OffsprinG_87 0 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 nie moge zmienic na więcej mam nową płyte gigabyte pod am3 i ddr3 lecz słabe zasilanie 450 W z wejsciem 2x2 na zasilanie procka a nie tak jak powinno być 2x4 czy to może być przyczyna niskiego taktowania czy raczej wina procka ? Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 1. Uruchom CPU-Z i zostaw na wierzchu (bo system niekoniecznie zawsze pokazuje taktowanie rzeczywiste 2. Zapuść coś obciążającego procesor - Orthos, Super Pi 3. Sprawdź, czy zegar się zmienia Cytuj Link to post Share on other sites
kopec23 10 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 To nie jest wina, sprzętu, ani też oprogramowania. To funkcja AMD Cool and Quiet w skrócie C'n'Q, która gdy procesor nie jest obciążony zmniejsza jego taktowanie i napięcie w celu zmniejszenia wydzielania ciepła i pobierania energii. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Skąd wiesz? Dopóki nie sprawdzi tego, co napisałem, to może to być równie dobrze wina sprzętu. Ja na swoim Gigabyte miałem cały czas 800 MHz dopóki nie uaktualniłem BIOSu. Cytuj Link to post Share on other sites
kopec23 10 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Obstawiam to w ciemno, bo napisał, że ma nową płytę, więc zakładam, że na płytce jest wgrany najnowszy bios, więc jest małe prawdopodobieństwo, że to nie C'n'Q. Jednak dla pewności niech sprawdzi czy pod obciążeniem (podane przez ciebie Orthos, lub super Pi) proc ma takie samo taktowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 800MHz to nie taki zły wynik. Kiedyś były gorsze! Więc ciesz się, że w ogóle działa! PS Ja też obstawiam, że to C'n'Q. Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 W Intelu też jest coś podobnego, tylko nie wiem jak się nazywa: Mój procesor to C2D E6300. Mnożnik 6-7 i raz pokazuje, że 6, a jak się czymś go obciąży (np. SuperPI) to się zmienia na 7 edit: http://img248.imageshack.us/img248/3728/idle.th.jpg http://img248.imageshack.us/img248/7922/stres.th.jpg edit2: dzięki @Procek, że mi powiedziałeś jak to się nazywa Fajna rzecz, bo faktycznie zmniejsza pobór energii i ilość wydzielanego ciepła PS. Twój nick sam mówi za siebie, wiedzę o prockach masz w małym palcu Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Nazywa się to Enchanced Intel SpeedStep Technology, w skrócie EIST. Na 99% te 800 MHz u autora to CnQ, ale lepiej się upewnić Ja też kupiłem nową płytę, a BIOS miała stary. Cytuj Link to post Share on other sites
OffsprinG_87 0 Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 super pi nie zmienia multiplier ( mam cały czas na 4x ) ani nie zmienia taktowania procka które jest cały czas 800 .... w komputerowym powiedzieli że to wina za słabego zasilacza który ma wejscie 2x2 na zasilanie procka a nie 2x4 o ile ktoś wie ocb... a i jest jeszcze tak ze jak zmieniam multipler na 16x w biosie to w komputer właściwłości pokazuje mi wtedy 3200 mhz ale w cpu-z i w over drive pokazuje 800 czy ktoś zna na to odpowiedz ?? Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Jaka płyta główna? Masz najnowszy BIOS? Jaki system? Czy po zmianie proca (jak była) instalowałeś od nowa sterowniki do CnQ, jeśli to jest XP? (Vista ma wbudowane) Cytuj Link to post Share on other sites
OffsprinG_87 0 Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 płyta GA-ma790xt-ud4p nowa ... wiec nie powinno być problemu z biosem. Do tego system operacyjny vista 64 bit home premium Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Masz najnowszy BIOS? A jak w BIOS wyłączysz Cool'n'Quiet to co się dzieje? A zanim to zrobisz, to odpal Orthosa na Small FFTs (Stress CPU), poczekaj chwilę i powiedz, czy dalej nic. EDYCJA: u mnie SuperPi powoduje rozpędzenie mojego Phenoma II 940 do pełnych 3 GHz (w idle też ma 800 MHz), więc raczej pokombinuj z BIOSem i sprawdź co się stanie po wyłączeniu Cool'n'Quiet. Cytuj Link to post Share on other sites
OffsprinG_87 0 Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 ustawiłem tak jak mówiłeś w orthos lecz w cpu-z dalej 800 mhz w core speed btw: orthos korzysta tylko z 2 rdzeni ? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 btw: orthos korzysta tylko z 2 rdzeni ?Tak, do 4 rdzeniowców trzeba odpalić go 2 razy a dla i7 4 - trochę upierdliwe ale można zastąpić to Prime95. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Nawet jak się go odpali na 2 rdzenie, to i tak wystarczy. Ten Phenom nie ma opcji zmiany mnożnika dla każdego rdzenia oddzielnie - albo wszystkie, albo żaden. Cytuj Link to post Share on other sites
OffsprinG_87 0 Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 wyłączyłem w biosie Cool'n'Quiet lecz nic to nie zmieniło. Wersja biosa to v6.00 PG czy naprawde to nie może być wina za słabego zasilacza który ma za małe wejście na zasilanie procka ? bo nikt mi nie odpisał... a może sprawdze napiecia ale nie mam możliwości poprzez urządzenie ... Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Na stronie GB nie ma takiego BIOSu jak v6. http://www.gigabyte.pl/products/mb/bios/ga-ma790xt-ud4p_10.html Ściągnij najnowszy, wrzuć na pendrive'a i podczas startu włącz Q Flash. czy naprawde to nie może być wina za słabego zasilacza który ma za małe wejście na zasilanie procka ? bo nikt mi nie odpisał...Raczej nie. Procesor powinien tak samo działać w wtyczką P4 jak i EPS12V. Cytuj Link to post Share on other sites
OffsprinG_87 0 Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Na stronie GB nie ma takiego BIOSu jak v6. http://www.gigabyte.pl/products/mb/bios/ga-ma790xt-ud4p_10.html Ściągnij najnowszy, wrzuć na pendrive'a i podczas startu włącz Q Flash. czy naprawde to nie może być wina za słabego zasilacza który ma za małe wejście na zasilanie procka ? bo nikt mi nie odpisał...Raczej nie. Procesor powinien tak samo działać w wtyczką P4 jak i EPS12V. sory za błąd mam bios F2 Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 To rób upgrade. I jak po tym nie będzie działać, to wtedy można się martwić. Ja miałem u siebie tak samo, po upgrade BIOSu działa OK. Cytuj Link to post Share on other sites
OffsprinG_87 0 Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 no i teraz wszystko działa pięknie z nowym biosem f4g wielkie dzięki za pomoc jeszcze tylko pytanko bo chce zakupić nowy zasilacz czy 650 wystarczy jakaś stabilna jeszcze raz dzięki wszystkim stawiam piwo Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Do twojego sprzętu to wystarczy nawet markowe 500W. A jaki budżet? Cytuj Link to post Share on other sites
OffsprinG_87 0 Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 w tym miesiącu 400 jak poczekam do wypłaty w następnym miesiącu to 600 gdzieś wiec zastanawiam się czy czekać i iść i kupić Tylko wiecie jak walne oc to też bym chciał w przyszłości żeby był stabilny wiec myślę ze markowe 500 to trochę za mało ;> Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 http://www.agito.pl/zasilacze/corsair-t ... 34510.html Ten to już z dużym zapasem. Starczy spokojnie na OC Quada i SLI / Crossfire. Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Nawet jak się go odpali na 2 rdzenie, to i tak wystarczy. Ten Phenom nie ma opcji zmiany mnożnika dla każdego rdzenia oddzielnie - albo wszystkie, albo żaden.Z biosu się nie da, ale wystarczy odpalić AMD Overdrive i ustawić mnożnik dla każdego z rdzeni oddzielnie . Pozdrawiam, Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Chodziło mi o działanie technologii Cool'n'Quiet Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts