Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, chciał bym się poradzić czy warto zacząć przygodę z wiedźminem od wiedźmina 3, czy lepiej zagrać od początku tzn w 1 i 2 i dopiero 3. Jeżeli mogę prosić to proszę byście zbytnio nie hejtowali i nie jechali po mnie, kiedyś gra była nie w moim typie wolałem w fpsy grać a teraz czuje potrzebę zagrania w wiedźmina:). Z góry serdecznie dziękuje za wszystkie opinie:)

Ogólnie mógłbyś zacząć od trójki bez problemu, wszystkie opisy postaci masz w dzienniku . Jednak jakbyś chciał to warto zagrać w poprzednie części, jedynka już tak dobrze nie wygląda, ale dwójka dalej ma dobrą grafe i w dodatku wybory których dokonasz w drugiej części maja swoje rezultaty w trójce. 

Edytowane przez sebos80

W drugim wieśku dokonuje się dużo wyborów, w stylu czy kogoś zabijesz czy oszczędzisz, lub opowiesz się za jedną ze stron konfliktu. I w zależności co wybierzesz to w trzeciej części to np. czy spotkasz jakąś postać zależy czy ją zabiłeś czy nie w drugiej części. Jednak nie są to wybory które jakoś wpływają znacząco na całość fabuły, czasem misja jakaś misje wygląda trochę inaczej, a czasem jakaś postać cie nie lubi bo jej podpadłeś wcześniej. 

Jeśli nie wczytasz postępu gry z drugiej części to wybory z niej będą ustawione na jakieś domyślne.

Edytowane przez sebos80

dziękuje wszystkim za pomoc, spróbuje od 1 lecz jak jakoś nie spodoba się to może od 3, jak coś jak wczytać postęp z wiedźmina 2? i jak bym grał w 3 to bez problemu mogę najpierw podstawkę przejść a później dodatki czy lepiej od razu dodatki zainstalować?

Ja polecam przejść od 2. Na g2a z wszystkimi dodatkami kosztuje dychę chyba :) Wiesz mam tą samą sytuację. Zawsze fpsy albo wyścigi. Nagle coś mnie strzeliło, kupiłem wieśka 2 i mi się spodobał :D Koniecznie chcę 3 z wszystkimi dodatkami, ale muszę grafę kupić.

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez paw565

Ja polecam przejść od 2. Na g2a z wszystkimi dodatkami kosztuje dychę chyba :) Wiesz mam tą samą sytuację. Zawsze fpsy albo wyścigi. Nagle coś mnie strzeliło, kupiłem wieśka 2 i mi się spodobał :D Koniecznie chcę 3 z wszystkimi dodatkami, ale muszę grafę kupić. Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

tak szczerze mówiąc to mam 1 2 3 rozszerzoną na steamie:D kupowałem w jakiś promocjach;d w sumie ostatnio nawet kupiłem same pudełko z płytami do wieska 3 za jakieś 5zł(by sobie zainstalować tak bo mam słabego neta) i oczywiście do kolekcji, a najlepsze, że szukam jeszcze wiedzmina 1 2 w edycjach rozszerzonych(tych premierowych grubych) i wiedzmina 3 i dodatki też pewnie kupie w folii bo piękne te pudełeczka sa:D trochę bzika mam na tym punkcie:) najgorsze że 1 jest mega ciężko dostępna w folii:(

a chciał bym się jeszcze poradzić, jeżeli mam wiedzmina 3 na steamie i mam płyty do niego to mogę zainstalować go z płyty tak by na steamie grać i by nie pobierało tego co zainstalowałem? tylko jakieś aktualizacje itd?

spróbuje od 1

I bardzo dobrze zrobisz, wiele osób zaczyna od W2 lub też W3 a później zrażają się do poprzednich części (głównie pierwszej) ze względu na słabą grafikę czy też przestarzałe mechanizmy a przecież są jeszcze mody. ;) Ja tam nie uważam żeby ona była jakaś przesadnie brzydka, nawet po blisko 10 latach od premiery nadal potrafi cieszyć ;) Jedynka to kawał świetnej gry, zawiera elementy które w W3 zostały mocno okrojone/uproszczone jak choćby alchemia. Tylko trzeba się do niej przekonać, dać jej szansę. Imo zaczynając od W3 sporo stracisz z tego klimatu, niektóre wydarzenia, miejsca, postacie nie będą miały dla Ciebie takiego znaczenia jak wtedy gdy zna się poprzednie części, a jeszcze lepiej książki ;) 

• Popieram 1

I bardzo dobrze zrobisz, wiele osób zaczyna od W2 lub też W3 a później zrażają się do poprzednich części (głównie pierwszej) ze względu na słabą grafikę czy też przestarzałe mechanizmy a przecież są jeszcze mody. ;) Ja tam nie uważam żeby ona była jakaś przesadnie brzydka, nawet po blisko 10 latach od premiery nadal potrafi cieszyć ;) Jedynka to kawał świetnej gry, zawiera elementy które w W3 zostały mocno okrojone/uproszczone jak choćby alchemia. Tylko trzeba się do niej przekonać, dać jej szansę. Imo zaczynając od W3 sporo stracisz z tego klimatu, niektóre wydarzenia, miejsca, postacie nie będą miały dla Ciebie takiego znaczenia jak wtedy gdy zna się poprzednie części, a jeszcze lepiej książki ;)

a mógłbyś coś więcej o modach napisać, są jakieś ciekawe takie by rozgrywki nie popsuły?

W głównym temacie o W1 i W2 jest wszystko. Te najbardziej polecane masz w poście #1507

http://forum.benchmark.pl/topic/51281-temat-og%C3%B3lny-wied%C5%BAmin-1-i-2/page-76

Tak ogólnie jest dwa mody poprawiające grafikę w zasadzie to trzy :P 

- Texturen Mod - poprawia wygląd świata

- Hi-Res Character Models - ten z kolei wprowadza lepsze tekstury dla postaci

- PBW ER (Powrót Białego Wilka) - to z kolei najnowsza modyfikacja która zmienia praktycznie cały interfejs gry na imo dużo lepszy niż oryginalny ;)

- Scabbard Mod mod dodający pochwy na miecze, możesz spróbować ale nie wszystkim się on podoba bo te pochwy bardziej wyglądają jakbyś miał jakieś kłody na plecach niż pochwy  :wariat: Choć niektóre wyglądają ciekawie ;)

I jest jeden mod który zmienia całkowicie rozgrywkę (system walki, rozwój postaci):

- FCR (Full Combat Rebalance)  

Ogólnie mod polecany dla osób szukających wyzwania i raczej dla tych które już coś tam orientują się w tej grze. Tutaj już trzeba korzystać z eliksirów, olejów czasami stosując różne domieszki. Bo niektórych przeciwników bez odpowiedniego oleju nawet nie dotkniesz a inni z kolei mają tempo regeneracji szybsze niż to w jakim zadaje się im ciosy, przez co trzeba dobierać odpowiednie eliksiry. Ta modyfikacja wprowadza łącznie 6 poziomów trudności (w normalnej grze jest 3): 3 w łatwej paczce i 3 w trudnej. Także myślę że na łatwej paczce powinni sobie poradzić nawet Ci którzy pierwszy raz widzą grę na oczy. Ogólnie jest ciekawie, ja osobiście nie wyobrażam sobie teraz W1 bez tego moda.

Zawsze jakbyś miał jakieś problemy to możesz tu pisać śmiało, ktoś na pewno pomoże ;)

• Popieram 1

W głównym temacie o W1 i W2 jest wszystko. Te najbardziej polecane masz w poście #1507

http://forum.benchmark.pl/topic/51281-temat-og%C3%B3lny-wied%C5%BAmin-1-i-2/page-76

Tak ogólnie jest dwa mody poprawiające grafikę w zasadzie to trzy :P

- Texturen Mod - poprawia wygląd świata

- Hi-Res Character Models - ten z kolei wprowadza lepsze tekstury dla postaci

- PBW ER (Powrót Białego Wilka) - to z kolei najnowsza modyfikacja która zmienia praktycznie cały interfejs gry na imo dużo lepszy niż oryginalny ;)

- Scabbard Mod mod dodający pochwy na miecze, możesz spróbować ale nie wszystkim się on podoba bo te pochwy bardziej wyglądają jakbyś miał jakieś kłody na plecach niż pochwy  :wariat: Choć niektóre wyglądają ciekawie ;)

I jest jeden mod który zmienia całkowicie rozgrywkę (system walki, rozwój postaci):

- FCR (Full Combat Rebalance)  

Ogólnie mod polecany dla osób szukających wyzwania i raczej dla tych które już coś tam orientują się w tej grze. Tutaj już trzeba korzystać z eliksirów, olejów czasami stosując różne domieszki. Bo niektórych przeciwników bez odpowiedniego oleju nawet nie dotkniesz a inni z kolei mają tempo regeneracji szybsze niż to w jakim zadaje się im ciosy, przez co trzeba dobierać odpowiednie eliksiry. Ta modyfikacja wprowadza łącznie 6 poziomów trudności (w normalnej grze jest 3): 3 w łatwej paczce i 3 w trudnej. Także myślę że na łatwej paczce powinni sobie poradzić nawet Ci którzy pierwszy raz widzą grę na oczy. Ogólnie jest ciekawie, ja osobiście nie wyobrażam sobie teraz W1 bez tego moda.

Zawsze jakbyś miał jakieś problemy to możesz tu pisać śmiało, ktoś na pewno pomoże ;)

wielkie dzięki coś pokombinuje pewnie z modami:), teraz tylko kupić jakiegoś wieska by nie pobierać i tylko grac;D

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...