MateQa 1 Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam forumowicze ! Dziś dotarł do mnie mój pierwszy macbook. Jest to mój pierwszy tego typu sprzęt. Problem polega na tym,że kupiłem go od gościa z allegro (używka). Oczywiście zapewniał mnie,że wszystko działa i jest w jak najlepszy porządku. Sprawdziłem wszystko - porty usb , płyty,bluetooth itd.. Jedyne co mi nie działa to słuchawki. Pytanie teraz czy trzeba coś tam ustawiać czy po prostu te gniazdo jest wadliwe. Jak mam to sprawdzić? W opcjach dźwięku jest ustawione na głośniki wewnętrzne. (nie wyskakują słuchawki po podłączeniu). System na jakim jest postawiony mac to najnowszy (EL CAPITAN)Z Góry dziękuje bardzo za wszelakie odpowiedzi i pomoc. Liczę na WAS ! Peace&YO Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez MateQa Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Przede wszystkim kilka różnych modeli słuchawek. Ustawienia (wszystkie jakie się da) przywracasz do fabrycznych;cofasz (jak możesz) wersję systemu i znowu sprawdzasz. Jak to nie pomoże to ... lipa. Zostaje jeszcze napisanie do ludzi którzy na co dzień używają takiego samego Maca (szukaj na forach) lub do serwisu (jaką dadzą diagnozę). Pamiętaj,że to jest OS X nie Windows więc takie rzeczy jak wyskakiwanie okienka z wyborem głośników/słuchawek może się się znacząco różnić. Cytuj Link to post Share on other sites
MateQa 1 Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Przede wszystkim kilka różnych modeli słuchawek. Ustawienia (wszystkie jakie się da) przywracasz do fabrycznych;cofasz (jak możesz) wersję systemu i znowu sprawdzasz. Jak to nie pomoże to ... lipa. Zostaje jeszcze napisanie do ludzi którzy na co dzień używają takiego samego Maca (szukaj na forach) lub do serwisu (jaką dadzą diagnozę). Pamiętaj,że to jest OS X nie Windows więc takie rzeczy jak wyskakiwanie okienka z wyborem głośników/słuchawek może się się znacząco różnić. Gościu dał mi odpowiedź, że jego żona nigdy nie używała słuchawek (więc nawet nie wiedział, że nie działają).. próbowałem wyczyścić interfejs ale też nic nie dało. Kumpel który ma podobnego maca 1342 , ten sam system z 2010 roku (rok nowszy od mojego) wszystko mu smiga (rowniez ma najnowszego el capitana) probowal mi zdalnie ustawic przez TeamVier'a aczkolwiec nic nie zdzialal ... Mówię sobie a co tam albo gościu mi da pieniadze najwyzej na sluchawki bluetooth , chce przetestowac BT a tu kolejna drama.. zarowno telefon jak i tablet paruje mi go .. po czym od razu rozlacza Mam jeszcze 6 dni gwarancji rozruchowej wiec musze to jakos rozwiazac .. z sprzedawca naszczescie nie ma problemu jesli chodzi o kontakt (najwyzej odesle mu go - choc ta opcja jak dla mnie nie wchodzi w gre bo maczek naprawde spoko na ssd za polowe ceny ) P.S robiłem też usuwanie pamięci NVRAM Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 To Apple - na pewno będzie działać z innym Apple (Iphone) ale może nie działać z Androidem/Symbianem. Jeśli chodzi o sprawy systemowe to jeżeli przywrócenie do pierwotnego stanu nie da rady to znaczy,że jest to coś z hadware. PS: Za ile kupiłeś (z gwarancją Apple) ? Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Chwila. Po kolei. Nie widzi Ci w ogóle słuchawek czy po prostu nie działają? Podłączałeś inne? Sprawdź jeszcze MIDI (w Spotlightcie wpisz lub Launchpad-->Others). Cytuj Link to post Share on other sites
MateQa 1 Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 To Apple - na pewno będzie działać z innym Apple (Iphone) ale może nie działać z Androidem/Symbianem. Jeśli chodzi o sprawy systemowe to jeżeli przywrócenie do pierwotnego stanu nie da rady to znaczy,że jest to coś z hadware. PS: Za ile kupiłeś (z gwarancją Apple) ? Robiłem tylko NVRAM tak jak pisałem , system nie był instalowany jeszcze na nowo. Mac jest z połowy 2009 roku , nie ma juz gwarancji Appla. Mam 6 dni gwarancji rozruchowej od dziś aby wszystko posprawdzać i narazie co znalazlem to to nie wykrywa sluchawek oraz ten problem BT ( liczylem wlasnie na rozwiazanie ze sluchawkami BT , jezeli np gniazdo jack by nie dzialalo) Laptop kupiłem za 550 zł jak na dysk 120gb ssd 4Gb ramu i procek Core 2 Duo 2,17 Ghz to całkiem spoko. Chwila. Po kolei. Nie widzi Ci w ogóle słuchawek czy po prostu nie działają? Podłączałeś inne? Sprawdź jeszcze MIDI (w Spotlightcie wpisz lub Launchpad-->Others). W ogole nie wykrywa mi słuchawek. Kumpel który ma wyższy model 1342 z identycznym systemem zagladal do niego poprzez TeamVier wlasnie tam gdzie piszesz i wszystko ma ustawione jak u siebie ( u niego sluchawki dzialaja - nie od appla) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts