Skocz do zawartości

czy karty sa wykorzystane?

Recommended Posts

Niedawno kupiłem monitor4k, dwie karty evga gtx1080 fe i połączyłem w sli niestety karty nie są dobrze wykorzystane. Na mojej platformie karty pracują w trybie pcie 3.0 x8/x8 ponieważ z tego co się dowiedziałem mam za cienki procesor i nie uzyskam u siebie 16x/16x. W sierpniu albo wrześniu będzie 2 lata jak złożyłem zestaw i jestem bardzo zawiedziony, że mniej niż dwu letni sprzęt nie pozwala na wykorzystanie nowych kart, wcześniej miałem jedną gtx980 i nie miałem z nią problemów, pracowała na pcie 3.0 x16 ale musiałem ją wymienić, bo nie dawała rady w Wiedzminie. Reszta podzespołów to:

Płyta - msi z97s sli

CPU - i7 4770

Ram - 4x4gb corsair Vengeance ddr3 2133 cl 11

Dysk - Samsung 840evo ssd 1tb

Zasilacz - evga supernova g2 1600w 80 plus titanium

Wiem już,  że muszę wymienić cpu, płytę główną i pamięci. Cpu jakie obsługują w pełni moje karty to albo i7 5930k albo i7 6850k. Który z nich będzie lepszy? Najlepiej jakby posłużył więcej jak dwa lata. Proszę o pomoc w doborze płyty i pamięci pod wybrany procesor. Dzięki.

Nie ma sensu wymieniać platformy. Jak wspomniał kolega wyżej, różnica między 3.0x16 a 3.0x8 jest marginalna, na granicy błędu pomiarowego. Nie odczujesz skoku wydajności, który byłby wart takiej inwestycji. Zyskasz MOŻE raptem kilka fps.

Niedawno kupiłem monitor4k, dwie karty evga gtx1080 fe

A jaki masz mostek SLI? To jest wazne przy "pascalach" .  

http://1pcent.com/wp-content/uploads/2016/06/nvidia-geforce-gtx-1080-recommended-sli-bridge-configuration-640px.png

Edytowane przez keczu

Nie da się jeszcze nigdzie kupić tych nowych dedykowanych dla gtx serii 10 mostków hb. Chłopaki na forum evga zalecili użyć dwóch standardowych i tak podłączyłem. Na jednym mostku nie dało się grać, bo rwało obraz nawet przy 300 fps. Teraz działa ok, choć wiem że to prowizorka.

Jedyne co musisz wymienić pod Twoje SLI, to procek na te modele -> 4770k/4790k. Potem dokupić porządne chłodzenie i robić OC, OC i jeszcze raz OC.

Chłodzenie mam noctua ale nie tą wielką krowę nh d15 tylko co najmniej 3 razy mniejsze, nie pamiętam nazwy. Warto zmieniać w ogóle cpu na takie samo ale w wersji k?

@up

Do SLI akurat wypadałoby mieć procka zdolnego do OC, który to pozwoli lepiej kartom rozwinąć skrzydła. Jeszcze będziesz chciał walnąć po 1900-2000 Mhz na rdzeniu każdej z kart i zauważysz wtedy bottlenecka. Swoją drogą, dziwne, że teraz go nie ma.

Na YouTube są filmiki jak porównują pcie 3.0 x16/x16 z pcie 3.0 x8/x8 ale na różnych platformach i na titanach x. W 4k jest w nie których testac 10-20% różnicy na korzyść pcie 3.0 x16/x16, a na niektórych filmikach porównujących 4770k z 5930k nie ma różnicy w wydajności albo nawet 4770k z pcie 3.0 8x/8x jest trochę wydajniejszy w gta v. Są w ogóle jakieś obiektywne testy wpływu pcie na wydajność? I czy cpu typu 5930k i 6850k/6900k są szybsze w grach od tych normalnych standardowych 4690k/4770k?

Mam jeszcze jedno pytanie czy to prawda, że mając sli trzeba włączyć ht w biosie? Ja włączyłem ale szczerze mówiąc nie widzę różnicy. Karty ustawiłem w evga precision na +175/+500 i wydajność nadal jest taka sama. Przy dłuższym graniu karty rozgrzewają się do 84c i same sobie ustalają zegar niezależnie od ustawień oc. 3d marka karty przechodzą z taktowaniem 2127 mhz ale w grach oc nic nie zmienia.

