Skocz do zawartości

Core i7 2600K + Asus P67 Deluxe

Recommended Posts

Pytanko proste - jakie jest max napięcie pamięci ram dla płyt P67 i nowych procków ?

Jakoś nigdzie nie mogłem się dokopać do napięcia ram.

Mam aktualnie 4x2GB Gskill 2000MHz XMP z napięciami 1,65V, a widziałem w jakimś teście pamięci 1,5V i tak mnie to zastanowiło zdeczko.

Co do proc + płyta - zamawiam już za kilka dni (jak tylko wjadą procki)

Mimo, że drogo, to pierwsza seria jest masakryczna pod względem podkręcania (od 4,3 do 5,5GHz na powietrzu), a temperatury są super porównując do mojego i7 860.

PS. procek będzie selekt (rezerwacja na 4,5+ GHz), płyta niestety Asusik zwykły Deluxe, bo jak na razie nie są dostepne Maximus IV Extreme i Sabertooth, a Gigabyte UD7 (z nf200 pci 16-16) ma źle rozmieszczone sloty do mojego SLI (grafy by się zasłaniały). Dlatego też wolę grafy na pci 8x 8x z lepszym rozmieszczeniem ich na płycie (odległości między grafami).

W liscie wspieranych pamieci widnieja Cruciale o napieciu 2V, o co do G-Skill 2000MHz to nastepujace zestawy zostaly przetestowane i dzialaja w konfiguracji 2x2GB

F3-17066CL8D-4GBPS(XMP)

F3-17066CL9D-4GBTD(XMP)

F3-17066CL9T-6GB-T

Dodatkowo ten:

F3-17066CL9D-4GBTDS(XMP) dziala w konfiguracji 4x2GB

Edyta:

Link do listy QLV dla leniwych:

http://www17.zippyshare.com/v/91556748/file.html

A dlaczego akurat MSI ?

Ja jakoś wracam do starego Asusa, a do Gigabyte UD5/7 nie mogę się jakoś przekonać.

Kiedyś zawsze brałem Asusa i raczej było ok jeśli chodzi i kompatybilność i kręcenie, później kupując i7 860 wybrałem EVGA, bo także świetna do kręcenia, ale jeśli chodzi o kompatybilność i biosy/sterki to się zawiodłem.

Gigabyte są niby bardzo dobre, ale jakoś nie chcę kolejny raz pakować się w coś, czego nigdy wcześniej nie miałem i celuję w Asusa Deluxe. Trochę szkoda, że UD7 tak trochę nie przemyśleli, bo mając SLI chciałem wsiąść na pełne 2 x16 pci-e z aktualnych 2x 8x pci-e, ale nie biorę UD7, bo mimo, że ma 4 sloty pci-e to tylko 2 pierwsze są na x16, co jest równoznaczne z zasłonięciem górnej karty przez dolną (zero slotów odstępu).

A co do Asusów, to tylko maximus IV ma mieć 2x 16x pci-e, ale nie ma go w Polsce, bardzo podoba mi się także sabertooth, ale on oprócz fajnego wyglądu, nie ma nic pozatym i także tylko 2x 8x pci-e.

Wyczytałem jednak, że lepiej mieć oficjalne płytowe 2x 8x pci-e niż płytę z dodatkowym NF200 i 16x-16x bo są wolniejsze od fabrycznych linii płyty (ale pewnie i tak ciut szybciej niż 8-;)

Co do wyboru płyty kierowałem się:

- ilość usb3, sata3

- odstępy między grafami

- slotami pci-e x1 (do mojego x-fi) obowiązkowo nad grafą

no i został tylko asus (nawet tańszy niż UD5).

brałem msi ,bo wiem że na tym też wykręcę procka dobrze ,6+1 faz zasilania ,jest tak dobre jak normalne 16/20 fazy zasilające u innych producentów ,gigabyte to stosuje ;).

Tu masz recke 3 mobasów z średniej półki: http://www.neoseeker.com/Articles/Hardw ... ridge_P67/ ,delux też sie znalazł jak i msi ,looknij sobie w dział overclocking i wtedy się dowiesz czy warto płacić za mobo grubo kasy ,szczezre mówiąc jak było by dfi p67 ,to jakby kosztowała 1200zł to bym ją wziął ,cały czas jechałem na tych mobasach i jedynie ut x58 miała problemy z sekcja zasilania ,poprzednie dk t2rs+ i obecny blood iron p35 jak i dark p965 śmigają znakomicie ,

teraz na obecne czasy jak nie ma dfi i classified jest bardzo słaby bo shamino sobie odszedł z teamu evga ,to nie warto przepłacać tyle kasy ,bo do oc jest tylko manipulacja mnożników ,i troszke bclk ,ale to zależy już od procka ile zrobi ,a nie od mobo :)

również przymierzam się do zakupu i7 2600K, co do mobo to zastanawiam się nad Asus P8P67 PRO lub Gigabyte GA-P67A-UD4 innych raczej nie biorę pod uwagę ze względu na cenę. Myślę, że to są najlepsze propozycje cena/jakość. Tylko nie wiem czy brać już teraz mobo czy jeszcze czekać na testy...

Siema

też mam zamiar kupić i7 2600K tylko nie wiem jaką płytę do niego może ktoś jakąś polecić ?

Co sądzicie o tej ? https://partnex.strefazysku.pl/index.php/produkt/156704/show

ja własnie będę brał na 70% tą mobo ale w wersji PRO. Czekam na testy , ciekaw jestem jak z supportem kto ma lepszy Asus czy Gigabyte ? np jeśli chodzi o bios.

Ja sobie poczekam do końca miesiąca i zobaczę jak wypadną proce i płyty w testach. Wie ktoś może jaka jest różnica między wersjami Asus P8P67 PRO (691zł) EVO (769zł) DELUXE (894zł) czy one różnią się tylko ilością PCI?

Ja sobie poczekam do końca miesiąca i zobaczę jak wypadną proce i płyty w testach. Wie ktoś może jaka jest różnica między wersjami Asus P8P67 PRO (691zł) EVO (769zł) DELUXE (894zł) czy one różnią się tylko ilością PCI?

Pro od Evo różnią sie dodatkowym radiatorem i sieciówką , oraz wiecej usb2 i usb3 chyba o 2 wiecej. Wersja Pro jak i Evo posiadaja sledzia z usb3(chyba). Wersja Deluxe posiada przedni panel z USB3. Tutaj mozesz poczytac

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=FpufhQASBFHNvccl

Nie oplaca sie z Pro dokladac do Evo wedlug mnie

Pewnie wezme wersje PRO , chcialbym pobawic sie nowym EFI BIOS :-)

tutaj wersja PRO za 620zl - http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_pr ... _Lga1155_/

Z testow przeprowadzonych podczas budowy prototypow wynika ze OC sandy bridge zalezy w 95% od sztuki procesora. praktycznie identyczne wyniki zostaly osiagniete na plytach Asus, Gigabyte, Intel co nabudzetowej konstrukcji Foxconn.

Dokladanie do mobo aby moec lepsze OC nie ma sensu.

Z testow przeprowadzonych podczas budowy prototypow wynika ze OC sandy bridge zalezy w 95% od sztuki procesora. praktycznie identyczne wyniki zostaly osiagniete na plytach Asus, Gigabyte, Intel co nabudzetowej konstrukcji Foxconn.

Dokladanie do mobo aby moec lepsze OC nie ma sensu.

No wlasnie i tutaj tez sie zastanawiam czy dokladac do wersji Pro czy zwykla Asus P8P67.

Roznia sie ze wersja Pro posiada dwa usb3 wiecej i PCI-E 16x 3x .

Za to Asus P8P67 posiada 3 PCI a nie 2 jak w wersji PRO.

SLI/CF raczej nie bede robil wiec oplaca sie dodawac 100zl do wersji PRO ? a juz nie mowiac o wersji DELUXE

Co do płyt - są już praktycznie wszędzie testy wszystkich dostępnych modeli.

Co do procków - na prośbę Intela zakaz ofert do 09-01...... nawet jak były w ofertach to zniknęły.

No nic - ja mam na szczęście zaklepanego i7 2600K jak tylko wjadą (piątek/poniedziałek), a płytę zamawaiam razem z nim.

Co do płyt - są już praktycznie wszędzie testy wszystkich dostępnych modeli.

Co do procków - na prośbę Intela zakaz ofert do 09-01...... nawet jak były w ofertach to zniknęły.

No nic - ja mam na szczęście zaklepanego i7 2600K jak tylko wjadą (piątek/poniedziałek), a płytę zamawaiam razem z nim.

Jaką mobo wziąłes ?

W UK procesory są dostępne od dziś, z dostawa na jutro, większość płyt głównych również poza Maximus IV przynajmniej nie mogę trafić na sklep który ją ma.

W sumie bardzo podoba mi się cena procesora Intel Core i7 2600K Unlocked, 258 funtów