kingston350 2 Napisano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Kupilem intela i5 4570 uzywanego. Do niego dokupilem chlodzenie Zalman CNPS90F bo wydawalo mi sie lepsze niz boxowe. Nalozylem paste metoda na X i rozsmarowalem karta ( wielkoscia jak dowod) bo procesorze rowno (troche zostalo na karcie) . Zalozylem chlodzenie wlaczylem, odpalam hwmonitor a tam nagle temperatura potrafila skoczyc z 35 na 45 i znow na 35. Oraz przy zamknietej obudowie w gta 5 temperatura siega nawet 67 stopni natomiast gdy ja zdejme max 60. Czy to skutki zle nalozonej pasty? Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 To skutki normalnej pracy procesora, ewentualnie wygrzewania pasty? nie podałeś jakiej używałeś Intel zapewnia ci że do temperatury 72 stopni nie ma prawa nic złego się dziać (od siebie mogę dodać że nawet na krótki okres czasu temperatura do 80 nie wyrządzi szkód) Co do skoków 35-45 jakieś krótkie szybkie? jeśli tak zapewne błąd czujnika (może jakaś budżetowa płyta? nie podałeś jaką masz) Ogólnie temperatury jak najbardziej bezpieczne, jeśli bardzo się przejmujesz pobierz program OCCT i przetestuj czy to pierwszym testem czy linpackiem i zobacz jak wtedy urosną temperatury (pamiętaj że żaden normalny program/gra nie wytworzy takiego obciążenia jak OCCT więc to bardziej test na wszelki wypadek) Cytuj Link to post Share on other sites
kingston350 2 Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Plyta glowna to MSI H81M-P33 A pasty uzylem od kolegi dokladnie niepamietam ale firma to chyba revoltec czy jakos tak. Te skoki temperatury to sa takie szybkie caly czas skacze raz bardziej raz mniej w msi afterburner maksymalnie tylko +- 5 stopni skacze. Dzieje sie tak tylko w temperaturze procesora reszta stabilnie Dodam ze testowalem occt linpackiem procesor i wychodzilo ze max doszlo do 74 stopni hwmonitorem przy max obciazeniu, tak to 72-70 chyba ze to blad pomiaru przez to ze tak skacze dziwnie temperatura od niewiem czego Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Takie skoki to wina między innymi kiepskiej jakości użytego TIM przez Intel-a między rdzeniem a ihs, bez skalpowania za wiele z tym nic nie zrobisz Dobrze jakbyś jeszcze podał jakie masz chłodzenie na cpu Kolejna sprawa to warto zainwestować w dobrą pastę, tu będzie odpowiednia mx-2 lub trochę droższy gelid gc-extreme. Obie pasty są na podobnym poziomie wydajnościowym Cytuj Link to post Share on other sites
kingston350 2 Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Chlodzenie to tak jak pisalem Zalman CNPS90F a pasta to Aab tg3 bo widzialem w testach ze dobrze sie spisywalad wiec taka mam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts