Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

po 2 latach uzytkowania akg 550 niestety dzis przestala grac lewa sluchawka. Szukam czegos podobnego, bo bardzo mi pasowaly, co powinieniem wybrac? Uzywam sluchawek typowo do komputera, gier, czasem muzyke poslucham. Cenowo do 1000zl, jak troche przekroczy to nic sie nie stanie. 

jeśli chciałbyś kontynuować bliskie neutralności brzmienie ,można zaproponować DT150 ale one potrzebują już bardzo dobrego źródła i wzmacniacza, by w pełni rozwinęły skrzydła ,aczkolwiek na tych solidniejszych torach również fajnie potrafią zagrać.

zyskasz;

-dużo większy (cieplejsze brzmienie) bas ale świetnie kontrolowany i zróżnicowany

-lepszą separację

-trochę lepszą dynamikę

-lepsze efekty stereofoniczne

-chyba są nawet trochę przestrzenniejsze

-pancerne wykonanie i wytrzymałość

ubędzie;

-wyglądu, miss piękności, to one nie są

-nieco komfortu

-mobilności

-nieco wokalu

-czarnego tła ? ale kto to tu słyszał %-)

NA Wygladzie mi nie zalezy, wiec dzieki za propozycje, ale te jakos wyjatkowo brzydkie sa. ;D 

Troche sam poprzegladalem i wpadly mi w oko te 2 modele:

AKG K 701

Ultrasone HFI 780

Jak w porownaniu do 550 wygladaja? Czy do gier beda w porzadku?

Nie ograniczałbym się do słuchawek droższych, bo cena nie jest synonimem jakości dźwięku, nie daje pewności, że charakter grania nam podpasuje. Dziwi mnie też fakt, że słuchawki K550 bardzo Ci pasowały i szukasz podobnych, ale jednak innych. Dlaczego nie kupisz tych samych?

Szukasz czegoś podobnego, ale celujesz w K701 i HFI 780? Też ciekawa sprawa :)

Miałem kiedyś ATH-A900X i według mnie to ulepszone K550, podobny charakter, ale jakby po dobrym tuningu. Komfort niestety jest słabszy. Pytanie tylko czy warto? Sam je kupowałem z Japonii, ostatecznie wyszło jakieś 700zł, a one w Polsce kosztują 1200zł.

Z czego będziesz głównie słuchał? Jeśli komputer to napisz jaką masz kartę, jeśli z urządzeń zewnętrznych to napisz jakich. Czy dla Ciebie ma znaczenie konstrukcja zamknięta/otwarta?

Nie chce tych samych, bo poprostu lubie zmiany i chcialbym sprobowac czegos innego, ale tez dobrego. ;P

"Szukasz czegoś podobnego, ale celujesz w K701 i HFI 780? Też ciekawa sprawa" -  Szukam na oslep, bo jak mowilem nie mam pojecia za bardzo, a te wymienione przezemnie, po przecytaniu kilku recenzji wydawaly sie okey....

Beda uzywane tylko do komputera, mam karte dzwiekowa 

CREATIVE Sound Blaster Zx, wazne zeby mialy dobre pozycjonowanie, bo duzo gram w gry typu Counter Strike. Nie chce zadnych "gejmingowych", bo mialem wczesniej razery, steelseriesy itp i naprawde daleko im do tych akg...

Zx ma ciepłe brzmienie, więc dodałbym do listy propozycję otwarte Audio-Technica AD700X .Nie są wymagające ,posiadają wielką scenę dźwiękowa , z bardzo wyraźnym, bliskim pozycjonowaniem na szerokości oraz głębokości. Przy takich słuchawkach ,odpowiednim układzie nie potrzeba uruchamiać żadnych polepszaczy, no ale Zx nie jest dźwiękowym rarytasem ,więc pobawić się można .Z pewnością jedne z lepszych słuchawek do grania.Tylko ten bas, biedny taki. %-)

Teraz są akg k550 mk 2, podobno nieco ulepszone względem poprzedniego modelu. Może wiec nowsze k550 mk2?

Troche sam poprzegladalem i wpadly mi w oko te 2 modele:

AKG K 701

dla mnie grały jeszcze lepiej od k550, ale trzeba mieć do nich wzmacniacz. Z laptopa i telefonu u mnie było za cicho i bez życia. Nie wiem jak z twojej karty.

K701 grają lekko i bezbasowo, ale przez to dają świetny wgląd w nagranie. Funu to im mocno brakuje, a mocny wzmacniacz dopiero je porządkuje. Uniwersalne to one nie są.

K550MKII dla mnie to skok na kasę, lekka poprawa, jakieś szczegóły i sporo drożej.