Skocz do zawartości

Pomóżcie w wyborze monitora [23-24" IPS DVI 75Hz]

Recommended Posts

Witam, od paru dni szukam, czytam i nie mogę się zdecydować...

Mam nadzieję, że ,podsuniecie mi jakiś fajny monitor, który warto kupić.

Cena - do ok.700zł
matryca IPS, żeby nie było widocznego smużenia
Wielkość 23-24"

Proporcje: 16:9

Rozdzielczość HD 1920×1080
Wejście: DVI lub Display Port, (analogowe i hdmi bez tych pierwszych odpadają. Karta geforce gtx970, podobno przez hdmi jest gorszy obraz na kartach geforce)
Odświeżanie - mój poczciwy samsung syncmaster 943nwx pracuje na 75Hz, wiec chciałbym aby nowy monitor też tyle miał (chyab ze taka roznica nie ma najmiejszego znaczenia..)
Technologia zmniejszająca migotanie i ochrona oczu flicker safe lub coś podobnego,

jest coś takiego na rynku? :)

Początkowo chciałem
LG 24MP58VQ-P ale ma podobno 60Hz - chyba, że w nowszych monitorach nie zobaczę różnicy jak w swoim starym sprzęcie? Jeśli czegoś nie wiem, uświadomcie mnie :)

Bardzo mi się podoba pod względem parametrów i wyglądu LG 24MP58VQ-P ale nie ma dvi,

podobno "wade" polaczenia hdmi i na kartach geforce obraz wyglada gorzej niz na połączeni dvi, czy ta podobno ta wada jest do rozwiazania przez rejestr ale tylko tyle dowiedziałem sie od wujka google, czy łatwo sobie jest z tym poradzic czy bezwzglednie trzymac sie przy DVI?

Z góry dzieki za wszelkie rady i podsuniete pomysły, co warto kupić.
Pozdrawiam.

Edytowane przez pantego

Zapewniam cię że obraz na kartach Nvidia wygląda dokładnie tak samo na HDMI jak i DVI, jedynie zaraz po zainstalowaniu sterowników na wyjściu HDMI są ustawione "legalne" kolory pod telewizory (czyli ograniczona przestrzeń RGB)  i wystarczy w panelu kontrolnym ustawić na pełny zakres 0-255 - nie trzeba nic grzebać w żadnych rejestrach.

• Popieram 1

Zapewniam cię że obraz na kartach Nvidia wygląda dokładnie tak samo na HDMI jak i DVI, jedynie zaraz po zainstalowaniu sterowników na wyjściu HDMI są ustawione "legalne" kolory pod telewizory (czyli ograniczona przestrzeń RGB)  i wystarczy w panelu kontrolnym ustawić na pełny zakres 0-255 - nie trzeba nic grzebać w żadnych rejestrach.

Czyli nie ma sensu ograniczać się do szukania monitora z DVI, dzięki za radę!

standardem jest 60hz, do 75hz musiałbyś trochę dopłacić, ale myślę że warto bo przesiadka z 75hz na 60hz może być dla Ciebie bolesna.

Najtańsza opcją będzie:

LG 27MP38VQ-P

np. stąd:

http://www.komputronik.pl/product/309720/Elektronika/Peryferia_PC/LG_27MP38VQ_B.html

27" to za dużo, 23-34 cale to rozmiar który szukam :)

a  Samsung S24E390HL może pracować na 75Hz ?

Trudno mi powiedzieć, musiałbym ktoś wypowiedzieć się co ma ten monitor, bo firmy często nie podają takich informacji. Mój stary Gateway mógł pracować w natywnej rozdzielczości przy 75Hz (a nawet 90Hz w niższych rozdzielczościach), ale już panoramiczny Samsung 24" który kupiłem kilka lat później obsługiwał 75Hz ale poniżej natywnej - od rozdzielczości HD ready w dół.

Edytowane przez randallandhopkirk

masz na myśli menu w monitorze? Wolałbym się upewnić :)

Jako, że dalej nic nie wybrałem odkopuje swój temat, co myślicie o tych trzech monitorach, który wybrac? Czy ktorys wyroznia sie na tle pozostalych jakąś konkretną zaleta?

ACER  G237HLAbid http://www.x-kom.pl/p/204098-monitor-lcd-led-23-acer-g237hlabid-czarny.html

samsung LS24E390HL http://www.x-kom.pl/p/251947-monitor-lcd-led-24-samsung-s24e390hl-czarny.html

AOC I2381FH http://www.x-kom.pl/p/318351-monitor-lcd-led-23-aoc-i2381fh-czarny.html

Ostatniego brak na stanie, ale jest jeszcze do znalezienia. Cenowo najtanszy samsung, najdrozszy ten aoc.

Edytowane przez pantego