bogi66 0 Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Witam.Do jakiegoś czasu używałem Bitdefendera 2016 na Windows 7 i wszystko było ok.Teraz przesiadłem się na Windows 10 i zaczęły się schody...Może ktoś miał już podobne problemy i zna jakiś sposób...Do rzeczy:Po starcie systemu Bitdefender uruchamia się po ok. 5 minutach, gdzie sam system startuje w parę sekund....Jest na to jakiś sposób ?Nie działa również wyszukiwanie w Firefox - wyskakuje jakiś problem z certyfikatami.... Pomaga dopiero wyłączenie w opcjach Bitdefendera skanowania SSL. Ale chyba nie o to przecież chodzi...Dodam, że data systemowa ustawiona jest poprawnie.Oczywiście wysłałem zapytanie do Bitdefender ale zero reakcji z ich strony...Te same problemy występują na dwóch różnych komputerach. Windows 10 legalny i świeżo zainstalowany. Bitdefender najnowszy. Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Odnośnie długiego uruchomienia (czasu od wejścia do pulpitu do pojawienia się ikony w tray) podpowiem, że u mnie jest to samo (kilka minut), ale Bitdefender działa już od startu - jego proces/y znajdziesz w Menedżerze Zadań Cytuj Link to post Share on other sites
bogi66 0 Napisano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Odnośnie długiego uruchomienia (czasu od wejścia do pulpitu do pojawienia się ikony w tray) podpowiem, że u mnie jest to samo (kilka minut), ale Bitdefender działa już od startu - jego proces/y znajdziesz w Menedżerze Zadań Rozumiem. Czyli nie obawiać się braku ochrony zaraz po starcie systemu. Swoją drogą tutaj http://www.dobreprogramy.pl/Bitdefender-Total-Security,Komentarze,Windows,12400.html wyczytałem, że można zrobić optymalizację rozruchu w Windows 10, tylko nie wiem za bardzo jak to ugryźć... A nie wiesz co można poradzić na blokowanie certyfikatów w Firefoxie ? Podczas próby wejścia na dowolną stronę Firefox krzyczy że jest nie zabezpieczona i blokuje dostęp. Pomaga dopiero wyłączenie w opcjach Bitdefendera - skanowania SSL.... Dodam, że Chrome działa normalnie (z włączonym skanowaniem SSL). Próbowałem już różnej kolejności instalowania - Bitdefender - Firefox. Nic nie pomogło. Zauważyłem też że nie działa asystent stron WWW - wcześniej (na Windows 7) strony bezpieczne w wyszukiwarce miały zielony znaczek - teraz tego niema... Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) A propos SSL to nie wina Bitdefendera tylko Firefox Problem występuje na różnych stronach od Google, przez YouTube, po Facebook'a niezależnie od posiadanego antywirusa np. Avast, Kaspersky czy Bitdefender: https://support.mozilla.org/pl/kb/komunikat-SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER od siebie dodam, że posiadając Kaspersky mam "rzekomo" nieaktywną ochronę płatności on-line - miało to być rozwiązane zdaje się od wersji 46, ale nie działa w dalszym ciągu Edytowane 16 Maja 2016 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
bogi66 0 Napisano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) A propos SSL to nie wina Bitdefendera tylko Firefox Problem występuje na różnych stronach od Google, przez YouTube, po Facebook'a niezależnie od posiadanego antywirusa np. Avast, Kaspersky czy Bitdefender: https://support.mozilla.org/pl/kb/komunikat-SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER No chyba nie do końca... Firefox przed zainstalowaniem Bitdefendera chodził bez zarzutu - nic nie blokował (np.strony tego forum Problem ewidentnie pojawił się po zainstalowaniu antywirusa. Wtedy cokolwiek bym wpisał w wyszukiwarkę - blokował. Wcześniej miałem Kasperskiego - i tu nic nie blokował (też pod Windows10) No cóż, rozumiem, że pozostaje tylko wyłączyć skanowanie SSL w ustawieniach antywirusa. Tylko czy to nie obniży poziomu zabezpieczenia? Edytowane 16 Maja 2016 przez bogi66 Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Nie wiem jak w BitDefenderze, ale w Kasperskim jest info, że niektóre strony mogą być niedostępne po włączeniu szyfrowania SSL i na owej liście znajduje się również strona Kaspersky, Nvidia, Google, Hotmail, Apple, Facebook, Skype, Mozilla i wiele innych, nawet po zainstalowaniu dodatkowego certyfikatu Kaspersky Również jest tam informacja, że protokół SSL 2.0 cytuję: "Zawiera pewne niedoskonałości mające wpływ na poziom bezpieczeństwa przesyłanych danych". Chrome puszcza wszystko, Firefox ma kłopot - cytuję "dostarczony certyfikat został wydany przez urząd certyfikacji, który nie jest znany Firefoksowi - a zatem nie można mu domyślnie ufać" Cytuj Link to post Share on other sites
bogi66 0 Napisano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 No to trochę lipa.... A tak swoją drogą jak Chrome puszcza wszystko to lepiej czy gorzej (pod względem bezpieczeństwa) ? No i pytanie które mnie dręczy - czy jak dezaktywuję w antywirusie skanowanie SSL, to czy nie obniży to bezpieczeństwa np. płatności bankowych ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts