Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Jako, że pada mój systemowy twardy dysk przymierzam się do kupna nowego a co za tym idzie szybszego.

Laptop Clevo P170SM

Mam wolne 1 miejsce na HDD i dwa wolne miejsca na dysk SSD

Szukam dysku do 400 zł o ile warto tyle wydać, no i nie oszukujmy się ale do 256GB maksymalnie

Nie wiem konkretne na jaki interfejs dysk kupić.

Oto zdjęcia wolnych slotów

http://s10.ifotos.pl/mini/WP2016090_ahnxqnp.jpg

(po starym dysku msata

i kolejny slot

http://s2.ifotos.pl/mini/WP2016082_ahnxqnw.jpg

Mam wolne 1 miejsce na HDD i dwa wolne miejsca na dysk SSD

Masz tam jakieś jeszcze miejsce na zwykłego HDD 2.5" na SATA ? 

Bo tak jak wyżej, na zdjęciach widać 2 porty mSATA, w specyfikacji też piszą tylko o 2 portach mSATA 

( chcę się tylko upewnić czy nie ma tam jakiegoś zwykłego SATA ) 

Co do PX-256M6MV jest to "przyzwoity" dysk jak na mSATA

kontroler : Silicon Motion SM2246EN ( 4 kanałówka ) 

kostki : 256G bit Nand Flash MLC 15nm TH58TFG8DDLBA4C Toshiba ( przeszukałem połowę internetu aby znaleźć które to dokłądnie kostki są, a teraz zobaczyłem, że w net-s.pl mają go dokładnie opisanego  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  brawo ja ) 

cache : 256MB 

Jest to zadowalająca konstrukcja jak na tą cenę, choć zawsze lepiej 8 kanałowe kontrolery widywać w dyskach 240-256GB Oczywiście PX-256M6M byłby minimalnie lepszy, bo tam były kostki TH58TEG9DDKBA8H ( czyli Toshiby A19nm produkowane na Tajwanie ) i 4 kanałowy kontroler Marvell, no i bufor większy o połowę, ale już niedostępny więc nie ma co żałować.