Outlaw666 588 Napisano 10 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 (edytowane) Witam,Ostatnio postanowiłem zakupić dysk Goodram Iridium Pro 240 GB i zamontować go zamiast HDD a HDD wsadzić w miejsce napędu optycznego.Po zamontowaniu wszystkiego, zabrałem się za instalację systemu na dysku SSD i tutaj już pojawił się mały problem - po zajrzeniu do BIOSu zobaczyłem iż nie widzi on dwóch dysków tylko jeden. BIOS nie ma także żadnych ustawień dotyczących napędu optycznego.Po instalacji Windowsa, także widoczny jest tylko jeden dysk i szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia co może być tego przyczyną.W managerze urządzeń nie ma żadnych znaków zapytania ale nie wykluczam problemu braku odpowiednich sterowników, tylko w które celować?Z góry dzięki za pomoc //EDIT:Nastąpiła mała zmiana - drugi dysk jest widoczny w BIOSie z tym, że system nadal go nie chce polubić.Dorzucam screeny biosu:http://i.imgur.com/pzybhpj.jpghttp://i.imgur.com/uxUXWWT.jpghttp://i.imgur.com/N9qJjBt.jpg Na przycisku do napędu jest lampka. Z tego co zauważyłem, świeci na 3 kolory. Czerwony, fioletowy i niebieski. Gdy jest niebieski, dysk jest widoczny w BIOSie. Przy dwóch pozostałych nie i kompletnie nie wiem od czego to zależy. Edytowane 10 Lipca 2016 przez Outlaw666 Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 10 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 (edytowane) Mam nadzieje że ten dysk zamontowałeś jakoś sztywno i kable dobrze łączą dysk czy zmieniłeś tryb na AHCI po zamontowaniu ssd czy już taki był ustawiony? Gdy bios wykryje dysk w Windowsie sprawdź Zarządzenie dyskami/menadżerze urządzeń czy tam go widać Edytowane 10 Lipca 2016 przez mr-auto Cytuj Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 (edytowane) Nie ma kabli. Dysk jest wsadzony w adapterze zamaist napędu optycznego, na sztywno, przykręcony śrubkami wewnątrz, tacka jest dociśnięta do samego końca i dokręcona śrubką, dokładnie tak jak było z napędem.Tryb AHCI miałem włączony domyślnie odkąd kupiłem tego laptopa.Gdy BIOS wykrywa dysk, w zarządzaniu dyskami ani managerze urządzeń go nie ma.Kompletnie też nie rozumiem tej lampki, o której wspominałem wcześniej. Czasami od startu komputera jest niebieska, czasami fioletowa, teraz np jest czerwona. Raz pomaga ponowne uruchomienie, raz nie. Coś tu musi być nie tak, tylko nie jestem w stanie zlokalizować tej usterki. Dodam jeszcze, że na dysku są stworzone 2 partycje - jedna ze starym systemem i jedna z danymi. Gdy podłączę go zamiast SSD, działa tak jak powinien (nie sprawdzałem podłączenia SSD w tacce, gdyż zależy mi na innym rozwiązaniu).Może powinienem sformatować partycję systemową z tego HDD przez jakiś program do partycjonowania z Hiren's Boot CD? Edytowane 10 Lipca 2016 przez Outlaw666 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 A co to za adapter ? Cytuj Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 (edytowane) Prawdopodobnie jakiś chiński, kupiony na allegro za 30zł.Po uruchomieniu narzędzia do dysków WD z Hirensa, widzi ten HDD ale nie widzi na nim żadnych partycji. Zastanawiam się czy istnieje szansa, żeby ukryte partycje od producenta jakoś blokowały jego bycie niewolnikiem. //Edit:Skopiowałem sobie najważniejsze dane na dysk przenośny.Programem GParted usunąłem wszystkie partycje z HDD i zostawiłem to jako nieulokowane miejsce. Win10 nadal nie widzi tego dysku. Problem rozwiązany. Windows miał problem z rozpoznaniem partycji, które były utworzone.Rozwiązanie dla potomnych:1. Usunąć wszystkie partycje z hdd programem z poziomu dosa (np GParted)2. Stworzyć nową tablice: około 2:30 (nie tworzyć partycji!!)3. Jeśli po tych czynnościach dysk nie będzie widoczny, reinstall Windowsa załatwi sprawę. Edytowane 10 Lipca 2016 przez Outlaw666 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts