Skocz do zawartości

Dziwne spadki FPS, pomaga ruszenie myszką(?)

Recommended Posts

Witam,
mam dość nietypowy problem, ciężko mi to jakoś profesjonalnie określić, więc powiem łopatologicznie. Gdy gram np w wiedźmina, to podczas cutscenek obraz nagle zaczyna klatkować jakby było z 2 fps, a co najdziwniejsze, tak jak napisałem w temacie pomaga na to ruszenie myszką/wciśnięcie jakiegoś klawisza na klawiaturze. Podczas dłuższej cutscenki potrafi tak się stać kilka razy. Tak samo jest przy oglądaniu jakichś filmów. W innych grach to samo, jak przez parę minut nie dotykam klawiatury albo myszki, czyli stoję afk, obraz zaczyna klatkować, poruszę myszką i już jest ok. Jak dam radę wrzucę później filmik jak to dokładnie wygląda. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale zauważyłem ten problem po zmianie chłodzenia, które sam wymieniałem, ale temperatury są ok, więc to na pewno nie thorttling, w stresie tj. podczas gry w wiedźmina temperatury procesora to około 60-62 stopnie na najcieplejszym rdzeniu, więc na i5 4690k to są dobre temperatury.

Windows 10, nic nie zmieniałem w systemie, a problem zaczął występować po zmianie chłodzenia. Rozważam taką opcje, ale nie jestem aż takim ekspertem, żeby to potwierdzić - czy np. zbyt duża ilość pasty na procesorze, która dostała się na jakiś kondensator czy coś tego rodzaju może powodować coś takiego? W ogóle nie wiem czy to kwestia sprzętu, a jeśli już to raczej karty graficznej, czy raczej software?