Kasspero 992 Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Witam. We wrześniu kończy mi się umowa z usługą internetu, telefonu stacjonarnego i tv z orange znany funpack. Chciałbym teraz internet od nowego dostawcy i nie chciałbym aby to był internet satelitarny ani radiowy. Chciałbym aby internet był po kablu. Polecacie coś? Macie jakieś opinie? Chętnie wysłucham każdej opinii tej dobrej jak i tej złej na temat wybranego dostawcy internetu. Mieszkam w centralnej Polsce a dokładnie w Zgierzu jeśli ma to jakiekolwiek znaczrnie. Dzieki z gory i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
maly_wrobelek 44 Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Moim zdaniem często korzystniej wyglądają oferty lokalnych dostawców niż ogólnopolskich. Nie wiem jakie masz kable podciągnięte jakich operatorów, bo jeżeli masz tylko TPsowski to w zasadzie do wyboru Orange i Netia. Będzie szło po tym samym kablu więc brać korzystniejszą cenowo ofertę. Moim zdaniem możesz też zobaczyć lokalnych dostawców "radiówek". Ja ostatnio się przesiadłem z Netii (adsl) na radiówkę i moim zdaniem radiówka lepiej pod względem: - Pingów - prędkości - Ceny - Szybkości naprawy/serwisu (mam numer komórkowy do serwisantów) i gdy raz miałem mały problem to w pół godziny po telefonie w sobotę o 18:00 usterka usunięta. U dużych graczy nie zawsze jest tak łatwy kontakt i szybka naprawa. Cytuj Link to post Share on other sites
Yokai 104 Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Zgierz to nie wieś . Na twoim miejscu poszukałbym osiedlowej sieci kablowej . Netia i Orange to miedziane kabelki ,radiówka to często kiepski ping . Cytuj Link to post Share on other sites
Kasspero 992 Napisano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Dowiedziałem się od pewnej znajomej, która pracuje w tp i ma możliwość sprawdzenia jaka linia jest do mnie pociągnięta i okazało się, że maksymalnie da rade po "kabelku" 10mb/s... Cytuj Link to post Share on other sites
Yokai 104 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Dowiedziałem się od pewnej znajomej, która pracuje w tp i ma możliwość sprawdzenia jaka linia jest do mnie pociągnięta i okazało się, że maksymalnie da rade po "kabelku" 10mb/s. Mieszkasz w bloku czy domku jednorodzinnym ? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Najpierw się dowiedz,kto ci po kablu w Zgierzu, da internet. Podejrzewam,że oprócz orange,może netia ale to na tym samym kablu. Dużego wyboru chyba nie masz... http://www.multitest.net.pl/internet-providerzgierz-miasto/ Edytowane 1 Września 2016 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
Kasspero 992 Napisano 2 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Mieszkasz w bloku czy domku jednorodzinnym ? Dom jednorodzinny Cytuj Link to post Share on other sites
Yokai 104 Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Chciałbym teraz internet od nowego dostawcy i nie chciałbym aby to był internet satelitarny ani radiowy Dom jednorodzinny Z reguły w takich przypadkach na osiedlach domów jednorodzinnych jest TYLKO kabel telefoniczny . Niestety . Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Vectra też zakłada w domach, może warto spytać się ich czy instalują. Cytuj Link to post Share on other sites
Kasspero 992 Napisano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Mieszkam jeszcze z rodzicami, a tata chce internet z cyfrowego polsatu radiówkę.. Czytałem opinie o tym necie i podobnież ten internet to jest dramat prędkość do 100mb/s przy czym klienci dostają 1mb/s.. czasami nawet mniej.. miał ktoś z was ten internet? i coś może o nim powiedzieć? Cytuj Link to post Share on other sites
