Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze wentylatora do obudowy 140 mm

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez jagsulek,

Recommended Posts

Kilka dni temu kupiłem za niespełna 60 zł NOCTUA NF-P14R i uważam to za doskonały wybór. Prawie nic nie słychać.

Bo to niezłe wentylatory, trochę drogie a łożysko pracuje cicho.Szkoda, że nie mam jakiegoś dobrego mikrofonu, chętnie nagrałbym pracę łożysk poszczególnych wentylatorów. Tu trochę piję do "bezgłośnych" łożysk Alpenfohnów ;)

TY-147 jest prawie bezgłośne ( ale tylko w pionie, choć bardzo możliwe to wina mojego regulatora obrotów, że w poziomie łożysko im terkocze  ) 

polecam ten kanał na YT 
https://www.youtube.com/watch?v=JVBat5ELesc

ps, strasznie ciężko wepchnąć je gdziekolwiek do obudowy ( bo mają ponad 150mm na szerokość ) 

Edytowane przez kokosnh

TY-147 faktycznie są ciche ale tylko w pionie, mam 2sztuki jeden na macho i drugi w obudowie i jest nieźle chociaż osobiście wydaje mi się że Noctua p14s redux jest trochę cichsza,napewno nie wydaje dziwnych odgłosów przy pracy poziomej.

Jako ciekawostke mogę napisać że w starym pc w zasilaczu od około 6lat chodzi 12cm wentylator Noctua i nadal jest cichutko.

Kupiłem jednak 2x Cougar CF-T14S. Zobaczymy co są warte. Cena jest rewelacyjna.
Przyjdą w przyszłym tygodniu i wtedy sprawdzę ile zbiją mi temperatury pod obciążeniem i porównam głośność z moimi fabrycznymi Fractalami GP14 (które są bardzo ciche)... 

Nie wiem czy ktoś skusiłby się na takie zestawienie łożysk. Prawie każdy z producentów stosuje swoje nazwy np. dla łożysk ślizgowych. Z kulkowymi nie ma problemu, są pojedyncze i podwójne. Tu raczej należałoby zrobić zestawienie, który z producentów ma wysoką jakość i powtarzalność podczas produkcji. Prawie w ciemno można powiedzieć, że BeQuiet, Noiseblocker, Noctua to liderzy, ale wpadki też im się zdarzają. Zapewne niektórzy pamiętają bardzo dobre wentylatory Fander Selecta, osadzone na łożysku ślizgowym, on do dziś działa w komputerze do tego w poziomie i miewa się dobrze. Połowę tańszy od ówczesnej Noctuy NF-S1200 a przy tym jej nie ustępuje wydajnością, wytrzymałością  :) Dzisiejszych Fenederów unikałbym jak ognia.

Wentylatory Cougar T14s już po szybkich testach. Na pewno są głośniejsze i wydajniejsze od Fractala gp14. Problem jest taki że po zdjęciu górnego moduventa docierają odgłosy tylnego fractala, górnego cougara oraz Enermaxa z chłodzenia CPU. A wentylatory w obudowie są ustawione na najniższe obroty. Muszę skręcić obroty na CPU i jeszcze zajrzeć do GPU, bo HD 7870 do cichych nie należy. Ewentualnie inaczej rozmieszczę wentylatory, bo nie po to kupiłem taką obudowę żebym słyszał szum.

PS.

Gram głównie na słuchawkach.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to tego Cougara masz na topie? O ile się jeszcze da to zmniejsz mu trochę obroty, ja mam akurat tam skręconego BQ Silent, w zupełności wystarczy a przy okazji jest ciszej. Niestety Clustery dosyć głośno tłoczą powietrze, swego czasu testowałem go na Megahalemsie i przegrał z TY-140 i 147 pod względem głośności. Też mam wyciszoną obudowę a jakiś szum zawsze będzie, jakoś to powietrze musi się przepychać.

Spróbuj ograniczyć się do dwóch wentylatorów,jeden na przód,drugi na tył. Wpierw daj te Fractale a później zamień na Cougary,porównasz sobie temperatury. Na bok nic bym nie dawał bo będzie głośniej, ewentualnie pomogły by jakieś dystanse żeby odsunąć wentylator boczny od siatki/filtra. Wejdzie Ci na tego Zalmana TY 147?

Chodziło mi bardziej czy DDR-y nie będą kolidowały z np. TY-147? Na Noctule D14 TY-147 wchodzi na styk a mam nisko-profilowe Corsairy.

Wejdzie bez problemu (tego enermaxa mogę brać niżej lub wyżej - jak dam niżej to wchodzi pomiędzy DDR a radiator, także wystarczy zmierzyć grubość enermaxa).

Jeszcze kwestia jeśli się zdecyduję zmienić cooler cpu to ten thermalright 147 czy fractal venturi hp 14?

Edytowane przez jagsulek

Ja bym obstawiał TY-147, wypróbowany na radiatorze i nawet do głowy mi nie przychodzi żebym miał go zmienić na coś innego. Chyba, że do prób ;) TY-xxx jest grubszy o niż standardowy wentylator. Jego grubość to 26,5mm a standard ma 25mm.

Edytowane przez choleryk65

Jednak po sprawdzeniu nie ma sensu zmieniać. Mam załadowane 2 dalsze banki, bo pierwsze przeszkadzały. Także odłożę to na później i zmienię tego Zalmana na coś lepszego, tak do 200 zł (niedługo będzie 4690k to się przyda - może taki thermalright True spirit 140)

Edytowane przez jagsulek

Testy porobione. Cougary spisują się nieźle. Są tylko trochę głośniejsze od Fractali (im tylko be quiet dorówna), ale i wydajniejsze.

Jeśli chodzi o temperatury to, czy 1 czy 2 na froncie nie robi różnicy. Dopiero jeden wpychający na bok + jeden wyciągający u góry daje dobre rezultaty.

Niestety na górze dają się usłyszeć łożyska (mam na to pomysł: gdy wentylator wydmuchuje to jest skierowany do góry plastikiem od silnika, łożyska itd. i w to okrągłe miejsce pomiędzy wentylem i obudową trzeba dać jakiś okrągły kawałek gąbki, pianki dla wytłumienia łożyska i nie trzeba kupować silent wingsa ;) ). Drugi problem ten ten nie miły odgłos z wentyla na bocznej ściance - tu spróbuję dołożyć metalowy filtr przed wentylem i może sprawi to zawirowania powietrza i wyciszenie tego odgłosu - jak przetestuję te rozwiązania to napiszę co i jak.

Wiadomo, chcesz ciszę i kulturę pracy bierz silenty - nie masz kasy to kombinuj  :D

Na razie jestem zadowolony.

PS.

Wyciszyłem swoją myszkę RT7 - strasznie głośno klikała więc zmniejszyłem wysokość, długość skoku blaszki w mikrostyku i jest o wiele lepiej. Tylko trzeba się przyzwyczaić do innego działania przycisku.

Edytowane przez jagsulek

Dla wentylatora z boku zastosuj dystanse. To co chcesz zrobić, czyli dodatkowy filtr, tylko zwiększy hałas tłoczonego powietrza.

Spróbuję po mojemu i po twojemu. Nie wiem tylko czy na dystansach nie będzie pobierał powietrza że środka obudowy, przynajmniej częściowo.

Spróbuję po mojemu i po twojemu. Nie wiem tylko czy na dystansach nie będzie pobierał powietrza że środka obudowy, przynajmniej częściowo.

Nie powinien pobierać.Miałem kiedyś obudowę Silerstona KL03 : http://www.silverstonetek.com/images/goods_dimension/kl03-dimension.jpg

W niej wentylatory były osadzone w uchwycie,który był lekko odsadzony od bocznej ścianki, efekt był taki,że nie było ich słychać.

Edytowane przez choleryk65
  • 3 tygodnie później...
  • Rozwiązanie

Ostateczne testy porobione i decyzja zapadła.

Po zmianie chłodzenia CPU na Thermalright True Spirit 140 + pasta Thermal Grizzly oraz wymianie HD7870 na GTX 1060 G1 Gaming temperatury sporo spadły i jest ciszej.

Zostaję przy dwóch fabrycznych Fractalach GP 14. Różnice w temperaturach po dołożeniu dwóch Cougarów CF T14S było chłodniej w OCCT 2 st. (56 do 54) na grafice i 2 st. (51 do 49) na CPU, lecz było głośniej oraz Cougar i Fractal nie nadaje się do pracy w poziomie (nie udało się wyeliminować hałasowania łożysk w poziomie). 

Także moduventy założone, cisza, temp. znośne.

W przyszłości ewentualnie wymienię Fractale na BeQuiet Silenty.

co do łożysk, to ogólnie FDB jest cichsze ale mniej wytrzymałe i nie powinno pracować w poziomie ( bo się szybko zużywa ), ale sam mam wentylatory na FDB pracujące w poziome, jak się zużyją i zaczną hałasować to je wymienię :D ( zaletą jest niski koszt wentylatorów )
kulkowe są trwalsze ale głośniejsze ( mogą pracować we wszystkich pozycjach )
Są też łożyska specjalne, np HSB, czyli ślizgowe z rowkami, ma jeszcze parę innych nazw ( dzięki nim może pracować w poziomie ) 
dalej masz np magnetyczne, ale nie pamiętam jakiegoś fajnego wentylatora na nim. 
Później masz jeszcze materiał z którego są wykonane łożyska ( dość wysoko są łożyska z brązu i ceramiczne ), silent wings 3 z tego co pamiętam ma właśnie z brązu. 

Ale musisz pamiętać, że łożysko łożysku nierówne, jak to było wcześniej powiedziane i ślepo idąc za typami, można się nieźle wkopać.