airways09 0 Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Witam wszystkich, kupiłem nowy tablet Lenovo A7-10F i bateria jest załadowana na 53%.I mam ją teraz doładować do pełna czy doprowadzić do 1-5% i wtedy do pełna? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Jakąś instrukcję chyba dostałeś. Przeglądnij,może tam jakieś wskazania są... Cytuj Link to post Share on other sites
airways09 0 Napisano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Właśnie że nie ma... Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Podejrzewam,że jest to bateria litowo-jonowa,więc rób jak ci pasuje. Nie będzie to miało wpływu na jej wytrzymałość.... Cytuj Link to post Share on other sites
Qdyn ek 65 Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Baterie słabną z cyklami ładowania, najlepiej rozładowuj do 10-20% potem ładuj do pełna, ale i tak padnie po gw Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 "Akumulatory litowo-jonowe (Li-Ion) oraz litowo-polimerowe (LiPo) reagują dokładnie odwrotnie niż ich starsi kuzyni. Im bardziej są rozładowywane, tym bardziej skraca się ich żywotność." - tak piszą inni a ile w tym prawdy...? Cytuj Link to post Share on other sites
kramag90 1 Napisano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Co prawda to było lata temu ale się mówiło, że nowe urządzenie trzeba rozładować do wyłączenia a później naładować do pełna, chyba nawet w sferisie mi tak powiedzieli;p w każdym razie robię tak z każdym nowym urządzeniem, nawet moja bateria w telefonie Li-Ion 1650 mAh, użytkowana już prawie 3 lata wytrzymuje ok 1,5 dnia- a to jak dla mnie niezły sukces:) Cytuj Link to post Share on other sites
Nalovp 128 Napisano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Jakbyś nie ładował to i tak bateria przeżyje ten marny system. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Ta rozładować do wyłączenia tego właśnie najbardziej trzeba unikać. Pozostawianie baterii dłużej w stanie pustym skraca na 100% żywotność. Cytuj Link to post Share on other sites
kramag90 1 Napisano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 W sumie może i coś w tym jest, bo tylko 2 razy mi się zdarzyło, że telefon całkowicie się rozładował Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 "Akumulatory litowo-jonowe (Li-Ion) oraz litowo-polimerowe (LiPo) reagują dokładnie odwrotnie niż ich starsi kuzyni. Im bardziej są rozładowywane, tym bardziej skraca się ich żywotność." - tak piszą inni a ile w tym prawdy...? To prawda jest mądra, która wszystko wyjaśnia. Ta rozładować do wyłączenia tego właśnie najbardziej trzeba unikać. Pozostawianie baterii dłużej w stanie pustym skraca na 100% żywotność. To także jest prawda, która dotyczy nowoczesnych źródeł zasilania. Dla zainteresowanych jedyne mądre miejsce gdzie można takie dywagacje naukowe poczytać. http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries Polecam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts