każda 1060 nawet ta za 1200, tyle że nie wszystkim chodzi o Mhz (1-2 fps więcej na Gigabyte to nie różnica), a trwałość podzespołów, gwarancja, kultura pracy.

W Xtreme Gaming masz kondensatory i dławiki takie same jak używają w Titan kartach, jeżeli w psu jest to istotne i warto dopłacić do dobrych japońskich kondensatorów dlaczego nie w przypadku gpu?

Gram tylko w FHD, za rok chce kupić kartę z nowej generacji, wszystko co jest na rynku 1060 robi na ultra w 60fps i więcej lub Wiedźmin w okolicach 52-55 minimalne fps i GTA V zdaje  się lekko poniżej (ale w GTA nie gram i nie zamierzam). W ciągu roku nie wyjdzie prawdopodobnie gra, której nie podźwiga 1060 na ultra. A nawet jakby, to na wysokich będzie te 60 fps robił.

Nie każdy potrzebuje 1070, wole dziś zjeść jednak.

Nie każdy potrzebuje 1070, wole dziś zjeść jednak.

Tam był cudzysłów ale co tam :o.

Te kondensatory to może mieć i z adamantium. Zakup średniaka w topowej wersji to wywalenie kasy w błoto. Co za to dostaniesz +5 do lansu za dopisek xtreme ? ^^

Możesz mi tutaj pisać tysiąc argumentów, które nie mają podstaw i tak nic tego nie zmieni.

Gdyby faktycznie coś dawała ta wersja "extreme gaming" oprócz innego opakowania to warto by było dorzucić te 120-140 zł względem Palita a tak to marnowanie hajsu.

Ogólnie rzecz biorąc aktualnie Palit zamiótł system od GTX 1060 do 1080... trzeba to przyznać i nie ma co się kłócić, bo w tej cenie nie ma lepszej karty.

Możesz mi tutaj pisać tysiąc argumentów, które nie mają podstaw i tak nic tego nie zmieni.

Gdyby faktycznie coś dawała ta wersja "extreme gaming" oprócz innego opakowania to warto by było dorzucić te 120-140 zł względem Palita a tak to marnowanie hajsu.

Ogólnie rzecz biorąc aktualnie Palit zamiótł system od GTX 1060 do 1080... trzeba to przyznać i nie ma co się kłócić, bo w tej cenie nie ma lepszej karty.

Wiesz co, z mojej perspektywy wyglada to troche inaczej. Przedstawilem suche fakty na temat temperatur, generowanego halasu, uzytych podzespolow, ceny, dlugosci gwarancji. W przeciwienstwie Ty klepiesz w kolko Palit, jest najlepszy, Palit pozamiatal, Palit, Palit, podajac polprawdy i okoloprawdy.

Co za to dostaniesz +5 do lansu za dopisek xtreme ?

Kieruję się innymi wartościami w życiu, materialne przybytki mi nie imponują u innych, jak i również nie szukam poklasku z racji nabycie konkretnych rzeczy. Jak zauważyłeś może, nie mam stopki na 5 linijek napierdalającej całą tęczą.

Chciałem poprostu pomóc koledze podjąć decyzje i podzielić sie swoimi spostrzeżeniami, bo spędziłem trochę czasu nad tematem. Może kolega ma podobne spojrzenia na rzeczy. Decyzje zresztą juz podjął, wiec temat zamknięty. 

Wiesz co, z mojej perspektywy wyglada to troche inaczej. Przedstawilem suche fakty na temat temperatur, generowanego halasu, uzytych podzespolow, ceny, dlugosci gwarancji. W przeciwienstwie Ty klepiesz w kolko Palit, jest najlepszy, Palit pozamiatal, Palit, Palit, podajac polprawdy i okoloprawdy.

Przecież podobno nie ma testów na temat tej karty. To skąd Ty bierzesz te suche fakty dotyczące temperatur i kultury pracy.... ?

Bo Palit jest najlepszy... tutaj nie ma dwóch zdań. 36 miesięcy gwarancji jest realizowane przez sklep i NIC nie wysyłasz do Chin.

Przeczytaj sobie procedurę reklamacyjną firmy Palit. Wysyłasz kartę do Chin w przypadku gdy zakupiłeś kartę prosto od producenta, gdy nabywasz ją w sklepie to właśnie sklep załatwia wszystko... to te właśnie "polprawdy i okoloprawdy".

Chłodzenie karty jest niesłyszalne 38db kolejne "polprawdy i okoloprawdy". 

Wersja super jestream jetStream była najbardziej podkręconą wersją na dzień dobry znów moje "polprawdy i okoloprawdy".

Kieruję się innymi wartościami w życiu, materialne przybytki mi nie imponują u innych, jak i również nie szukam poklasku z racji nabycie konkretnych rzeczy. Jak zauważyłeś może, nie mam stopki na 5 linijek napierdalającej całą tęczą.  

No nie no... teraz to mnie uraziłeś chyba się muszę powiesić.

Chciałem poprostu pomóc koledze podjąć decyzje i podzielić sie swoimi spostrzeżeniami, bo spędziłem trochę czasu nad tematem. Może kolega ma podobne spojrzenia na rzeczy. Decyzje zresztą juz podjął, wiec temat zamknięty. 

No właśnie. Kupił kartę Palita bo za mniej pieniędzy dostaje to samo.

Chciałem poprostu pomóc koledze podjąć decyzje i podzielić sie swoimi spostrzeżeniami, bo spędziłem trochę czasu nad tematem. Może kolega ma podobne spojrzenia na rzeczy. Decyzje zresztą juz podjął, wiec temat zamknięty

No nie, na pewno nie wezmę tego GB. To chore brać niereferanta za taką cenę, wezmę Palita gtx 1060 JS, widziałem opinie i wszystko miodzio. :3

No właśnie. Kupił kartę Palita bo za mniej pieniędzy dostaje to samo.

Idealne podsumowanie. :D

Jedno pytanko: wyślesz mi link, albo napiszesz, ile tak mniej-więcej zużywa ten Palitek wraz z I3 6100? Nie będzie to chyba nawet 200W, prawda? 

procek dobija do 60W

Przy obciążeniu to nie wiem ile zabiera Watów, wiem, że około 50W przy korzystaniu z intenetu (kiedy nie jest obciążony)

karta do 140W

Dziękuję, tego szukałem.

ok 200W

A słyszałem (pewnie nie prawda, ale warto spytać się ekspertów) że lepiej nie obciążać zasilacza powyżej 60% jego mocy. 

Przecież podobno nie ma testów na temat tej karty. To skąd Ty bierzesz te suche fakty dotyczące temperatur i kultury pracy.... ?

Z faktu jej posiadania.

głośność chłodzenia 38db vs Gigabyte 42db

no nieprawda

Po za tym ta karta kosztuje ponad 1400 zł

no nieprawda

Test wersji 1070 czy przypadkiem to samo chłodzenie nie siedzi na 1060

no nieprawda

Generalnie nie neguje nic co piszesz o SJS, podważam jedynie to co piszesz o Gigabyte bo karty zapewne na oczy nie widziałeś, testu żadnego nie czytałeś (bo i nie ma), ale opinie masz już wyrobioną i merytoryczną:

Bo Palit jest najlepszy... tutaj nie ma dwóch zdań

Palit zamiótł system od GTX 1060 do 1080

Kolejna rzecz jeżeli komuś nie przeszkadza lekki szum wentylatora to niema problemu

No nie no... teraz to mnie uraziłeś chyba się muszę powiesić.

Żyj długo i prosperuj, mniej tylko mierz ludzi swoją miarą:

Zakup średniaka w topowej wersji to wywalenie kasy w błoto. Co za to dostaniesz +5 do lansu za dopisek xtreme ?

@ PoisinDart

To chore brać niereferanta za taką cenę

Z tym to bym uważał, bo możesz urazić wielu, którzy za swoje gtx 1060 zapłacili powyżej 1400 pln... w tym wielu nabywców Palita.

Z tym to bym uważał, bo możesz urazić wielu, którzy za swoje gtx 1060 zapłacili powyżej 1400 pln... w tym wielu nabywców Palita

Chyba nie rozumiesz wykorzystania środka stylistycznego jakim jest metafora... Przepraszam, już się nie wypowiadam, żeby Cię nie urazić oraz innych milionów posiadaczy gigabyte extreme gaming. :)

Edytowane przez PoisonDart

Chyba nie rozumiesz wykorzystania środka stylistycznego jakim jest metafora... Przepraszam, już się nie wypowiadam, żeby Cię nie urazić oraz innych milionów posiadaczy gigabyte extreme gaming. :)

za wikipedia:

Metafora (gr. μεταφορά), inaczej przenośnia – językowy środek stylistyczny, w którym obce znaczeniowo wyrazy są ze sobą składniowo zestawione, tworząc związek frazeologiczny o innym znaczeniu niż dosłowny sens wyrazów, np. „od ust sobie odejmę”, „podzielę się z wami wiadomością” lub „złote serce”.

Zdaje się, że jest odwrotnie... popisałeś się zwykłym epitetem, jeżeli czymkolwiek.