KermitXD 0 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Cześć Dziś został mi założony internet światłowodowy 300,00Mb/s / 30,00Mb/s. Posiadam router TP Linka TL-WR841N oraz odbiornik TL-WN822N. Obydwa urządzenia mają przepustowość 300Mb/s. I tu pojawia się pytanie, bo po podłączeniu bezpośrednio przez kabel (router-laptop) prędkość była w granicach ~276. Natomiast poprzez połączenie WiFi jest to zaledwie 60MB/s. Czy nie da się uzyskać większej prędkości poprzez połączenie WiFi na tym osprzęcie ? Jestem trochę zielony w tych sprawach,a strata jest dość spora. Odległość między routerem, a odbiornikiem nie jest duża. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Musisz mieć ac minimum 1200. Cytuj Link to post Share on other sites
Franz 91 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Ja mam internet z Inei 150 Mb/s i mając router TP-Link WDR3600, gdzie 5 GHz ma tylko 300 Mb/s przepustowości i osiągam po WiFi ok. 145 Mb/s, więc myślę, że może AC750 w routerze by już wystarczyło, potem już jest najczęściej przeskok od razu do AC1200. Pamiętaj, że odbiornik też musisz mieć co najmniej z AC600 lub więcej. Rzeczywiście dla świętego spokoju, by nie zabrakło przepustowości kupiłbym router i odbiornik z AC1200 - zwykle taki sprzęt ma też lepsze procesory, a to też niezbędny element przy dużym ruchu sieciowym. Na pewno nie osiągniesz oczekiwanych prędkości na tym co masz. Cytuj Link to post Share on other sites
KermitXD 0 Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Ok, dzięki. Czyli prędkość na tym sprzęcie co mam jest standardowa jak na niego ? Nic się nie da poprawić w jakiś sposób w ustawieniach ? Jak się przelicza przepustowość ? tzn. dlaczego przy internecie 300mbs potrzebny jest nadajnik 1200 ? mnoży się x4 ? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Przy 300Mbps maksymalna przepustowość to 80-110mbps w idealnych warunkach a powyżej 100 tylko na gigabicie. Konkretny wynik zależny od urządzenia. Nie wiem jakim cudem masz > 100mbps na routerze bez portu gigabit? Nie ma jakiegoś konkretnego przelicznika. Pamiętaj też ze w dualbandach teoretyczna przepustowość podawana jest jako suma przepustowości 2.4 i 5ghz. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof 1392 Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Zapewne podłącza kabel ethernet pod ONT, które dostał od ISP i tam prędkość jest osiągalna. Jest to pewnie urządzenie bez WiFi, a sieć bezprzewodową realizuje na własnym sprzęcie, czyli 841N [...] I tu pojawia się pytanie, bo po podłączeniu bezpośrednio przez kabel (router-laptop) prędkość była w granicach ~276. Natomiast poprzez połączenie WiFi jest to zaledwie 60MB/s. [...] Na pewno nie masz po WiFi 60 MB/s a 60 Mbps(60Mb/s). Pytania dodatkowe: 1. Z jaką szybkością linkuje Ci się karta z routerem? 2. Jakiej marki masz ONT? Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Krzysztof Cytuj Link to post Share on other sites
KermitXD 0 Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Na pewno nie masz po WiFi 60 MB/s a 60 Mbps(60Mb/s). Pytania dodatkowe: 1. Z jaką szybkością linkuje Ci się karta z routerem? 2. Jakiej marki masz ONT? Tak chodziło mi o Mb/s. Pobawiłem się trochę ustawieniem anten (ułożyłem je w pozycji "V") i udało mi się zwiększyć moc sygnału(?) przez co prędkość się zwiększyła http://pics.tinypic.pl/i/00816/ak4glzmvigv4_t.jpg 1. 300 mb/s, czasem waha się do ok 270. Takie mam ustawienia na routerze. http://pics.tinypic.pl/i/00816/1r35ng1ljs8s_t.jpg 2. Dasan h640gv Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof 1392 Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Tak chodziło mi o Mb/s. Pobawiłem się trochę ustawieniem anten (ułożyłem je w pozycji "V") i udało mi się zwiększyć moc sygnału(?) przez co prędkość się zwiększyła http://pics.tinypic.pl/i/00816/ak4glzmvigv4_t.jpg 1. 300 mb/s, czasem waha się do ok 270. Takie mam ustawienia na routerze. http://pics.tinypic.pl/i/00816/1r35ng1ljs8s_t.jpg 2. Dasan h640gv WiFi to rzeźba. Może leczenie kanałowe pomoże.. Masz gigabity w ontku, podepnij się tam i korzystaj z uroków ftth ;-)) Cytuj Link to post Share on other sites
KermitXD 0 Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 WiFi to rzeźba. Może leczenie kanałowe pomoże.. Masz gigabity w ontku, podepnij się tam i korzystaj z uroków ftth ;-)) To jakiś slang ? Pisałem na początku, że jestem zielony. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof 1392 Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 To jakiś slang ? Pisałem na początku, że jestem zielony. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Ad.1 Chodzi o to, że: np aplikacją inSSIDer możesz sobie sprawdzić zaszumienie kanałów(jest ich 1-13) i ustawić najmniej zaszumiony(najepiej +/- 1). To może pomóc jeśli chodzi o stabilność. Ad.2 Masz 4 porty 1 Gbps w ONT(optical network terminal). Używaj tych portów jeśli chcesz mieć pełną prędkość lub: - pogódź się z takim WiFi - wymień router np na RB951G Cytuj Link to post Share on other sites
KermitXD 0 Napisano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Ad.2 Masz 4 porty 1 Gbps w ONT(optical network terminal). Używaj tych portów jeśli chcesz mieć pełną prędkość lub: - pogódź się z takim WiFi - wymień router np na RB951G Co masz na myśli pisząc o używaniu tych portów ? 1 mam podpięty pod obecny router, a jak mam użyć innych ? A gdybym rzeczywiście wymienił ten router na np. Archer C5, który ma też 4 porty 1000Mb/s, to musiał bym wymienić także odbiornik ? Czy ten co mam (czyli TL-WN822N - 300mbs) przekazywał by pełną prędkość ? (chyba jednak bym musiał, bo nie działa on w standardzie ac, ale dla pewności zapytam). Wybacz może trochę trywialne dla Ciebie pytania, ale wolę mieć pewność, że Cię dobrze zrozumiałem. Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Franz 91 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Chodziło mu o to, że masz połączyć kablem sieciowym komputer bezpośrednio z jednym z portów 1 Gbps w Twoim ONT, by cieszyć się stabilnym i szybkim dostępem do sieci z prędkością jaką oferuje dostawca internetu. Jak zależy Ci na WiFi to niezbędny jest zakup odpowiedniego routera z portami 1000 Mb/s i z odpowiednio szybkim WiFi - czyli minimum routera klasy AC750, a najpewniej to AC1200, aby mieć pełne 300 Mb/s po WiFi. Oczywiście karta sieciowa w komputerze też powinna być wtedy klasy AC1200, bo inaczej nic nie zyskasz na prędkości. Niestety jest jeden problem - wszystko to są tylko teoretyczne przepustowości danych standardów - jak słusznie napisał kolega Krzysztof - WiFi to rzeżba, bo jak w praktyce będą wyglądały realne prędkości przekonasz się dopiero sam po zakupie danego sprzętu. Musisz też pamiętać, że prędkości dla AC na 5GHz szybko spadają wraz z odległością od rutera i przeszkodami po drodze (szybciej niż dla 2,4 GHz). Na pewno zaletą AC na 5 GHz jest to, że będziesz jedynym lub jednym z niewielu, którzy aktualnie używają tego pasma dla WiFi co korzystnie wpływa na prędkości - u mnie sama zmiana z 2,4 GHz na 5 GHz nawet dla N podwoiła realne transfery. Na żadnym routerze i karcie sieciowej z N 300 mb/s nawet nie zbliżysz się do realnych 300 Mb/s - nieważne ile będzie kosztował i jakiej będzie firmy - jak osiągniesz stabilne 120-140 Mb/s w pobliżu routera to będzie duży sukces. Edytowane 1 Września 2016 przez Franz Cytuj Link to post Share on other sites
KermitXD 0 Napisano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Bardzo dziękuję za to wyjaśnienie. Niestety nie mam możliwości podpięcia poprzez kabel, dlatego pozostaje mi wifi. Dopóki obecny router działa nie chce wymieniać na nowy, tym bardziej, że łączny koszt (router + adapter) to pewnie kwota 400-500 zł. Niestety zadowolę się tym co mam. I tak prędkość łącza jest 3x szybsza od poprzedniego, a w dodatku płacę mniej. Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Dolacze do tematu. Ja posiadam zyXEL P8702N i dali mi na testy fiber 500/500 Mbps / na kablu podłaczyłem do laptopa i jest na speedtescie 470/470 cos kolo tego laptop na wifi przyz routerze ma 370/320 na 5GHz w odleglosci 8/10m mam stacjonarke z karta Asus N53 i jest transfer 50Mbps/80 , 2,4GHZ. Czy zmiana karty sieciowej np na Asus WiFi AC1900 (PCE-AC68). cos pomoze? Cytuj Link to post Share on other sites
Franz 91 Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Jeżeli dobrze znalazłem to ta karta USB Asusa N53 też jest 2 zakresowa z 2,4 i 5 GHz ze standardem n (nie ma AC) - spróbuj najpierw przejść na 5 GHz, bo jak napisałeś używasz 2,4GHz - mnie to zwiększyło prędkość. Nie wiem, gdzie masz wpiętą tą kartę w komputerze - możesz popróbować z przedłużaczem USB - ja kupiłem trochę lepszy (za ok. 30 zł.) 1,8m przedłużacz USB 3.0 i umieściłem kartę USB TP-Linka ok. 2m nad ziemią tak by nic nie stało na drodze sygnału do routera - dało to efekt (razem z przejściem na 5GHz) - mam w tym miejscu stabilne 85-90 Mb/s co mi wystarcza (wcześniej miałem 30-40 Mb/s). Teoretycznie karta AC1900 jest dużo szybsza, ma 3 anteny na kablu - można ustawić je w dogodnym miejscu, jest jednak ale... Nie wiem, czy Twój zyXEL obsługuje AC1300? Po drugie siła radia na 5GHz spada szybciej wraz z odległością i przeszkodami niż na 2,4 GHz - ile dokładnie zyskasz w stosunku do obecnej karty dowiesz się tylko kupując kartę AC1900 i testując ją u siebie. Możesz dokonać zakupu przez internet i oddać w ciągu 14 dni jak się nie sprawdzi. Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 18 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Nie wiem jak to zmienic aby bylo na 5GHz Oto transfery na kablu. Na wifi slabe a kabale nie chce juz po podłodze ciagnac temp image upload image hosting free no registration Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts