Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam stary dysk z WinXP i chciałbym by stał się dodatkowym dyskiem na dane typu filmy czy muza, jednak nie wiem jak zrobić, by był zupełnie czysty - czy mam zacząć reinstalkę systemu, a przy wyborze partycji, na której miałby być niby zainstalowany pokasować wszystkie partycje (tak, jak bym chciał nadać inną wielkość dla danych partycji) i wyłączyć w tym momencie kompa?

Pytam, bo nigdy wcześniej tego nie robiłem - działałem najwyżej na jednym dysku na raz.

W systemach Windows vista i nowszych jest wbudowane narzędzie do zarządzania dyskami i partycjami, wtedy dodatkowy program jest zbędny.
  Niby tak, ale jak podepnę dwa dyski z różnymi systemami to jeden się nie uruchomi (chyba)...

Do wyczyszczenia dysku ze starym Xp. nie potrzeba zewnętrznego programu. Ale nikt Ci nie zabroni użyć zewnętrznego programu, tylko że, do tej operacji wystarczy systemowe zarządzanie dyskami. Jak postanowisz, to już Twoja decyzja. Więc jak będziesz miał wyłączony komputer , podpinasz dysk z XP jako drugi i włączasz kompa. Jakby były problemy i chciał startować XP, to w biosie ustawiasz bootowanie na dysk z systemem który aktualnie używasz i zapisujesz ustawienie przy wyjściu np. F10 i ESC zależnie od wersji biosu i klawiszy przypisanych do poszczególnych funkcji. Albo uruchamiasz boot menu przy starcie kompa, jak wiesz jak uruchomić i wskazujesz właściwy dysk. Przyjmijmy scenariusz, że podpiąłeś dysk i włączając kompa, uruchomił się system który aktualnie używasz. Dalej wchodzisz do zarządzania dyskami i powinny widnieć wszystkie dyski i napędy pod przypisanymi numerami. Wyszukujesz ten ze starym systemem, powinieneś poznać po wielkości dysku, jak poszczególne różnią się wielkością. I usuwasz np. po kolei wszystkie partycje dysku, będąc pewny że nie są ważne dane. To najwyżej nie będąc pewny, wchodzisz w mój komputer zapamiętując jakie litery są przypisane do poszczególnych woluminów z dysku z XP, z zarządzania dyskami. I przeglądasz woluminy ze starego dysku, czy znajdziesz zapomniane ważne dane. Jak tak, to w prosty sposób kopiujesz na wolumin dysku z nowszym systemem. Oczywiście wyszukiwanie i ewentualnie kopiowanie, robisz na spokojnie i nie musisz się ograniczać do jednej chwili. Bo format dysku starego możesz dokonać później, aż będziesz pewny że nie ma ważnych danych jak znajdziesz i nie będą z kopiowane na inny fizycznie nośnik czyli drugi dysk. I będąc już na etapie formatowania, w zarządzaniu dyskami, po kolei usuwasz wszyskie partycje / woluminy i robisz nowy podział według uznania i potrzeb. Np. można założyć jedną nową partycję obejmującą cały dysk, albo więcej i formatujesz w ntfs i przypisujesz literę aby sama partycja/je była widoczna  w mój komputer.

Edytowane przez golin

System si

Niby tak, ale jak podepnę dwa dyski z różnymi systemami to jeden się nie uruchomi (chyba)...

Niby jak mają się dwa na raz uruchomić? Uruchomi się ten jaki jest skonfigurowany w BIOSIe. Drugi będzie jako kolejna partycja D,E,F itd. Zainstaluj sobie partition wizard i będziesz miał po kłopocie.