Pawelele 0 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Zamierzam oddać komputer w ręce fachowca mam do wymienienia płytę główna, pastę termoprzewodzącą i formata nie wliczając kosztów płyty ile bede musiał zapłacić za robociznę? Jest tu ktoś kto mógł by pomoc mi oszacować koszta? Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 (edytowane) Dlaczego sam tego nie zrobisz ? TO jest tak łatwo wymienić że nawet 10 latek by dał radę , tylko wystarczy że oglądniesz na youtube raz dwa i będziesz widział . A format windows 7 to klikasz 2-3 razy i tyle Youtube all wie .Powoli i zrobisz oraz się nauczysz .A jak chcesz dać komuś do roboty to nie wiem 50zł około jeśli dasz mu wszystko razem z pastą bo to jest 10-15min roboty. A format i stawienie windowsa 7 to nie wiem różnie liczą stawiam na 50zł -100zł także . Edytowane 4 Lipca 2016 przez ciomasta Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Powiem tak, nie idź do żadnego serwisu, napisz może skąd jesteś to Ci ktoś za flaszkę ogarnie, albo tak jak kolega wyżej pisze obejrzyj YT i będziesz wiedział o co chodzi, większej filozofii nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawelele 0 Napisano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Ok dzięki wielkie zobaczę moze sam zmajsterkuje haha Cytuj Link to post Share on other sites
kubalyo1111 0 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Ja uwazam inaczej jesli to nie jest sprzet za "500zl" to lepiej oddac do fachowca niz potem wydac pieniadze i zrobic gorzej niz bylo, A skutek bedzie taki ze zaplacisz 2x wiecej w serwisie Cytuj Link to post Share on other sites
grzechu9797 56 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Do tego są potrzebne podstawowe zdolności manualne chwila czasu by zapoznać się z intrukcją w necie i każdy złoży,tam na prawde nie mam co popsuć.Patrz jedynie czy dobrze wkładasz procek do socketu no i czy chłodzenie dobrze przylega jak nałożysz paste i zamocujesz chodzenie. @kubalylo pewnie dzwonisz po elektryka żeby Ci żarówke wymienił gdy się spali. Btw Raz zobaczysz ,ogarniesz bo to nic wybietnie skomplikowanego i na przyszłość bedziesz umiał.Nie ma sensu dawać komuś zarabić za damski ch.. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 (edytowane) Wszyscy macie rację. I ci na tak ,i ci na nie. Ja na "pamięć" dalej nie umiem ,ale nauczyłem się czytać . Każde wejście na płycie głównej jest opisane,jest instrukcja do płyty (pobrać z neta). W normalnej obudowie (nie kombinowanej) każdy przewód jest opisany. Przy odrobinie cierpliwości i rozumu,trudno coś zepsuć. Przy składaniu nie można robić na zasadzie "może tu". Są jednak ludzie (piszę to bez atakowania),którzy jednak nie powinni tego robić. Jestem facetem,ale i w moim życiu są rzeczy ,za które się nie zabieram,bo nie posiadam wiedzy i doświadczenia. Dlatego wybór należy zostawić autorowi, tylko niech nie mówi "damy radę".... Edytowane 4 Lipca 2016 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 (edytowane) jeśli do gniazdka żaden inny kołek wśród innych nie pasuje to jak się pomylić?!swój swojego trafi @Pawelele instrukcja&net a jak nie idzie to pisz tutaj naprawdę,tam nie da się nic inaczej wpiąć,no może montaż chłodzenia przy pomocy cegły da ciekawy efekt pisz,ktoś zawsze pomoże kolega wyżej po katolicku rzekł Edytowane 4 Lipca 2016 przez mufasa Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 @up - da się,da się. Np. wtyki od obudowy można pomylić .Komputer nie padnie ale...Napisałem też wcześniej,że płyta jest dokładnie opisana i tak jak piszesz,trudno się pomylić. Ale tu na forum trafiały się przypadki,że ktoś zniszczył sobie płytę bo chciał coś na siłę,bo tak myślał... Cytuj Link to post Share on other sites
kubalyo1111 0 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 @kubalylo pewnie dzwonisz po elektryka żeby Ci żarówke wymienił gdy się spali. Akurat zarowke potrafie sam zalozyc Ostatnio chcialem przeczyscic kompa sprezonym powietrzem i jak sie okazalo uszkodzilem procesor nawet go nie wyjmujac/dotykajac. Takze bedziesz tak pisal do poki samemu nic nie spartolisz Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Zamierzam oddać komputer w ręce fachowca mam do wymienienia płytę główna, pastę termoprzewodzącą i formata nie wliczając kosztów płyty ile bede musiał zapłacić za robociznę? Jest tu ktoś kto mógł by pomoc mi oszacować koszta? Wpisz na youtube jak złożyć komputer czy chociażby "how to build pc" i oglądaj aż się nauczysz, format tak samo "jak zreinstalować system operacyjny" czy "how to reinstal windows". Ja osobiście kasuję ~20 wymiana podzespołu ~15 wymiana pasty + montaż ~20 format + 50 reinstalka. Ale to "dla znajomych". Cytuj Link to post Share on other sites
grzechu9797 56 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 @kubalylo jak można zepsuć procesor dmuchając na niego sprężonym powietrzem? W serwisie jak niby robią,jakimś magicznym gazem?Jak już to chłodzenie się czysci bo nwm jak chcesz paste powietrzem wyczyścic? Nic samo się nie zepsuje.Wszystko z wyczuciem ,nic na siłe. Nic sobie w pc nigdy nie zepsułem przy czyszczeniu czy składanie.Kiedyś "bombowy" zasilacz przysmalił mi płyte ale z mojej winy mi sie nie zdarzyło.Zdobyta wiedza sie zawsze przyda.Nie jest to fizyka kwantowa i nie skladasz promu kosmicznego.Wszystko co potrzebne jest na wyciągniecie reki,nawet szukac bardzo noe trzeba. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawelele 0 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 @Tankersss bylem u goscia ktory za wszystko policzyl 70zl (wymiana plyty,format,pasta) Zastanawia mnie jaka paste tam wrzuci ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 nie zastanawiaj się tylko leć do sklepu komputerowego i kup MX-2 za 11-16zł , lub gelid extreme która jest droższa 25zł około i mu zanieś . Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Jak mu nie będzie na ręce patrzył to i tak mu tą tanszą nałoży.Już samą pastę to sobie nawet sam wymienisz jak wszystko inne będziesz miał zrobione. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts