Skocz do zawartości

Najlepsza firma produkująca dyski twarde

Najlepsza firma produkująca dyski twarde  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najlepsza firma produkująca dyski twarde

• Samsung
      9
    • WD
      8
    • Seagate
      3
    • Corsair
      0
    • OCZ
      1
    • Kingston
      0
    • Patriot
      0

Recommended Posts

mam dwa seagaty po 250 gb a wcześniej 40 i 160 nie mam porównania do innych firm ale z żadnym z tych dysków nie mam i nie miałem problemów mało tego 160 swoje przeszła był noszona do kumpla w mrozie i chłodzie w zimie i lecie co dwa dni bo graliśmy po nocach w championschip manger więc brało się dysk z savem żeby w domu szukać zawodników, analizować mecze itp itd dysk ostatnio sprzedałem i mimo iż miał chyba z 6 lat chodził jak nówka wiec wybór w głosowaniu był prosty:)

polecam

@up była wadliwa seria na szczęście gdy kupowałem swojego nie trafił mi się ten model:)

IMO pytanie z tych głupich.

Każda odpowiedź będzie całkowicie subiektywna. Tu nie da się jednoznacznie stwierdzić, że "Audi robi lepsze auta niż Fiat"

Opinie o producentach dysków twardych w 99% wiążą się z ich awaryjnością, która jest całkowicie przypadkowa (prócz wybitnie wadliwych serii) Ponieważ dyski twarde z racji swojej budowy są najbardziej awaryjną częścią komputera.

W przypadku twardzieli można więc imo mówić bardziej o sentymencie niż o obiektywnej opinii.

Co innego gdyby zapytać "który model HDD jest najlepszy" wtedy moglibyśmy chociaż porozmawiać o osiągach, stosunku cena/pojemność itd. Choć dalej była by dyskusyjna kwestia awaryjności.

EDIT a do tego jeszcze w jednej tabeli umieszczasz producentów SSD i HDD. Brakuje też paru znaczących firm :D

CougarV6, zgadzam się z tobą całkowicie.

Dodam jeszcze nieśmiało że wiele też zależy od samego użytkownika, mam tez wrażenie że od drogi transportu jaką ma za sobą dysk.

Z mojej praktyki jako serwisanta (byłego), ale też jako użytkownika (mój pierwszy dysk twardy to cawiar 89 rok) wnioskuje że po prostu często za usterki są winni sami użytkownicy.

Pomne transport i nieroztropnych sprzedawców którym leci z rąk i kurierów rzucających paczkami.

najczęstsze błędy użytkowników

-Komputer stojący pod biurkiem i jest kopany

-komputer koło głośnika, zwłaszcza Sub daje czadu

-komputer na biurku, a user wali rękami niczym w bęben, albo z podniecenia w czasie gry kopie w biurko

-Przenoszenie dysków bez opakowania antystatycznego

-upadki i wstrząsy również w czasie przenoszenia.

Jak widać większość problemów wynika z drgań, o ile drgania w czasie gdy dysk jest wyłączony są mniej niebezpieczne o tyle w czasie pracy gdy głowica nie jest zaparkowana i "leci nad talerzem" w odległości 1-2 cząsteczek gazu (usuwa się tlen bo cząsteczki są za grube) przy czym dysk kręci się z wysoką prędkością niczym szlifierka, takie drgania bez problemu mogą spowodować zbliżenie się głowicy do dysku, efekt łatwo przewidzieć.

W tym momencie wszyscy producenci mają tak opracowaną technologie że właściwie poza wpadkami serii, i wypadkami gdy coś się stanie raczej nie ma do czego się przyczepić.

technologia wirujących dysków jest tak stara że chyba już nie ma co w niej grzebać

i jeżeli ktos chce dyskutować o trwałości to sadzę ze czas przesiąść sie na SSD

technologia nowa i niestety jeszcze niezbyt trwała :D w stosunku do HDD i jest o czym dyskutować.

Jedyna racjonalna dyskusja raczej ma sens na tle pojemność / wydajność

oraz cena/wydajność/ pojemność