Skocz do zawartości

Core i7 2600K + Asus P67 Deluxe

Recommended Posts

WAZNY UPDATE !!

Dla wszystkich zainteresowanych zakupem plyt Asus z serii P67 - obecnie nie wspieraja one fukcji RAID przy wykorzystaniu kontrolera SATA3, okolo 1/3 plyt ma problemy ze zmiana mnoznika procesora pomimo wgrania takiego samego biosu.

Obecnie najkorzystniejszym wyborem sa np plyty Gigabyte P67A-UD4 - wszystko w nich dziala (na razie max mnoznik - 47 ale to powinno wystarczyc wiekszosci uzytkownikow)

Testy z wykorzystaniem 2 x SSD wykazaly ZADZIWIAJACA sprawnosc kontrolera SATA3 w trybie RAID0 przy wlaczonej opcji XHD(wyniki z HDTune Pro):

2 x Corsair Force 120 GB - odczyt losowy srednio 535 MB/s, max 575MB/s, Burstrate 5000 MB/s

2 x Crucial Real SSD 120 GB - odczyt losowy srednio 680 MB/s, max 715MB/s, Burstrate 4750 MB/s

P.S. Testy zostaly przeprowadzone podczas konfigurowania prototypow nowych komputerow dla graczy.

testowane konfiguracje to:

IC5 2500K (@ 4,5GHz-66 stopni), 2x4 GB 1600MHz, HD6950, 1xSSD, 1xHDD

IC7 2600K (@ 4,7GHz-70 stopni), 4x4 GB 1600MHz, HD6970, 2xSSD, 1xHDD

W obu konfiguracjach zastosowane zostaly poczatkowo plyty Asus P8P67 EVO, jednak po probach OC i kontroli jakosci zarzadzona zostala zmiana na Gigabyte P67A-UD4.

P.S.2 Screenow NIE MOGE zamiescic.

Dla mnie to jakieś dziwne wieści - nikt nigdzie o tym nie pisał.

Nie ma ani słowa o tym na forach asusa, na forach stron ze sprzętami, na googlach, ani tym bardziej w recenzjach i opiniach......dziwne.

Może asus jest bleeee, a gibuś suuuupa ?

A może to taka reklama ?

Jak dla mnie - ściema.

Dla mnie to jakieś dziwne wieści - nikt nigdzie o tym nie pisał.

Nie ma ani słowa o tym na forach asusa, na forach stron ze sprzętami, na googlach, ani tym bardziej w recenzjach i opiniach......dziwne.

Może asus jest bleeee, a gibuś suuuupa ?

A może to taka reklama ?

Jak dla mnie - ściema.

Jak tam sobie chcesz, na razie nie wiem czy problem z plytami asusa zwiazany jest z biosem czy moze chodzi o cos innego.

Jezeli przy produkcji 30 zestawow 10 sztuk nie jest w stanie wogole zmienic mnoznika to cos jest nie tak prawda ??

Obecnie w ofercie posiadamy plyty p67 firm ASUS , Gigabyte, Intel, Foxconn i Asrock jezeli Asus nie dziala to logicznym wyborem jest kolejny z firm o dobrej opinii ( w koncu to sa drogie zestawy ) stad wziela sie wymieniona przeze mnie plyta.

Nikt nigdzie jakoś o tym nie pisze. Do asusa i gigabyte wyszły już po 3 nowe biosy.

Niestety procków w Polsce nadal nie ma - cały czas jest poślizg w dacie dostawy.

PS. może nie mogłeś zmienić mnożnika bo miałeś model 2600 który jest praktycznie wszędzie dostępny i nie ma takiej możliwości ? :wariat:

Taki żart - pytanie na poważnie: skoro asusy mają ten problem to dlaczego NIKT, zupełnie NIKT i NIGDZIE o tym nie pisze/pisał ?

Tak czy siak i tak biorę asusa deluxe i 2600k.

Kolejny termin "chyba" to środa.

hm, może to kwestia tego że RAID, mało kto stawia i do tego ci co mają RAID podkręca?

nie wiem zobaczymy,

Ja mam też pecha, Core i7 2600K + Asus P67 Deluxe miał przyjść we wtorek, a w poniedziałek wieczorem dostałem wiadomość ze brakło płyt, z zamówionego zestawu płyta, procesor obudowa, vindows 7/64 przysłali tylko RAM mimo ze brakuje tylko płyty na stanie, co za kolesie.

no nic obiecali że na poniedziałek / wtorek.

Używam RAID to spróbuje podkręcić zobaczymy

Rozumie że kolega pracuje w firmie składającej zestawy, czy zgłosiłeś problem do suportu? bo skoro masz dostęp do wielu egzemplarzy to wiadomo że jest to o wiele cenniejsze źródło informacji niż pojedynczy użytkownicy.

Własnie odwiedziłem stronę Asusa co do biosu 5 stycznie pojawił się ostatni bios w wersji beta 5 stycznia

1. Enable support of "Internal PLL Overvoltage" item to allow better CPU Turbo Ratio overclock capability with D2 Stepping processors.

natomiast tego samego dnia udostępniono wersje stabilną z następującymi poprawkami

1. Update CPU ratio item to allow automatic activation of Intel Turbo Boost when CPU Ratio is above the Intel specification.

2. Enhance PCH native SATA performance.

3. Enhance USB 3.0 / PCIE performance.

4. Enhance USB 3.0 compatibility under BIOS setup screen.

5. Enhance USB compatibility.

Może kolega własnie trafił na płyty ze starszym biosem?

poza tym widzę że 29 grudnia pojawiło się masę upgrade sterowników praktycznie do wszystkiego, wiec warto zanim zacznie się stawiać nowy komputer przygotować sobie pakiet sterowników ze strony asusa, bo podejrzewam że na dołączonym CD będą nieaktualne.

Temat ponownie ruszam - wkońcu wysłałem zamówienie i MOCNO ZMODYFIKOWANY sprzęt otrzymam około piątku lub sobota/poniedziałek.

Dlaczego "mocno zmodyfikowany" - zdenerwowałem się zdeczko i postanowiłem kupić jak najtaniej zwykły BOX i7 2600k i zaryzykować jego podkręcalność na chybił trafił.

Oznacza to, że nie kupiłem procka selekta, który miał działać na 4,6GHz z dodatkową opłatą.

Zmieniłem także płytę główną na ..........Asrock P67 Profesional Fatality (nie śmiać się z nazwy :) ).

Dlaczego takie zmiany - już wyjaśniam:

- procek - najtaniej jak mogłem znalazłem boxa za 1140zł (dostępny i w pobliskim sklepie)

- płyta - dlaczego asrock zamiast asusa deluxe - tutaj także cena i UWAGA .... wyposażenie.

Asrock ma 6x SATA3 + 4x SATA2 (to mi się bardzo przyda) , stare IDE (zbędne), FDD (to totalnie zbędne), bardzo dobrze rozłożone sloty PCI-E (8x,8x,4x) moje SLI może wkońcu dostanie gts450 do fizyki a reszta praktycznie jak asus (bios, 16 faz zasilania, dobre chłodzonko, dodatkowy chip do lini pci-e i niby lepszy kontroler USB3 - szybszy.

Poczytałem także trochę i zdecydowałem się zaryzykować - jak najtaniej ale jednocześnie rozsądnie.

Koszta płyty i proca to 1900zł

Asus + 2600k wyszłoby 2150zł

No nic - sprzęt przyjedzie to się oceni mój wybór.

PS. co do "nie śmiać się z nazwy" - Fatality - o facecie słyszałem, ale na pewno nie kierowałem się jego ksywką podczas wyboru płyty, a tymbardziej zdjęciem jego facjaty w biosie :)

A do mnie dziś dotarł z ponad tygodniowym poślizgiem.

Dwa je-bitne pudła, a w nim miedzy innymi

Core i7 2600K + Asus P67 Deluxe

dziś na razie poskładałem to do kupy, starałem się od razu układać kable :> zeby chociaż jeden komp od 10 lat jakoś w koncu w środku wyglądał :zamykamy:

Zaliczyłem dwa zdziwienia :oops: dotyczące instalacji chłodzenia procesora Scythe Mugen 2

1. Blacha od spodu płyty uciska w śrubę mocująca radiator chipsetu czy co tam jest. Na szczęście nie dużo, ale przydało by się zrobić wycięcie na ten bolec by było bardziej elegancko.

2. niestety ale coler jest za szeroki i zawadza o radiator pierwszego banku pamięci RAM (Corsair Memory Vengeance 16GB DDR3 1600 MHz CAS 9 XMP Dual Channel Desktop)

Ale uparłem się że chcę ten, zamiast boxowego. wyjściem było wygięcie do dołu w pin 2 blaszek radiatora.

No ale teraz problem z mocowaniem wentylatora.

Położyłem go na górze i zapiąłem tylko jedną zapinką. Na szczęście obudowa jest kolosem (coler master Cosmos) i wszytko ładnie weszło, gdyby to była mała obudowa to byłby zonk :)

Następna sprawa

po odpaleniu widział tylko połowę RAM czyli 8GB zamiast 16.

Rozwiązanie okazało się proste koło przycisku MEM OK! jest mały przełącznik, trzeba było go przełączyć na ON i wszystko ładnie ruszyło.

na razie wszytko chodzi tak jak z pudełka, na dziś mam dość kombinacji trzeba dom posprzątać ze sterty kabli i pudełek :help: :)

Witam

Ja może tak nie do końca w tym temacie, ale kupiłem ASUS P8P67 PRO + Core i7 2600 + 8GB Corsair Vengeance 1600 CL9, i nijak na 1600 ich puścić nie mogę. Po włączeniu kompa i ręcznym przesterowaniu w biosie jest ok do momentu wyłączenia kompa (nie restartu bo po restarcie tez jest ok). Po ponownym włączeniu czerwona dioda zapala się przy memory i wciśnięciu mem ok wyskakuje overcloking failure. Próbowałem ustawić XMP profile, ręczne przetaktowanie i zawsze kończy się tak samo. Jak ktoś wie co zrobić, proszę o pomoc.

Ja zastosowałem chłodzenie Noctua NH-C12P SE14 i na szczęście nie miałem problemów z montażem.

Pozdrawiam

a przesunąłeś ten suwaczek koło przycisku MemOk do góry? na ON?

Zaktualizowałeś BIOS? bo przynajmniej ja dostałem z biosem z listopada czy września Ub roku,

w sumie masz te same kosci. (ja mam 4x4GB)

na razie sam rozgryzam płytę ale zasadniczo chodzi OK, własnie renderuje godzinny film w HD :>

a przesunąłeś ten suwaczek koło przycisku MemOk do góry? na ON?

Zaktualizowałeś BIOS? bo przynajmniej ja dostałem z biosem z listopada czy września Ub roku,

w sumie masz te same kosci. (ja mam 4x4GB)

na razie sam rozgryzam płytę ale zasadniczo chodzi OK, własnie renderuje godzinny film w HD :>

Jeszcze nie, bo nie wiem do czego służy, ale spróbuje i dam znać. Bios mam najnowszy 1003.

Dzięki za podpowiedź.

CMZ8GX3M2A1600C9 takie dokładnie mam pamięci czyli takie jak twoje tylko mniej o 8GB. Suwaczek przestawiłem i nadal lipa. Ten suwaczek służy tylko do EPU czyli zaawansowanego zarządzania energią. Może przestawiałeś ten na dole bo on służy do podkręcania. Kompletnie tego nie rozumiem bo bios widzi profil XMP w narzędziach tools ASUS SPD. Programy też widzą możliwość OC za to komp nie chce tego wykonać. Tak więc jak na razie mogę tylko podkręcać na 1600 po 1 włączeniu kompa i przed wyłączeniem z powrotem ustawiać na 1333. Super LIPA. No chyba, że jest jakaś różnica między wersją DELUXE, a PRO.

Pozdrawiam

zaliczyłem reset, okazało się że wina było na sztywno ustawienie najniższych obrotów wszystkich wentylatorów. temp procesora przekroczyła 60st.

Teraz wszystko ustawiłem na AUTO FAST lub TURBO, a za pomocą AI Sute wykonałem podkręcanie i test stabilizacji.

W tym momencie od 30 minut trwa rendering

częstotliwość procesora 4532,9

Wentylatory kręcą się

CPU 1384

pozostałe 4 1000 do 1235, zasilacz nie tłoczy powietrza przez obudowę.

temp CPU 59C płyta 25C

nie znam się na wydajnsci tych procesorów i ile można wykręcić, ale chyba nieźle się podkręcił :)

hm, ale jaja, no teraz się dopatrzyłem że mam 667, hm :):P trzeba nad nimi popracować.

trochę się gubie bo pod W7 siedzę pierwszy raz, a gdzie można zmieniać i czy można to robić spod windowsa? bez wychodzenia do BIOS

mam wrażenie że gdzieś to widziałem.

hm, ale jaja, no teraz się dopatrzyłem że mam 667, hm :D:P trzeba nad nimi popracować.

trochę się gubie bo pod W7 siedzę pierwszy raz, a gdzie można zmieniać i czy można to robić spod windowsa? bez wychodzenia do BIOS

mam wrażenie że gdzieś to widziałem.

Witam ponownie

Mam prośbę jak wymyślisz co z tym zrobić, aby podkręcić pamięci bez konieczności "okręcania" przed wyłączeniem kompa :D to daj znać.

Jeśli mi się uda pierwszemu ;) to opiszę sposób w jaki to zrobiłem.

Pozdrawiam

spróbuj, mam teraz mało czasu, cały dzień jeżdżę motocyklem, a wieczorami muszę w papierach rozmarzać, bo księgowość ciśnie, i już nie za bardzo mam ochotę by się skupiać nad rozgryzaniem.

Jedynie co mi przyszło w nocy do głowy to że wina jest po stronie "energo oszczędnosci" czyli płyta obniża parametry tak by komp pobierał jak najmniej energii.

Ale nie wiem które opcje powyłączać w BIOS by to zlikwidować gdy zależy na najwyższej wydajności :help:

Wogóle to przydał by się jakiś przewodnik po tym biosie, ale ni taki jak w instrukcji tylko opisujący jak ustawić pod wydajność, a jak pod cisze i energooszczedność, pomijając firmowe ustawienia :D:P

Przez tą energooszczedność myslałem że mi się komp pierniczy, od 3 dni kopiuje dane które skopiowałem na dyski w tunerach sat, jest tego ponad 3TB i cholera w nocy ide psa wypuścić, patrze a komp nie działa, rano znowu nie działa, okazało się że power saving kurna go usypia ;)

Witam

Jeszcze nie udało mi się ich przetaktować, tak żeby płyta się nie burzyła ;) , ale powiem co zauważyłem.

Przełączanie tych dwóch suwaczków TPU i EPU nic nie daje. Za to doczytałem w instrukcji ASUS-a tam gdzie jest lista pamięci, że wszystkie pamięci Corsair powyżej 1333MHz miały napięcie 1,65V. Więc chyba trzeba ręcznie wszystko ustawić i podnieść napięcie. Postaram się to sprawdzić i dam znać co mi wyszło.

Pozdrawiam

ja dziś testowałem procka K7 26000K 3,4@ na 5,8Ghz i w stresie spokojny :/

Zapuściłem rendering filmu w HD w Sony Vegas Pro 64 bit, rendering trwał około 35 minut,

wentylatory dałem na max ręcznie, temp pokoju na termostacie 23C, płyta główna około 30C, procesor do 65C

mnożnik x45, przy x46 po około 10 minutach przerywał się rendering.

Aha do wszystkiego używam softu made in Asus, pościągałem z serwera bo te na płycie CD nie są już aktualne.

• 2 tygodnie później...

Na zakończenie tematu.

Po zresetowaniu CMOS zworkami pamięci chodzą na 1600 bez żadnego problemu. :menda:

Komputer działa stabilnie i nie ma żadnych problemów ze startem kompa. :P

Pozdrawiam

nie rozumiem, jakimi zworkami? gdzie one sa? ;)

Edit

zresetowałem tym przyciskiem na panelu tylnym i nic z tego dalej to samo AI suite pokazuje cały czas 667MHz :)