Skocz do zawartości

Creative Muvo 2 vs. JBL Flip 2

Recommended Posts

Cześć,

Szukam dobrego głośnika przenośnego do 300zł. Z tego co wyczytałem w necie to te dwa są najlepsze w swojej cenie. Zależy mi na głośności i czystości dźwięku. Głośnik bedzie używany na dużych eventach na naszym (firmowym) stoisku. Który z tych dwóch bedzie lepszym wyborem? A może jakiś inny w tej cenie?

Pozdrawiam!

Wiesz co, kupiłem sobie Flip 3 - który ma być lekko ulepszoną wersją dwójki - i powiem szczerze że doopy nie urywa. Nie wiedziałem w sumie czego się spodziewać - no ale na pewno zbyt wiele nie można.

Jakiś płaski ten dźwięk, w ogóle nie ma mowy o jakimś pojęciu stereofonii, może za dużo dobrego sprzętu słucham i spodziewałem się choć troszkę z tej magii usłyszeć w tym głośniczku - no niestety nic z tego.

Dałem za to 79 GBP w zestawiku z etui do noszenia - za taką cenę można kupić normalne głośniki, które trzeba podłączyć do prądu - i już ten dżwięk będzie przyajmniej mieć stereofonię jakąś..

To lepiej nie słuchaj Flip 2. Pierdzi ciszej od mojego iPhone6.

Pytanie się wywiązało z tego że chcieliśmy do firmy kupić dwa głośniki na wyjazdy Konwentowe, ponieważ spodobało nam się puszczanie muzyki dla klientów. Zaczęliśmy puszczać najpierw na "sprzęcie" kolegi, czyt. Gear4 Angry Birds. Jak na 4-ro letni głośniczek, do 300zł(4 lata temu), grał zacnie. Dlatego też pomyślałem że w ciagu tych 4 lat coś się ruszyło w temacie głośników przenośnych do 300zł.

Jaka była rzeczywistość? Nawet w połowie liderzy top 10 głośników do 300zł nie grały tak dobrze, ani nawet głośno. Pierdzą ledwo ledwo...

Więc postanowiłem że chyba zakupimy 2xGear4AngryBirds ponownie. No i kupiłem, głośniki które grają 2xlepiej i głośniej od tych pierdziawek, za jedyne 69zł od sztuki.

Iphone 6 i głośność? To skrzeczy jak dziecko, brak jakichkolwiek niskich tonów. HP ROAR mini jest całkiem w porządku głośniczkiem. Także nie kosztuje dużo. 

Szczerze, ja nie wiem czego Wy oczekujecie od przenośnych głośników. Ten sprzęt nie ma grać jak kolumny, tylko ma grać głośniej od telefonu jednocześnie mając lepszą jakość dźwięku. Jeszcze nie słyszałem głośnika JBL/beats/hp, który gra ciszej od jakiegoś tel.

Czego oczekuję?

Np. Tego że będzie grał lepiej od 4-ro letniego głośnika z tej samej kategorii cenowej. Albo że będzie znacznie głośniejszy od telefonu. Wybacz, ale obecne głośniki z przedziału cenowego do 300zł nie mają nawet startu do staruszka wymienionego w poprzednim poście. A podobno technologie idą do przodu.

Czego oczekuję? Np. Tego że będzie grał lepiej od 4-ro letniego głośnika z tej samej kategorii cenowej. Albo że będzie znacznie głośniejszy od telefonu. Wybacz, ale obecne głośniki z przedziału cenowego do 300zł nie mają nawet startu do staruszka wymienionego w poprzednim poście. A podobno technologie idą do przodu.

Kiedyś dawali więcej za te same pieniądze, ale teraz dają mniej za więcej.

Technologie może i idą do przodu, ale nie wszystkie i nie w każdej dziedzinie. Błędnie założyłeś, że ulepszane jest wszystko, bo nie jest. Często można wręcz zaobserwować regres. Teraz dobre głośniki, słuchawki kosztują znacznie więcej niż parę lat temu i ta tendencja się utrzymuje.

Stosuje się cały czas te same kostki DAC, nie ma innowacji w budowie wzmacniaczy, a głośniki o przetworniku dynamicznym to 90-95% rynku, bo są tanie w produkcji, a przez to same też są względnie tanie. Jak coś jest dopracowane to jest cholernie drogie. Owszem zdarzają się jakieś białe kruki, które za niewiele oferują sporo, ale to głównie chińskie sprzęty o których nikt nie ma pojęcia dopóki ich ktoś nie odkryje.

Jeśli oczekiwałeś poprawy to możesz się niemiło zaskoczyć.

Poza tym, głośników przenośnych możesz sobie posłuchać w sklepie i wybrać, więc w czym problem?