Skocz do zawartości

MPC wirus

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Mati-000,

Recommended Posts

Moja młodsza siostra chciała sobie zainstalować piniondze do Movie Star Planet a zainstalowała program z mpc.am

Straszny syf. Mam AVG i nie zablokował, coś tam znalazł ze dwie, trzy rzeczy. Doinstalowałem Anti-Malware od Malwarebytes i znalazł 131 problemów, nadal nic. Potem przyszła kolej na ADW, znalazł też trochę śmiecia. Nadal nic. Avast na skanowaniu przy uruchamianiu kompletnie nic nie znalazł.

Objawy widoczne są właściwie tylko w IE oraz Edgu aktualnie, oczywiście strona startowa się zmienia na search.mpc.am i wyszukiwarka itp. To generuje 4 wpisy w rejestrze (prawdopodobnie tylko IE trzyma konfigurację w rejestrze stąd infekcja), które są wykrywane przez ADW, usuwane i przy ponownym uruchomieniu ich nie ma, ale wystarczy odpalić Edga i już się pojawiają. Wcześniej każda przeglądarka miała takie ustawienia, chrome poradził sobie sam, FF chyba niespecjalnie miał dużo zmian. Co ciekawe autorzy syfa nie ogarnęli Opery i po prostu wywalili wszystkie skróty i dali swój w domyślnej przeglądarce z nazwą Opera prowadzący do strony mpc.am...

Teraz pytanie czy ktoś się z takim syfem spotkał wcześniej, ciężko mi uwierzyć że działa to z jakimś prostym mechanizmem, bo raczej wyżej użyte programy by to dały radę wykryć. Mogę dać logi z OTL i pewnie zrobię to przy najbliższej okazji ale może ktoś po objawach wie gdzie to siedzi.

najprawdopodobniej IE strzelał sobie w stopę i po usuwaniu strony głównej nie ustawiał swojej własnej tylko poprzednią -_- ustawienie na google.pl być może pomogło. ADW jak na razie nie znajduje.

Spróbuj Advanced SystemCare

http://www.iobit.com/en/advancedsystemcarefree.php

A z antywirusów polecam zainstalować Comodo Internet Security bodaj jedyny darmowy cały pakiet zabezpieczający z antywirusem, piaskownica i firewallem.

https://www.comodo.com/home/internet-security/free-internet-security.php?s_track=7639

• 4 tygodnie później...
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...