Skocz do zawartości

Kompletna zamuła komputera podczas niektórych startów

Recommended Posts

Cześć, mam taki podejrzaną sprawę, na razie zachowuję zimną głowę, ale objawy są dość niepokojące.

Komputer do momentu startu ładowania się wina7 pracuje normalnie, a zamulenie zaczyna się od długiego oczekiwania na "ZAPRASZAMY" podczas ładowania pulpitu- potem już jest tragedia, nic prawie nie da się zrobić.

Najlepsze jest to, że to tylko raz na powiedzmy 10 odpaleń komputera- w 9 na 10 przypadkach komputer idzie jak zawsze, a trafi się tak, że kompletnie nic nie da się zrobić, na reakcję czeka się parę minut. 

Dysk sprawdzałem, skanowałem, niby 100% health, bad sectorów nie wykazało po godzinnym skanowaniu.

Wymieniałem RAM z 1333 na 1600, ale problem już występował tydzień przed wymianą, więc tu chyba nie ma to nic do rzeczy,

Procesor mam intel i5 2500, był używany jak kupowałem, ale nie wiem czy takie takie problemy powoduje konający procek?

Tu jescze zastanawiałem się nad zasilaczem, możliwe, że takie coś powoduje?

Specyfikacja kompa:

ZASILACZ: https://www.morele.net/zasilacz-chieftec-iarena-series-ac-230v-500w-bulk-gpa-500s8-384671/

Procek I5 2500

Karta MSI GF 950 gaming

RAM 16GB 1600 na xmp w biosie

MOBO MSI b75ma-e33

Edytowane przez Dejva

Czy to się stało nagle,tak z dnia na dzień ? A może inaczej,czy było dobrze kiedyś ? Czym skanowałeś system ? Czy masz punkty przywracania systemu ? Próbowałeś sprawdzić jak zachowuje się w trybie awaryjnym ?

Można tak powiedzieć, że z dnia na dzień (jakiś tydzień temu, 1 raz, więc olałem), bo potem się otworzył normalnie i ok. Potem jescze było parę takich dni, że musiałem kilka razy odpalać, żeby wszedł na normalne obroty. Od małych wymian w kompie (2 miechy temu) nic nie zauważyłem, dopiero tydzień. 

Teraz jak odpalilem windosowskie przywracanie to mam 4 lipca aktualizacje directa-x, a potem, co ciekawe, 5 i 8 lipca aktualizacje krytyczne, nawet nie wiem, o co chodzi tu z nimi. Innych nie mam. 

Trybu awaryjnego nie próbowałem, bo naprawdę ciężko wyczuć kiedy komp otworzy się normalnie, a kiedy będzie zamulał. Mówię, na codzień teraz działa, ale dziś już raz mi się trafiło, że zanim się załadował a potem wyłączył to 15 minut.

To przywróć do tego punktu z 5 - go lipca albo może lepiej z 4-go. Potem wstrzymaj aktualizacje i zobacz jak się zachowuje. Niektóre aktualizacje potrafiły namieszać...Przeskanuj przed przywracaniem AdwCleaner i Malwerbyte. Jakiego antywirusa używasz ? Zagjądnij do podglądu zdarzeń i podaj błędy krytyczne,które się powtarzają..

Najgorsze jest to, że pierwszy raz zdarzyło mi się to ok 28-30 czerwca. Nie wiem, czy szukać w sprzęcie(chociaż nic nie widać) czy systemie

Antyvirus to panda. Skanuje regularnie i czyściutko jak zawsze, adw i malware również czyste.

Edytowane przez Dejva

Najpierw skorzystaj z wiersza poleceń cmd. Wpisz polecenie chkdsk C: /r  To polecenie naprawy partycji C(tej z systemem). Polecenie może wyrzucić informacje, że dysk jest używany i pytanie czy chcesz przeskanować partycje przy uruchamianiu. Potwierdź t i zamknij konsole. Uruchom ponownie pc. Skanowanie partycji w poszukiwaniu błędów może trochę potrwać. Nawet kilka godzin.  

Stawiam jak kolega wyżej, że przyczyną są aktualizację, Może pobrała się ta, która pobiera Windows 10 na dysk i masz mało miejsca na partycji C. Co w efekcie może spowolnić uruchamianie systemu. Sprawdź czy nie masz ukrytego katalogu $WINDOWS.~BT. 

Edytowane przez gepardmak

To właśnie zrobię, tylko może to potrwać parę dni, bo nie wiadomo kiedy akurat tak sie odpali niemrawo :D

No i teraz miałem częściej ten problem- po czekaniu kilkunastu minut udało mi się włączyć menedżera i wydajność. Painta nie dałem rady, więc screeny z telefonu:

http://i.imgur.com/gxd7c8L.jpg?1http://i.imgur.com/4Sk9rVm.jpg?1http://i.imgur.com/uDFugvJ.jpg?1

Pewnie system wyszukuje przy starcie aktualizacje, spróbuj go zaktualizować i powinno to zniknąć, a najlepiej jakbyś ręcznie go aktualizował i wyłączył aktualizacje automatyczne i wtedy powinno zniknąć takie zużycie właśnie przez ten proces ;)