Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Od pół roku używam tylko jednego dysku w moim PC ( Crucial BX100 250 GB).

Niestarcza mi już jednak miejsca na gry i dysk zapełniony w 90%.

Sprawdzałem także zużycie dysku i przez ten czas zapisałem już prawie 9 TB NAND (dzienny przyrost 40 GB jedynie grając online/ oglądając kilka filmów na YT.

Nie chciałbym szybko zajechać tego dysku, dlatego szukam drugiego dysku pod gry.

Priorytetem jest dla mnie cisza dlatego raczej tylko drugi SSD wchodzi w grę. 

Widzę, że dużo osób w podobnej kwocie poleca Dysk Goodram Iridium Pro 240 GB

https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-iridium-pro-240gb-ssdpr-iridpro-240-720767/

W specyfikacji producent zapewnia o żywotności dysku do 600 TB zapisu ( Mój crucial bx100 jedynie 72TB).

Znajdę coś lepszego w tej cenie, czy brać tego Goodrama?

Edytowane przez Matush

Znajdę coś lepszego w tej cenie, czy brać tego Goodrama?

nie 

W specyfikacji producent zapewnia o żywotności dysku do 600 TB zapisu ( Mój crucial bx100 jedynie 72TB).

dokładnie jak mówisz, ta liczba to gwarantowana żywotność SSD, ale jest ona tylko informacyjna, gwarancja dysku jest na 5 lat bez ograniczenia TBW

Ciekawe mój ponad 3 letni kingstone hyper x ma zapisane 14TB - a jest to dysk systemowy... Good ram to dobry wybór. Nie bierz nic na tlc...

Czemu tlc są tak odradzane, przeglądająć testy w szybkosci wcale nie ustępują dyskom tym na mlc np. Samsung 850 EVO. Czy moze chodzi tylko o ich awaryjność?

Edytowane przez barpiw

i o szybkość, i o żywotność, i o retencję, i o awaryjność, z praktycznie wszystkimi nośnikami TLC są mniejsze lub większe problemy, co do 850 evo to tam masz bufor SLC ( po jego przepełnianiu dysk zwalnia znacząco, czyli po zaledwie paru sekundach, taka powtórka jak z dyskami na SF ) 
http://images.anandtech.com/doci/8747/TurboWrite_575px.png

• Popieram 2