kubbak 10135 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 A tak w ogóle to procesor będzie bez zestawu chłodzącego? Na Komputroniku w zestawie BOX jest on dołączony a na nim można przecież zaoszczędzić te pare złotych :->Tomek pisał o planie pogonienia go na 4GHz więc BOX na nic się tu zda. Zaoszczędzić można, ale lepiej w ten sposób: kupić procesor w wersji OEM i do tego Mugena II, gdyż BOXowy cooler do podkręcania się zbytnio nie nadaje.Jeden problem. Na komputroniku nie ma wersji OEM. Link to post Share on other sites
kopec23 10 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 @Kubbak Napisałem to bez sprawdzenia oferty komputronika, ale skoro OEM brak w ofercie to takie rozwiązanie odpada. Link to post Share on other sites
Tomek Stiller 0 Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Nie wiem czy wiecie Panowie, ale oficjalnie OEM nie wolno sprzedawać poza zestawami komputerowymi Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Nie wiem czy wiecie Panowie, ale oficjalnie OEM nie wolno sprzedawać poza zestawami komputerowymi Wiemy Tomku, ale teraz każdy może być "producentem" sprzętu więc to raczej nie problem. Link to post Share on other sites
Tomek Stiller 0 Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Z punktu widzenia formalnego niestety nie jest to takie proste - dlatego te elementy OEM pojawiają się w sprzedaży w coraz mniejszych ilościach. Link to post Share on other sites
kopec23 10 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Kombinują z tymi OEMami... Jak dla mnie to głupota sprzedawać procesory tylko z chłodzeniami, bo cześć ludzi i tak tego chłodzenia nie użyje. Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 @kopec23 chęć zarobku... a więc Tomku przedstawisz nam ta konfigurację mniej więcej ?? Link to post Share on other sites
Tomek Stiller 0 Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 hmmm... Niewiele zmieniło się od ostatniego czasu. CPU: Core i7 920 MoMo: Asus P6T SE Ram: 3x 2GB Grafa: GTS 250 Zasilacz: 600W Co do producentów zasilacza, pamięci i karty graficznej - to jeszcze dobierzemy. Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Pamięci to najlepiej OCZ, zasilacz też, bo trzeba się zmieścić w budżecie edit: @GreQonE, właśnie dlatego napisałem OCZ TheSpeed oznajmił, że nie będzie łączył kart w SLI/CF, więc nie trzeba patrzeć na to przy wyborze płyty głównej Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 hmmm... Niewiele zmieniło się od ostatniego czasu. CPU: Core i7 920 MoMo: Asus P6T SE Ram: 3x 2GB Grafa: GTS 250 Zasilacz: 600W Co do producentów zasilacza, pamięci i karty graficznej - to jeszcze dobierzemy. Wezcie plyte od Gigabyte, bedzie mozliwosc SLI przynajmniej. Co do grafiki to mysle ze tutaj jest tylko jeden sluszny wybor - EVGA =) Zasilacz to wiadomo ze najlepszy bylby Tagan, natomiast nie wiadomo jak z kosztami. Link to post Share on other sites
aleks128 4 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 hmmm... Niewiele zmieniło się od ostatniego czasu. CPU: Core i7 920 MoMo: Asus P6T SE Ram: 3x 2GB Grafa: GTS 250 Zasilacz: 600W Co do producentów zasilacza, pamięci i karty graficznej - to jeszcze dobierzemy. Wezcie plyte od Gigabyte, bedzie mozliwosc SLI przynajmniej. Co do grafiki to mysle ze tutaj jest tylko jeden sluszny wybor - EVGA =) Zasilacz to wiadomo ze najlepszy bylby Tagan, natomiast nie wiadomo jak z kosztami. zgadzan sie z przedmówcą zamiast asusa Gigabyta UD4 pamięci OCz i zasiłka Tagan lub w ostateczności OCz Link to post Share on other sites
maciek1o3s 6 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 To Intel nie sponsoruje Płyty Głównej? Przecież tam jest ich chipset. AMD sponsorowało po za tym. Jakbym miał 3000 tysiaki włożyłbym tak grafę pokroju GTX 285/275 a nie jakiegoś GTS'a 250 - Radek 4850 do i7? Głupota... Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 4850 do tego zestawu będzie w sam raz, budżet jest ograniczony, a platforma i7 droga więc 4850 będzie ok. Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 1) Intel sponsoruje całość. Daje 3000zł i wymaga użycia Core i7. Niczego nie daje gratis od siebie. 2) TheSpeed nie chce Radeona, co może być niezrozumiałe, ale chce GTS250. 3) TheSpeed nie ma mega wymagań co do karty graficznej. 4) SLI będzie zbędne. Czytamy ze zrozumieniem Link to post Share on other sites
TheSpeed 2105 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 2) TheSpeed nie chce Radeona, co może być niezrozumiałe, ale chce GTS250.Nie chodzi o to że uparłem się na GTS250 i tak musi być, innej nie chce, nie i koniec! :-> Chodzi o to że bardziej stoję po stronie nVidii. Nie wiem czemu, może po prostu opakowania mają ładniejsze czy coś ale bardziej pasuje mi nVidia Poza tym te dwie karty są właściwie identyczne mocą (tyle że Radeon ma 300 gigafloopów mocy więcej ale wydajność w grach jest ta sama), a z redakcją umowa była na GTS 250 :-> PS. Komputer dotarł już do redakcji Pozdrawiam Link to post Share on other sites
kopec23 10 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 PS. Komputer dotarł już do redakcji No to raczej wiele się już nie zmieni w proponowanym konfigu (chociaż moim zdaniem warto zmienić mobo na Gigabyte'a), więc czekam na testy potwora Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Mam nadzieje ze recka bedzie w takim samym czasie jak w poprzedniej edycji. @Tomek Stiller overclocking znowu zostawicie dla laureata, czy moze sponsor mial jakies zalecenia w tej kwestii ( no D0 itp...) Link to post Share on other sites
kopec23 10 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 @Warrk Tomek wcześniej wspominał coś, że chce tego i7 pogonić na ok. 4GHz, więc raczej podkręcą go w redakcji. Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 to dziwne poprzednim laureatow wcale nie krecili z tego co pamietam. Ale moze chodzi o prestiz redakcji i zrobienie jak najwyzszego wzrostu wydajnosci w stosunku do starych gratow ?? Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Nie, chodzi o pokazanie na co stać i7 920 Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 to dziwne poprzednim laureatow wcale nie krecili z tego co pamietam.Było podkręcane: W komputerze haczyka ustawiłem CPU na 3.33 GHz bez zmiany napięcia zasilającego. Trzeba zostawić chłopakowi jakieś pole do zabawy W końcu podkręcanie jest przyjemnością samą w sobie. Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 masz racje przoczylem ta edycje. Chodzilo mi o ty czy mozemy liczyc na wyniki smarkow O/C czy bedzie tylko na 2,66, a prezentacje podkreconych wynikow bedzie TheSpeed pozniej robic. Ale to tez zostalo wyjasnione - 'podgoniony do 4GHz'. Czyli bedzie sie licznik energi krecil ooooostro, ale dla takiego kompa warto troche posluchac zrzedzenia rodzicow. Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Coś już sie dzieje w temacie może jakieś info.... Link to post Share on other sites
Tomek Stiller 0 Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Mam nadzieje ze recka bedzie w takim samym czasie jak w poprzedniej edycji. @Tomek Stiller overclocking znowu zostawicie dla laureata, czy moze sponsor mial jakies zalecenia w tej kwestii ( no D0 itp...) Intel nic na ten temat nie mówił. Ten D0 to jest moja inwencja, skoro już to ma być i7 to niech będzie ten najlepszy. Link to post Share on other sites
Tomek Stiller 0 Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Coś już sie dzieje w temacie może jakieś info.... Komp dotarł późnym popołudniem w piątek do redakcji. Jutro od rana biorę go na warsztat. Link to post Share on other sites
Recommended Posts