Skocz do zawartości

Czy GTX 980Ti ma sens ?

Recommended Posts

Witam, niedawno kupiłem GB G1 GTX 1060 ale z powodu bardzo uciążliwie piszczących cewek zwracam go. Chciałem trochę rozejrzeć się po innych modelach i przypadkiem trafiłem na GTX 980Ti Matrix za niecałe 1700zł. Nie wiem czy ma to sens, bo stara generacja, a poza tym mój CPU może ją trochę ograniczać. Zasilacz niby powinien bez OC dać radę ale sam nie wiem, możecie pomóc ? Czy warto dać 300zł więcej za GTX 980Ti względem GTX 1060 do tego PC:

i5 4460, 8GB RAM, CX450M

Ten zasilacz może i by to pociągnął, tylko że jeśli nie było by problemów pod obciążeniem to za rok czy dwa kupił byś drugi bo pojawiły by się problemy.
Na stronie Nvidii pisze 600W or greater. 
Przy tej konfiguracji nie wiem czy twój komp w maksymalnym obciążeniu brałby 300-330 czy bardziej 370w z tą kartą. Przy 300-330 nei było by źle, ale jak 370w to już żywotność zasilacza po pewnym czasie mocno spadnie.

Edytowane przez joggy

Jak dla mnie i5 4460 z 1070 lub 980ti to takie trochę przegięcie, chyba że w przyszłości zmienisz procek i chcesz sobie zostawić grafikę.
1070 i 980ti są porównywalne, 1070 jest nowsza, bierze mniej prądu i pewnie sterownikami od 980ti odjedzie.
Wg. mnie optymalnie dla tego procka było by dać 970 lub 1060 jeśli chodzi o geforce.
Ale to tylko moje zdanie, niech wypowiedzą się inni.

To i ja się podłącze pod temat.

Sam mam podobny dylemat aktualnie siedzę na MSI 970 i mam okazję kupić nowego 980ti Zotaca AMP! Omega (5 lat gwarancji) za 1500zł.

Miałem czekać na Voltę i HBM2 ale znając obecną politykę cenową to raczej tanio nie będzie a 980ti spokojnie te 2 lata dałaby radę.

Monitor jak narazie Full HD 60hz,ale na pewno będzie wymiana w przyszłości na 27" WQHD

@Funkie

Czyli względem 1060 warto dodawać te ~300zł na tego 980Ti Matrix ? Z drugiej strony OC i tak u mnie nie ma sensu, bo karta już będzie odstawała od procesora noi zasilacz pewnie nie uciągnąłby ewentualnego OC.

Edytowane przez carred
  • Popieram 1

Wiadomo, że będzie śmigało znakomicie... kwestia tego, że z topowym CPU będzie śmigało znakomiciej ;)
A ja bym nie brał 980Ti przy tym zasilaczu. Sam się zastanawiałem nad 980Ti, ale nawet przy moim 550W mam obawy, bo to na 100% za mało dla tej karty, zwłaszcza po OC.
Jeśli chcesz brać 980Ti, to wymień zasilacz na conajmniej te zalecane 600W. I zrób to przed włożeniem karty do kompa.

Edytowane przez ReznoR

A przypadkiem Pascale nie mają problemu z DPC latency? Nie żebym coś sugerował po prostu wyczytałem, ze ludzie mają problemy w grach gdy nie ustawią stałych 60 klatek v-sync typu jakiegoś szarpania w grach czy coś... 

Sam osobiście teraz się zastanawiam czy brać znów gtx 980 ti czy iść w te pascale.. 

Mniejsze straty przy odsprzedaży GTX 1070? :o

a ja pamiętam że jeszcze 2 miesiące temu GTX 980Ti używany za 2000 zł to była transakcja życia. ;) Teraz nówki z 3-letnią gwarancją 300 zł tańsze, i "się nie opłaca"...

dużo wyższa kultura

:D Pasywnie nie ma różnicy. Pod obciążeniem, wszystko zależy od danego chłodzenia.

8GB VRam

:D

WOW ! Bardzo wielki atut. Wart dopłaty 600zł.

wsparcie sterowników

Zakład że pod 980ti  nvidia wyda jeszcze sterowniki?

zapewne lepsza wydajność w przyszłych tytułach

O ile ta wydajność będzie większa? O 10% ? Watro dopłacać?

zdecydowanie lepiej sobie radzi w DX12 od Maxwelli

Szału nie ma na tej 1070. A wyniki w stylu na jednej 140fps a na drugiej 135, są słabym argumentem. Do poziomu 60fps długa droga.

http://www.guru3d.com/articles_pages/nvidia_geforce_gtx_1070_review,13.html

mniejsze straty przy odsprzedaży.

Zwłaszcza że nówki potaniały z 3k do 1,7k.

Pomyśl człowieku, za 1070 dajesz ponad 2,2k. Za 980ti teraz 1,6-1,7k. Na czym więcej stracisz, zakładając że wydajność tych kart jest porównywalna?

• Popieram 2

Opłaca się brać MSI GTX 980TI gaming za 1700zł nową? Czy dokładać 400zł do GTX 1070 GAMEROCK?

Wydajność równa oraz delikatnie lepsza/gorsza od gtx 980Ti lecz nie ma co się oszukiwać, że pascal zacznie oddalać się od starszej generacji. Ze względu na politykę Nvidii jest to nieuniknione. Słabsza optymalizacja sterowników oraz większe skupienie na nowszej generacji zrobi swoje. Wszystko wyjdzie w przyszłych nowy grach.

400 zł to nie majątek, a siedzisz na pewnym sprzęcie, które ma wsparcie. Lecz jeśli liczy się dla Ciebie każdy grosz to dziadek gtx będzie również służył długo szczególnie jak nie jesteś maniakiem wszystkich suwaków na prawo.

EDIT:

Pomyśl człowieku, za 1070 dajesz ponad 2,2k. Za 980ti teraz 1,6-1,7k. Na czym więcej stracisz, zakładając że wydajność tych kart jest porównywalna?

Gtx 1070 Palit JetStream 2 029 zł

http://allegro.pl/karta-graficzna-palit-gf-gtx1070-8gb-jetstream-i6429862534.html

Edytowane przez rangerson

Pod obciążeniem, wszystko zależy od danego chłodzenia.

120W więcej jednak trudniej się ujarzmia. Po OC różnica w poborze zwiększa się na niekorzyść GTX980Ti :>

WOW ! Bardzo wielki atut. Wart dopłaty 600zł.

Chyba 200zł bo GTX1070 zaczynają się od 1899zł. :>

O ile ta wydajność będzie większa? O 10% ? Watro dopłacać?

Włączasz Async Compute i na 980Ti wydajność leci do 12% w dół, na GTX1070 wydajność idzie 2-3% w górę.

Za GTX1070 dajesz 1900zł i przy takiej cenie nawet referent w kwestii kultury pracy, wydajności wypada lepiej od GTX980Ti!

Edytowane przez DjXbeat

Właśnie ja muszę mieć wszystkie suwaki na prawo, bo inaczej  mnie trafia szlak.Na początku nawet myślałem o gtx 1080 ale  interesuje mnie tylko 1080p i uznałem, że nie ma to sensu. Nie planuję na razie przesiadki na wyższą rozdzielczość i myślę, że do tego 980ti powinno wystarczyć na 1-2 lata? Chyba, że się mylę?

Edytowane przez sokolosio

Chyba 200zł bo GTX1070 zaczynają się od 1899zł.

Chyba referenty.

http://www.ceneo.pl/Karty_graficzne/Chipset:GeForce_GTX_1070.htm

Gdzie za 1,7k można nabyć 980ti matrix.

120W więcej jednak trudniej się ujarzmia. Po OC różnica w poborze zwiększa się na niekorzyść GTX980Ti :>

Już nie przesadzajmy, większość konstrukcji ma naprawdę świetną kulturę pracy.

Włączasz Async Compute i na 980Ti wydajność leci do 12% w dół, na GTX1070 wydajność idzie 2-3% w górę.

To nawet nie jest argument aby kupować 1070 zwłaszcza że na flagowcach od AMD dx12 będzie się lepiej prezentował. Nie mówiąc już o poprzedniej generacji.

Za GTX1070 dajesz 1900zł i przy takiej cenie nawet referent w kwestii kultury pracy, wydajności wypada lepiej od GTX980Ti!

U mnie akurat liczy się najbardziej wydajność karty. Poza tym zacytowałeś fragment o opłacalności a chromolisz o kulturze pracy.

Najmniej przecież tracą referenty przy odsprzedaży? Dobre....