kojot96 0 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Witam. Zakupiłem sobie nowy sprzęt tzn. trzy części: płyta główna, procesor, ram. Tak on wygląda. Pozostałe rzeczy pochodzą z poprzedniego komputera gdyż uważałem, że są mi wystarczające.OS=>>Windows 10MOBO=>>MSI H110M PRO VHCPU=>>Intel Core i5 6500 (3,2GHz)RAM=>>Kingston HyperX CL13 8GB HDD=>>Seagate ST500DM002GPU=>> Sapphire HD7750 1GB DDR5/128bitPSU=>>XFX Core 450WProblem tkwi w tym i wyczaiłem go w momencie gdy zainstalowałem sobie poczciwą gierkę GTA IV i po 5 minutach gry ekran przeszedł w stan uśpienia, jeszcze przez jakieś 10-15sekund słychać głos gry, ale po tym czasie komputer "zamrożony", tylko RESET został.. I tak za każdym razem gdy włączę tą gierkę. Zrobiłem 40minutowy test w programie OCCT. Najpierw dla Directx 11 przy którym obciążona karta na 100% nie ukazywała żeby coś było nie tak. Natomiast gdy dałem test na Directx 9 (Ten który jest używany w GTA IV) po 5-8 minutach robi się to samo co w grze, gaśnie ekran i zamarza komputer. Co jest grane? Czym to jest spowodowane? Mam zainstalowane sterowniki AMD Radeon Crimson 16.7.3. Na poprzednim komputerze takie coś się nie działo. Proszę o pomoc, gdyż nie wiem czego to wina, a sprzęt jest nowy (GPU ma roczek) Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Sprawdź na innych sterownikach na początek, robiłeś OC? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
kojot96 0 Napisano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Sprawdzę, tylko muszę znaleźć stare Catalyst ale na stronie AMD już nie widnieje. Nie robiłem OC. komputer mam od soboty dopiero. A co by w tych Crimsonach było złego? Na necie gdzieś czytałem że mają one w sobie bardziej zoptymalizowane działanie starszych gier w dx 9 Cytuj Link to post Share on other sites
KarlDżonson 65 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Sprawdzę, tylko muszę znaleźć stare Catalyst Tylko po co? Zainstaluj po prostu najnowsze Crimson 16.9.1 i zobacz czy pomoże http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows%2010%20-%2064 Jakie temperatury ma GPU? Cytuj Link to post Share on other sites
kojot96 0 Napisano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Miałem najnowszy ale przeinstalowałem na wersję wcześniejszą. GPU w spoczynku 32stopnie w stresie 100% 51stopnie Cytuj Link to post Share on other sites
Michaelz 71 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 ok a gra jest oryginalna czy "pożyczona"? Cytuj Link to post Share on other sites
kojot96 0 Napisano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Oryginalna. Ale to nie tylko w tej grze się dzieje, również w teśćie DX 9 w OCCT , tak jak wspominałem w pierwszym poście. Cytuj Link to post Share on other sites
Gorn17 6 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Spróbuj Catalyst 12.4 (tutaj link: http://www.ngohq.com/?page=Files&go=giveme&dwn_id=1620),moj Radeon HD 7850 dziala tylko na tych sterownikach, kiedys na innych mialem podobne zjawiska jak u Ciebie tzn przygasanie ekranu, zacinki itp. PS. wyczysc dobrze pozostalosci po starych sterownikach GPU, najlepiej programem Display Driver Uninstaller. Edytowane 20 Września 2016 przez Gorn17 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Stawiałeś system n nowej płycie głównej? Jeśli nie to najpierw to zrób... Cytuj Link to post Share on other sites
kojot96 0 Napisano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Stawiałeś system n nowej płycie głównej? Jeśli nie to najpierw to zrób... Nowiutki system. Tak ogólnie to włożyłem kartę graficzną do komputera brata i tam przy teście w OCCT na DX 9 nie ma tych zawiech jak na moim komputerze.. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Zaglądnij do podglądu zdarzeń i zobacz błędy krytyczne (inne też). Sprawdź częstotliwość występowania i jeżeli potrafisz to skojarz godzinowo z występowaniem tych problemów na komputerze. Najłatwiej to chyba po prostu używać komputera i spojrzeć na godzinę jak coś nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
kojot96 0 Napisano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Znalazłem coś takiego , to jest na pewno to, bo pamiętam godzinę. Sterownik ekranu amdkmdap przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność. https://zapodaj.net/3d728be083090.jpg.html Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 No niestety ale radzę wpisać ten komunikat w wyszukiwarkę i tam trochę tego jest. Ja kiedyś miałem ten problem i znalazłem rozwiązanie na stronie Microsoftu i polegający na zmianie pewnej wartości w rejestrze. U ciebie oczywiście nie musi być to,ale zobacz ile na ten temat jest rozwiązań. Wybór należy do ciebie... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts