stalowekk 3 Napisano 19 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Witam, znajoma podrzuciła mi swój laptop Toshiba Satellite l650d, gdyż narzeka iż laptop się zawiesza. Po odpaleniu systemu po kilku minutach laptop rzeczywiście się zawiesił. Musiałem odłączyć go od zasilania. Po próbie ponownego uruchomienia ekran w ogóle się nie włącza. Mrugnie tylko jedna dioda. Po kilku próbach włączania w końcu ekran załapuje. Dodam, że szybko się nagrzewa a wentylator w ogóle jakby nie działał. Odkręciłem więc pokrywę laptopa, przeczyściłem go (zbytnio kurzu nie było) i nagle wentylatorek zaczął działać. Chciałem go sformatować z myślą iż może to wina systemu lecz nawet tego nie mogę zrobić, po włożeniu płyty z systemem laptop ponownie się zawiesił. Do tej pory próbuję laptop włączyć lecz na ekranie nic się nie pokazuje. Chyba już całkiem padł. Czytałem, że winowajcą może być układ BGA. W tym wypadku wydaje mi się, że to całkiem możliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
damchmark 28 Napisano 19 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Trzeba by go rozłożyć na czynniki pierwsze i obejrzeć płytę główną. Może coś się spaliło a raczej na pewno. Tak na oko to można tylko zgadywać. Jeśli to matryca to wystarczy podpiąć się pod monitor/telewizor i będzie wiadomo. Bez rozebrania ciężko coś ustalić. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts