Skocz do zawartości

Zawieszanie się komputera po kupnie SSD.

Recommended Posts

Witam, potrzebuje pomocy z dyskiem SSD. Dzisiaj pomagałem znajomemu w podpięciu i zainstalowaniu systemu na nowo kupionym SSD, a dokładnie Samsungu 850 PRO. Problemy zaczęły się już podczas instalacji systemu (Win 10). Pierwszy etap instalacji przechodzi za każdym razem, natomiast po przekopiowaniu plików i restarcie nie rusza druga część instalacji, komputer freezuje praktycznie za każdym razem podczas ekranu wczytywania dalszej części. Po kilku próbach jednak udało się dokończyć instalację, niestety dokładnie to samo dzieje się podczas korzystania z komputera. Komputer zawieszał się czasem po 10 sekundach patrzenia w pulpit, czasem po 20 minutach przeglądania internetu. Po dłuższym czasie próbując naprawić ten problem, zdecydowaliśmy na ponowne postawienie systemu, niestety tym razem nie udało się już ukończyć instalacji.

Szukając przyczyny tego problemu w sieci znalazłem sporo bardzo podobnych problemów ludzi posiadających tą samą płytę główną, czyli Gigabyte Z77X UD5H (rev 1.1). Na przykład ten (praktycznie identyczny): http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2244025

Chodzi o 'Problem 1', czyli kompletna zwiecha, restart nie działa (zazyczaj, chociaż parę razy zadziałał), 15 sekund przycisku wyłączania dopiero daje efekt.

Dokładna specyfikacja:

- i7 3770k

- Corsair Vengeance 2x4GB, 1600MHz, DDR3, CL7

- Asus 7970

- Thermaltake Toughpower 750W Modularny

- Gigabyte Z77X UD5H (rev 1.1)

Z opcji które próbowałem, a nie dały pożądanego skutku to:

- Różne wersje biosu, np. F15q, F14 i F8.

- Instalacja z odpiętym HDD.

- Uruchomienie wewnętrznej karty intela (podpowiedź z googli).

- Ustawianie BCLK na 100.1 lub 101

- Wyłączenie stanów energetycznych C3/C6

- Oczywiście jest włączony tryb AHCI

- Ustawianie domyślnych opcji w biosie.

Aktualizacja bios płyty głównej może rozwiązać Twój problem. Płyta ma kilka lat i bios może nie wspierać wielu nowych kontrolerów dyskowych sata. Co w Twoim przypadku objawia się freezami i problemami z instalacją systemu. Albo sam dysk jest niesprawny, dlatego warto podłączyć go pod inny sprzęt i zainstalować system. 

Edytowane przez gepardmak

Aktualizacja bios płyty głównej. Może rozwiązać problem.

Jak napisałem wyżej, już próbowałem instalować 3 najnowsze biosy czyli F15q, F15o, F14 oraz nieco starszy F8.

Na każdym z nich problem wciąż występuje :/

Edytowane przez FejkMan

Sorry umknęła mi wzmianka o bios. Płyta główna musi być kompatybilna z dyskiem SSD tak jak z pamięciami ram. Bo w przeciwnym razie sukces albo porażka 50/50. Musisz wypróbować inny dysk z innym kontrolerem może będzie działał normalnie.  

Sorry umknęła mi wzmianka o bios. Płyta główna musi być kompatybilna z dyskiem SSD tak jak z pamięciami ram. Bo w przeciwnym razie sukces albo porażka 50/50. Musisz wypróbować inny dysk z innym kontrolerem może będzie działał normalnie.

Hm.. Ale, że co? :D Przecież dużo ludzi ma taką samą płytę + ten sam dysk i działa normalnie z tego co można znaleźć w googlach.

Edytowane przez FejkMan

No to dziwna sprawa. Jeśli nie ma problemów z kompatybilnością to albo dysk jest uszkodzony(co się może przecież zdarzyć) albo to kwestia instalatora Windows, inne systemy próbowałeś instalować.

W sumie fakt, sprawdzimy win7 i dam znać.

Edytowane przez FejkMan

Płyta główna musi być kompatybilna z dyskiem SSD tak jak z pamięciami ram.
  :o

bez przesady, mogą być różnice w prędkości ( jeśli podłącza pod "niechipsetowe", ale tylko tyle )

co do dysku ( AHCI włączone ? kabel SATA sprawny ( nie zagięty itp ) ? SMART dysku czysty ( możesz tu podać to powiemy ) ? 

prędzej instalka walnięta, lub system niestabilny 

system, tzn PC