awesome_damian 8 Napisano 3 Września 2016 Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Inna lokalizacja, inna prędkość. Sam się o tym niedawno przekonałem. radiówka to często kiepski ping . Zależy od dostawcy, mój lokalny dostawca oferuje mi bardzo dobre pingi, dobre transfery i korzystną cenę więc chyba coś nie halo. Czytałem opinie o tym necie i podobnież ten internet to jest dramat prędkość do 100mb/s przy czym klienci dostają 1mb/s. Najlepiej będzie gdybyś skorzystał z testu internetu, a jakbyś chciał jakiegoś innego dostawcę np. LTE to wtedy obowiązkowo kupujesz prepaida i testujesz u siebie w domu - jak z zasięgiem i prędkościami/pingiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Kasspero 992 Napisano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Najlepiej będzie gdybyś skorzystał z testu internetu, a jakbyś chciał jakiegoś innego dostawcę np. LTE to wtedy obowiązkowo kupujesz prepaida i testujesz u siebie w domu - jak z zasięgiem i prędkościami/pingiem. Z tego co wyczytałem to oni po pewnym czasie "przykręcają" szybkość internetu. Cytuj Link to post Share on other sites
awesome_damian 8 Napisano 3 Września 2016 Udostępnij Napisano 3 Września 2016 W każdym internecie LTE jest lejek, sprawą jest po prostu, że operator MOŻE GO włączyć ale nie musi. Cytuj Link to post Share on other sites
Kasspero 992 Napisano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2016 No dlatego piszę czy ktoś miał styczność z takim internetem. Jak jest z jego jakością w gorszą pogodę i jakiego pingu mogę się spodziewać po nim. Gram trochę w CS Go. Także zależało by mi na tym Cytuj Link to post Share on other sites
awesome_damian 8 Napisano 3 Września 2016 Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Na dobrym internecie LTE powinieneś osiągać w okolicach ~50-60 ms, na dobrej radiówce mniej (ja mam na sztywno w ustawieniach, żeby szukało serwerów po niżej 50 ms i nie czekam długo). Co do pogody to zależy, jaka jest odległość od BTS'a (nadajnika) i czy coś go przysłania. Cytuj Link to post Share on other sites
Kasspero 992 Napisano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2016 do nadajnika mam około 2km w linii prostej i nie ma po drodze wysokich budynków ani nic co mogłoby go zasłaniać. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 8 Września 2016 Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Możesz kupić starter Plusa (ta sama firma i te same BTS'y co Polsat) pod LTE z 3GB za 15zł lub z 0,5GB za 5zł i przetestować wydajność sieci o różnej porze dnia. Jeśli w sobotni wieczór pingi i transfery będą dobre to raczej nie ma się co obawiać. 2km z widocznością BTS'a to bardzo dobre warunki. U mnie jest to około 3km z widocznością BTS'a i z anteną 10dbi moc i jakość sygnału jest bardzo dobra. W nocy nawet 90Mbit pobierania i około 40Mbit wysyłania. Pobieranie pewnie byłoby lepsze ale ogranicza LAN 100Mbit. http://www.speedtest.net/result/5575230570.png Ale w dzień jest znacznie gorzej. Testowane przed chwilą: http://www.speedtest.net/result/5615027679.pnghttp://www.speedtest.net/result/5615034255.png Upload znacznie wyższy niż download = przeciążony BTS Cytuj Link to post Share on other sites
Kasspero 992 Napisano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2016 No właśnie dlatego nie chciałbym radiowego internetu, wahania prędkości byłby dla mnie nie do zniesienia. Teraz mam Orange 10mb/s ale cały czas stabilna prędkość nic nie rwie i o każdej porze dnia i nocy jest te 10mb/s, ale niestety max prędkość jaką mogę osiągnąć "po kablu" to jest te 10mb/s ... Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Ten kabel to jedyna możliwość jaką masz u siebie w domu na internet kablowy. Nie ważne kto Ci to świadczyć będzie i tak prędkość będzie taka sama bo raczej wątpię, że jakaś inna firma w ramach podpisania z nimi umowy pociągnie Ci specjalnie dla Ciebie światłowód do domu - no chyba, że taką znajdziesz. W innym przypadku zostaje Ci radiówka albo ten xdsl którego już posiadasz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts