lonewind 0 Napisano 1 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 (edytowane) Witam serdecznie forumowiczów Niestety ostatnio borykam się z bardzo dziwnym problemem. Podczas gry (np. CS:GO, DOOM 2016) randomowo pojawia mi się czarny lub szary (czasami nawet lekko brązowy) ekran, dźwięk gra dalej (czasami normalnie, czasami jakiś zapętlony dźwięk). Obraz już nie powraca (nie mogę zrobić alt-taba itp. tylko hard reset). Bywają też przypadki, że monitor wyświetla komunikat: nie można wyświetlić tego trybu obrazu (1920x1080 60Hz). Jest to zupełny random... Swojego czasu grałem dużo w Diablo 3 i problem nie wystąpił ani razu. Puszczam też testy w Furmarku... właśnie lecą drugą godzinę i jest spoko. Wczoraj podczas testów, po 15 minutach wyskoczył error. W drugiej próbie po 5 min. Zauważyłem też pewną dziwną prawidłowość, że jak już błąd wystąpi to kolejny po resecie pojawi się bardzo szybko. Ok. Czas na moją specyfikację: Intel Core I5 6600K LGA1151 (@stock) Asrock Z170M PRO4S Intel Z170 LGA1151 EVGA GeForce GTX970 SSC ACX 2.0+ 4GB (@stock) Crucial DDR4 8GB 2400MHz Ballistix Sport CL16 Thermaltake Smart SE Modular 530W SSD Crucial MX200 250GB HDD Seagate Baraccuda 2TB 7200RPM Windows 10 Home Temperatury podczas testów - CPU: 45, GPU: max 75. Testowałem też wczoraj na integrze i było spoko (ale jak mówię, to mógł być przypadek). Dlatego wykluczyłem mobo, ramy, cpu. Obstawiam GPU albo PSU. Tylko za bardzo nie wiem jak się upewnić i co wysyłać na gwarancję Bardzo liczę na Waszą pomoc Edytowane 1 Lipca 2016 przez lonewind Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Podgląd zdarzeń i błędy krytyczne. Jakie tam są informacje... Cytuj Link to post Share on other sites
lonewind 0 Napisano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 (edytowane) Podgląd zdarzeń i błędy krytyczne. Jakie tam są informacje... tylko Kernel-power (41) - godziny pokrywają się z tym jak zdarzało mi się to wczoraj (ale to pewnie dlatego, że robiłem hard-resety) Podbiłem taktowanie karty na rdzeniu o 100MHz i na pamięci o 150MHz - wynik: 45 minut w furmarku i na razie nic... Podczas testów sensor HWInfo pokazuje na linii 12V wartość: 11.52V (czasami spada na 11.42V). Wieczorem będę miał okazję sprawdzić realne napięcie miernikiem UPDATE: mignęło mi teraz nawet 11.32V Edytowane 1 Lipca 2016 przez lonewind Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 1 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 (edytowane) Widzę ten kernel daje się we znaki u mnie była uwalona płyta robiła restart w grach lub po wyjściu z gier i ten sam błąd i poszła reinstalka, grafika na stokach i to samo wymieniłem płytę główną i jak ręką odjął. Teraz czekam czy serwis puści mi korektę i przesiadka na 1151. Programy przekłamują w occt np. na 12 pokazuje max 9 D U mnie w benchmarkach też było ok a jak włączyłem grę to zonnk Edytowane 1 Lipca 2016 przez kamil_18_19 Cytuj Link to post Share on other sites
lonewind 0 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Dzięki za odpowiedź. Wszystko jest na gwarancji, ale najgorsze jest to, że nie wiadomo co wysyłać Test w furmarku na podkręconej karcie leci już 2h na pełnych obrotach... Na razie nic się nie wywaliło. Bardzo dziwne... Update: Przez 11h trzymałem kompa na pełnych obrotach - zero błędów. Potem jeszcze trochę grałem i nic. Problem po wyjęciu i włożeniu GPU (gdy chciałem przetestować integre) zniknął. Całkiem możliwe, że po prostu jakiś przewód nie stykał (parę razy transportowałem komputer samochodem). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts