Matush 0 Napisano 10 Września 2016 Udostępnij Napisano 10 Września 2016 (edytowane) Witam Od pół roku używam tylko jednego dysku w moim PC ( Crucial BX100 250 GB). Niestarcza mi już jednak miejsca na gry i dysk zapełniony w 90%. Sprawdzałem także zużycie dysku i przez ten czas zapisałem już prawie 9 TB NAND (dzienny przyrost 40 GB jedynie grając online/ oglądając kilka filmów na YT. Nie chciałbym szybko zajechać tego dysku, dlatego szukam drugiego dysku pod gry. Priorytetem jest dla mnie cisza dlatego raczej tylko drugi SSD wchodzi w grę. Widzę, że dużo osób w podobnej kwocie poleca Dysk Goodram Iridium Pro 240 GB https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-iridium-pro-240gb-ssdpr-iridpro-240-720767/ W specyfikacji producent zapewnia o żywotności dysku do 600 TB zapisu ( Mój crucial bx100 jedynie 72TB). Znajdę coś lepszego w tej cenie, czy brać tego Goodrama? Edytowane 10 Września 2016 przez Matush Cytuj Link to post Share on other sites
RafiXll 178 Napisano 10 Września 2016 Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Ciekawe mój ponad 3 letni kingstone hyper x ma zapisane 14TB - a jest to dysk systemowy... Good ram to dobry wybór. Nie bierz nic na tlc... Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 10 Września 2016 Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Znajdę coś lepszego w tej cenie, czy brać tego Goodrama? nie W specyfikacji producent zapewnia o żywotności dysku do 600 TB zapisu ( Mój crucial bx100 jedynie 72TB). dokładnie jak mówisz, ta liczba to gwarantowana żywotność SSD, ale jest ona tylko informacyjna, gwarancja dysku jest na 5 lat bez ograniczenia TBW Cytuj Link to post Share on other sites
barpiw 66 Napisano 10 Września 2016 Udostępnij Napisano 10 Września 2016 (edytowane) Ciekawe mój ponad 3 letni kingstone hyper x ma zapisane 14TB - a jest to dysk systemowy... Good ram to dobry wybór. Nie bierz nic na tlc... Czemu tlc są tak odradzane, przeglądająć testy w szybkosci wcale nie ustępują dyskom tym na mlc np. Samsung 850 EVO. Czy moze chodzi tylko o ich awaryjność? Edytowane 10 Września 2016 przez barpiw Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 10 Września 2016 Udostępnij Napisano 10 Września 2016 i o szybkość, i o żywotność, i o retencję, i o awaryjność, z praktycznie wszystkimi nośnikami TLC są mniejsze lub większe problemy, co do 850 evo to tam masz bufor SLC ( po jego przepełnianiu dysk zwalnia znacząco, czyli po zaledwie paru sekundach, taka powtórka jak z dyskami na SF ) http://images.anandtech.com/doci/8747/TurboWrite_575px.png 2 Cytuj Link to post Share on other sites
barpiw 66 Napisano 10 Września 2016 Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Myślałem właśnie nad zakupem wersji 850 evo 512gb. Czy ten problem tez tutaj występuje, bo wg tego wykresu dzieje się tak tylko z mniejszymi pojemnościami. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Września 2016 Udostępnij Napisano 11 Września 2016 nie ma już tego masakrycznego zwolnienia, ale nadal zostajesz z kostkami TLC droższymi od MLC, więc nie widzę sensu ( bo cała reszta i o szybkość, i o żywotność, i o retencję, i o awaryjność, zostaje Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts