Skocz do zawartości

PHANTEKS Evolv Glass FastMod

Recommended Posts

Dawno tu nic nie pisałem, ale to tylko dlatego, że nie korzystam ostatnio z komputera.

Poskładałem Predatora do kupy, wygląda fantastycznie, jednak okazało się, że z każdej strony w okolicach pompki przecieka...brak słów, wykonanie EK leży i kwiczy, po rozkręceniu chłodnicy gołym okiem widać szczeliny pomiędzy pompką, a chłodnicą, cały czas płyn ucieka z układu. Miałem nadzieję, że sam to ogarnę, ale nawet klej polimerowy nie daje rady. Kiedy zakleję jedną szczelinę natychmiast pojawia się kolejna......masakra. Będę odsyłał to do Słowenii na reklamację, nie ma innego wyjścia  :(

Z uwagi na fakt iż z komputera korzystam coraz rzadziej, nawet na forum wchodzę poprzez Tapatalk,  na poważnie zastanawiam się nad sprzedażą mojego obecnego zestawu (sygnaturka) tj:

Procesor - Intel i7 6700K
Chłodzenie procesora - Custom EKWB Predator 240 + Bitspower CPU Block + Koolance QDC ---> zepsute (przecieka pompka)
Płyta główna - Asus Maximus VIII Gene
Karta graficzna - ZOTAC GTX 1080 AMP! Extreme
Ram - Klevv Cras DDR4 4x4GB 2666MHz CL15
Obudowa - PHANTEKS Enthoo Evolv ATX Glass Edition
Dysk SSD1 - Samsung 950 PRO M.2 V-NAND 512GB
Dysk SSD2 - Samsung 850 PRO 512GB
Zasilacz - be quiet! Dark Power PRO 11 850W
Monitor - Asus ROG Swift PG279Q
Głośniki - Edifier R1600TIII
Klawiatura - Razer BlackWidow X CHROMA
Myszka - Razer Mamba CHROMA Tournament Edition

Większość jeszcze na gwarancji, brakuje papierów na zasilacz i kartę graficzną, oczywiście wszystko poza pompką od Predatora 240 sprawne w 100%.

Ile PLN mógłbym chcieć za cały zestaw tak żeby w miarę szybko to sprzedać? A może wymienić to na jakiegoś lapka + cash?

Będę wdzięczny za każdą sugestię

Mam prośbę o nie pisanie na chwilę obecną zapytań o ceny poszczególnych podzespołów.

Zrobiłem sobie wieczornego drinka, który nieco złagodził moje zdenerwowanie, troszkę ochłonąłem.

Jeżeli nie naprawię (uszczelnię) Predatora 240 odsyłam go w cholerę i przesiadam się na powietrze :P

• Popieram 4

Dzięki Patryku, ale niestety Predator 240 - R.I.P.

Ale od początku.

Udało mi się uszczelnić układ, okazało się, że bezpośrednią przyczyną wycieku było złe spasowanie plastiku przy styku pompki z chłodnicą. Po uszczelnieniu wszystkiego zrobiłem test szczelności, wszystko pracowało przez ponad 4h. Zachwyciła mnie kultura pracy, jeszcze ciszej niż Corsair H100i GTX:

http://abload.de/img/predator64zsbg.jpg

A do tego wg mnie moja wariacja na temat AIO prezentowała się o niebo lepiej od fabrycznego Predatora 240  ^^

http://abload.de/img/predator4t5s69.jpg

http://abload.de/img/predator3mkspf.jpg

Dzięki zastosowaniu złączek Koolance QDC zestaw jest dziecinnie prosty w obsłudze, w dowolnym momencie możemy wszystko rozłączyć bez konieczności spuszczania płynu z układu:

http://abload.de/img/predator5bbs91.jpg

http://abload.de/img/predator1e4s7m.jpg

http://abload.de/img/predator2iosy8.jpg

Wszystko to działo się wczoraj, niestety dziś wieczorem pompka odmówiła posłuszeństwa - nie chce się uruchomić....nie mam bladego pojęcia co może być przyczyną jej zgonu. Jeszcze rano wszystko hulało, ba nawet żona była zachwycona, że w końcu nie słyszy absolutnie nic.

Nie mam już siły do tego chłodzenia. 

Definitywnie przesiadam się na chłodzenie powietrzem. W związku z czym zacząłem intensywne poszukiwania nowej obudowy, a jak wiadomo najlepsze do AC są.......bench table  :o

Mój wybór padł na Dimastech Nano oraz be quiet! Dark Rock 3.

Padniętą pompkę odsyłam do Słowenii, zostanie mi jedynie piękny bloczek Bitspowera na procesor (zostawię go sobie - może kiedyś wrócę do LC)

Obecna obudowa idzie na sell, (chętnych zapraszam na PW), do budki oprócz dobrej ceny dorzucam wszystko co miałem do wertykalnego montażu karty graficznej (alu bracket, alu podpórka pod ciężkie GPU oraz oryginalny riser Thermaltake - nowy kosztuje ok. 100 zł). Obudowa nieco zmodyfikowana, jest trochę nowych otworów, stąd będzie dobra cena  :]

PS. Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale robione telefonem przy sztucznym świetle, a do tego fotograf ze mnie żaden 

Edytowane przez rudnis

Czekam na info od EK. Jest szansa, że wymienią na nową sztukę, ale nie wiem czy po prostu nie sprzedam tego w piz**u. Zamierzam cieszyć się prostotą bencha. A powrotu do chłodzenia wodnego nie wykluczam. Wręcz przeciwnie, dlatego zostawiam sobie ten piękny bloczek Bitsa

Oh...to jest magiczne słowo.

Bartku, jest a właściwie będzie szansa na zdobycie unikatowej konstrukcji (bencha), ale to dopiero w styczniu, lutym. Do tego czasu musi mi wystarczyć Dimastech Nano

Od zawsze podobały mi się bench table, ale jakoś nie mogłem się w sobie zebrać...dopóki nie zobaczyłem Unibencha B)

Edytowane przez rudnis

Nie mam jej tak samo jak "ZOE ATX" ale z czasem zapewne będzie... ciężko stwierdzić która bielinka jest ładniesza bo ten bench wygląda minimalistycznie a jednocześnie bardzo pomysłowo! No a ZOE jak to ZOE od zawsze wzbudzała orgazm u tych których miała wzbudzać... :)

Myślałem nad ZOE, ale prostota i zarazem genialne rozwiązania w benchu Sławka zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Od zawsze podobały mi się benche, ale musiałem dojrzeć do posiadania takowego. Teraz na pierwszym miejscu stawiam łatwość i prostotę obsługi PC, a łatwiejszej niż w bench table nie można sobie wymarzyć