@up

Do SLI akurat wypadałoby mieć procka zdolnego do OC, który to pozwoli lepiej kartom rozwinąć skrzydła. Jeszcze będziesz chciał walnąć po 1900-2000 Mhz na rdzeniu każdej z kart i zauważysz wtedy bottlenecka. Swoją drogą, dziwne, że teraz go nie ma.

Duża będzie różnica po wymianie cpu na i5 4690k? Jeszcze na tą płytę wchodzi młodszy i5 5675c z odblokowanym mnoznikiem a jest niewiele droższy.Wydajne i polecane do sli też są i7 5930k ale są bardzo drogie i są sprzeczne opinie czy rzeczywiście te procesory są wydajniejsze w grach od standardowych wersji i7.

Mówisz, że po OC kart wydajność się w ogóle nie zmienia? No to masz już prawie solidny dowód na to, że procek ogranicza karty. A żeby to potwierdzić/wykluczyć, próbuj podnieść nieco taktowanie CPU za pomocą szyny BCLK.

Chyba że coś źle doczytałem, bo mam tendencję do przypadkowego pomijania ważnych szczegółów. ;)

W 3d marku wynik extreme wzrósł z 15 na prawie 18 tys pkt po oc kart, ale w grach nie ma nawet 2 fps różnicy. Myślę, że karty się przegrzewają, bo wydajność po oc rośnie na 10 minut potem i tak karty same sobie dobierają zegar i zwalniają do 1750-1850 mhz. Przez pierwsze 5-10 minut po odpaleniu Wiesława mam 2127 mhz a potem karty chodzą po swojemu. Jedna karta nawet łapie 86c. Co dziwne jak miałem gigabyta 980 g1 gaming to kiedy temperatury po oc rosły do 70c to karta rozpedzala wentylatory, było słychać szum i się chlodzila. Na gtx1080 ta funkcja nie działa bo wentylatory lekko tylko szumią niezależnie od tego czy jest 70c na gpu czy 86c. Zauważyłem, że powyżej 84c oc w ogóle nie działa i gtx1080 wraca tak jakby do fabrycznych ustawień.

Edit Odinstaloalem wszystkie programy do podkręcania i na nowo zainstalowałem sterowniki. Włączyłem furmarka z funkcją extreme burne na godzinę i karty rozgrzaly się do 86 i 88c ale nadal nie było słychać pracy wentylatorów tak jak w poprzedniej karcie tylko lekki szum tak jakby wentylatory nie reagowały na wzrost temperatury a karty zwolnily do 800 mhz. Gigus przy 70c włączał wentylatory na max i karta się już nie rozgrzewala dalej ani nie zwalniała do absurdalnie niskich mhz. Na gigusiu w furmarku miałem 1100 mhz i 72-73c ale jak już pisałem karta wlaczała sobie wentylatory i się chlodzila. Czy to wada moich kart? Coś nie tak w systemie?

Edytowane przez Viridescent

Tylko widzisz, problem w tym że porównujesz kartę z niereferencyjnym chłodzeniem do kart z chłodzeniem referencyjnym. Nvidia tak ustawiła profil wentylatora aby ten był praktycznie nie słyszalny (to samo jest z ref. 980), przez co kartom załącza się throtling. Także nie martw się że to wada kart czy co innego, taki urok tego chłodzenia. Zainstaluj sobie msi afterburner i w nim ustaw nowy profil dla wentylatorów. Po zmianie prędkości powinno być lepiej

Hmm, a próbowałeś może podwyższyć prędkość wentylatora/ów? Obudowa dobrze wietrzona?

Obudowa raczej nie stanowi problemu, bo mam w środku 6 wentylatorów 140 mm. Ustawiłem fan na manual, temperatury spadły nawet poniżej 70c i karty trzymały teraz aż 2140/11000 mhz jednak okazało się że to za wysokie oc, nawet na 2114 mhz co chwile wywala sterownik. Teraz muszę od nowa szukać stabilnych taktowań.

Mam pytanie jak ustawić ten profil wentylatorów? 100% od 50 czy 60c? Ile dać poniżej?

Do 60C auto, potem od 50% (dla 60C) wzwyż. Co dwa stopnie wzrost o 5%, co przy 80C da Ci pełną moc wentylatora. Według mnie taki profil będzie idealny, ale to tylko moje zdanie. Możesz sprawdzić jak to będzie wyglądać i ewentualnie dostosować do swoich potrzeb.