Skocz do zawartości

Niska wydajność zintegrowanej grafiki

Recommended Posts

Witam! Posiadam mobo Asus P5G41C-M LX ze zintegrowaną kartą intela - X4500.

Na początku grałem na niej płynnie w GTA SA w rozdzielczości 1280x768.

Potem aktualizowałem bios - wydaje mi się, że potem grałem dalej płynnie jednak nie pamiętam dokładnie bo było to z miesiąc temu lub dłużej.

Teraz z ciekawości odpaliłem GTA SA i... jakieś moje zdziwienie jak wszystko się zacinało. Nawet w rozdzielczości 800x600 gra ledwo działa.

Wszedłem na Linucha, zainstalowałem mało wymagającą gierkę o nazwie TORCS i tu dzieje się to samo - gra osiąga niecałe 10FPS, czasem 20 chwilowo 30 i znów spada na 10 lub niżej.

Temperatury :

atk0110-acpi-0
Adapter: ACPI interface
Vcore Voltage:     +1.09 V  (min =  +0.85 V, max =  +1.60 V)
 +3.3 Voltage:     +3.02 V  (min =  +2.97 V, max =  +3.63 V)
 +5 Voltage:       +5.14 V  (min =  +4.50 V, max =  +5.50 V)
 +12 Voltage:     +12.51 V  (min = +10.20 V, max = +13.80 V)
CPU FAN Speed:    1180 RPM  (min =  600 RPM)
CHASSIS FAN Speed:   0 RPM  (min =  600 RPM)
CPU Temperature:   +23.0°C  (high = +60.0°C, crit = +95.0°C)  
MB Temperature:    +27.0°C  (high = +45.0°C, crit = +95.0°C)  

Wersja biosu to 0601 ( najnowsza )

Z góry dzięki za wszelkie sugestie jednak wydaje mi się, że będę musiał zainwestować w grafikę na PCI-E.

Hmm, coś dziwnego... Jak na linuksie też słaba wydajność... Może w BIOSie, jakieś opcje przestawiłeś? Jakieś oszczędzanie energii procesora czy coś?

Pobierz to:

http://www.megaupload.com/?d=4PG67GF9

Są to zmodowane sterowniki do tejże karty. Poprawiają one bardzo wydajność, ale tu nie do końca o to chodzi...

Znalazłem być może przyczynę tego jednak nie wiem jak to naprawić ponieważ ta opcja nie jest dostępna ;)

Kliknij, aby powiększyć

http://ompldr.org/tNnliZA

Jak widać GTT Graphics Memory Size jest ustawione na 2MB.

Zwiększenie IGD nic nie daje.

Być może modowany bios pomógłby tylko skąd go wziąć i czy będzie działać...

PS. Sorry, że post pod postem, ale czas na edycję już minął.

• 3 miesiące temu...

Pozwolicie że odświeżę temat. Mam grafikę zintegrowaną z i3 540 - wiem że nie jest to grafika do gier, ale na razie nie mam kasy na kupno czegoś porządnego. Na youtube widzialem film jak koles gral na tej zintegrowanej grafie w GTA IV, więc myślałem że chociaż w CoD 4 albo Simsy 3 sobie pogram, a tu lipa. Nawet na najniższej rozdzielczości tnie się strasznie. Co może wywoływać taką niską wydajność? Sterowniki mam zainstalowane z płyty dołączonej do płyty głównej.

http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/I ... -2894.html

Piszą tu ze grafika sie do gry nie nadaje. Czytałem komentarze na skąpcu tego procka tez pisze ze grafika do biura jak najbardziej ale do grania (jeszcze w GTA IV) nie ma mowy. Moze w takie cos jak Gothic I bys zagrał ( chodzi o nie wymagającą dobrej grafiki gre, a całą serie gier polecam)