DeVelZ 0 Napisano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Witam, wziąłem do poniedziałku na próbę internet mobilny, działa ok, nic nie rozłącza prędkość ok. 20 mb/s down, upload też ok. Mieszkam ok. 300 m od nadajnika, a kolega mieszkający 800m jakimś cudem wyciąga 60 mb/s download. Mamy ten sam router, modem, internet mobilny. Nie wiem z czego wynika ta różnica. Zmieniałem miejsce routera i tak nie mogłem osiągnąć ponad 30mb/s. Lepiej będzie zmienić na zestaw domowy z cyfrowego polsatu korzystając z anteny czy mobilny też u nich? Nie wiem, który jest lepszy, internet do korzystania w domu. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 (edytowane) 20Mbit na lte to wcale nie jest mało/wolno Generalnie prędkość LTE zależy głównie od przeciążenia nadajnika (ilości podłączonych klientów w jednym czasie) Możesz zrobić test i trafić gdy nadajnik nie będzie obciążony i w speedteście wyjdzie Ci te 40Mbit a za chwilę tylko 8Mbit Prócz przeciążenia istotny jest również sprzęt, zasięg, itp. PS abstrakcyjne prędkości z reklam 300Mbit w praktyce są nieosiągalne Edytowane 13 Czerwca 2016 przez elvismt Cytuj Link to post Share on other sites
DeVelZ 0 Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Prócz przeciążenia istotny jest również sprzęt, zasięg, itp. No tak, właśnie chyba problem mam ze sprzętem, mam do wyboru zestaw domowy a zestaw mobilny. Zestaw domowy ma antenę dodatkowo, a do mobilnego za 20 zł można dokupić coś co zwiększa siłę sygnału. Akurat u mnie nie ma mowy o przeciążeniu, bo jest mało osób korzystających. No i kolega na mobilnym te 60mb/s osiąga, teraz mu się skończył limit i ma 33mb/s na speedteście, a ja nawet połowy nie mam czasami. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts