Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim, wystąpił u mnie pewien problem z dyskiem SSD OCZ Vector 256. Po części jest to problem dość typowy. Opiszę go: wydaję mi się że z dyskiem nie miałem wcześniej żadnych kłopotów. Pierwszy pojawił się wczoraj. Dysk przestał być widoczny przez system oraz w biosie, tj. nie do końca bo po odłączeniu i podłączeniu dysku z powrotem, znowu się pokazywał, jednak po próbach bootowania systemu znowu znikał - system się tylko ładował ale już pulpitu nie dało się ujrzeć. Po tym trzeba było zrestartować pcta i bios już dysku nie widział. Wydaję mi się że wszelkie próby odczytu z dysku kończyły się tym że po chwili się on rozłączał. Dość istotne może być chyba że zapisałem na nim 42GB "na raz", na drugiej partycji. Dysk jest podzielony na dwie, jedna na system(38GB) druga na gry(200GB). Pozostało mi po tym, z tego co pamiętam, około 20GB wolnego miejsca na całym dysku i o ile się nie mylę był to moment w którym na tym SSDku było zapisane najwięcej danych do tej pory. Po tym zapisie jednak wszytko jeszcze działało, omawiany problem wystąpił dopiero następnego dnia. Wracając jednak do sedna, udało mi się go (częściowo?) rozwiązać przez sformatowanie drugiej partycji. Postawiłem nowy system na drugim dysku i podłączyłem Vectora. Na początku go wykryło więc szybko spróbowałem wyczyścić 200-gigową partycję, formatowanie powiodło się, wszystko z poziomu windowsa. Po tej czynności dysk działa normalnie, tak jak to było przedtem. Bios go wykrywa, system bootuje się normalnie, żadnych problemów. Nie ma też żadnych niepokojących odczytów ze SMART. Sprawdzałem programami OCZ SSD Utility oraz Hard Disk Sentinel. Wszystko zdaję się być w porządku a jednak takie coś jak powyżej opisałem wystąpiło. Ostatecznie chciałem się spytać czy ma ktoś dla mnie jakieś rady, jakie działa najlepiej mam podjąć?. Wydawać by się mogło że dysk przestał być posłuszny po prawie całym jego zapełnieniu. Problem mógłby powrócić gdybym znowu go zapełnił(?). No nie wiem, Prosiłbym o porady.