Skocz do zawartości

Bitdefender na Windows 10 - problemy...

Recommended Posts

Witam.
Do jakiegoś czasu używałem Bitdefendera 2016 na Windows 7 i wszystko było ok.

Teraz przesiadłem się na Windows 10 i zaczęły się schody...
Może ktoś miał już podobne problemy i zna jakiś sposób...
Do rzeczy:
Po starcie systemu Bitdefender uruchamia się po ok. 5 minutach, gdzie sam system startuje w parę sekund....
Jest na to jakiś sposób ?
Nie działa również wyszukiwanie w Firefox - wyskakuje jakiś problem z certyfikatami.... Pomaga dopiero wyłączenie w opcjach Bitdefendera skanowania SSL. Ale chyba nie o to przecież chodzi...
Dodam, że data systemowa ustawiona jest poprawnie.

Oczywiście wysłałem zapytanie do Bitdefender ale zero reakcji z ich strony...

Te same problemy występują na dwóch różnych komputerach. Windows 10 legalny i świeżo zainstalowany. Bitdefender najnowszy.

Odnośnie długiego uruchomienia (czasu od wejścia do pulpitu do pojawienia się ikony w tray) podpowiem, że u mnie jest to samo (kilka minut), ale Bitdefender działa już od startu - jego proces/y znajdziesz w Menedżerze Zadań :)

Odnośnie długiego uruchomienia (czasu od wejścia do pulpitu do pojawienia się ikony w tray) podpowiem, że u mnie jest to samo (kilka minut), ale Bitdefender działa już od startu - jego proces/y znajdziesz w Menedżerze Zadań :)

Rozumiem. Czyli nie obawiać się braku ochrony zaraz po starcie systemu.

Swoją drogą tutaj http://www.dobreprogramy.pl/Bitdefender-Total-Security,Komentarze,Windows,12400.html

wyczytałem, że można zrobić optymalizację rozruchu w Windows 10, tylko nie wiem za bardzo jak to ugryźć...

A nie wiesz co można poradzić na blokowanie certyfikatów w Firefoxie ?

Podczas próby wejścia na dowolną stronę Firefox krzyczy że jest nie zabezpieczona i blokuje dostęp. Pomaga dopiero wyłączenie w opcjach Bitdefendera - skanowania SSL....

Dodam, że Chrome działa normalnie (z włączonym skanowaniem SSL).

Próbowałem już różnej kolejności instalowania - Bitdefender - Firefox. Nic nie pomogło.

Zauważyłem też że nie działa asystent stron WWW - wcześniej (na Windows 7) strony bezpieczne w wyszukiwarce miały zielony znaczek - teraz tego niema...

A propos SSL to nie wina Bitdefendera tylko Firefox :)

Problem występuje na różnych stronach od Google, przez YouTube, po Facebook'a niezależnie od posiadanego antywirusa np. Avast, Kaspersky czy Bitdefender:

https://support.mozilla.org/pl/kb/komunikat-SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER

od siebie dodam, że posiadając Kaspersky mam "rzekomo" nieaktywną ochronę płatności on-line - miało to być rozwiązane zdaje się od wersji 46, ale nie działa w dalszym ciągu

Edytowane przez chrisplbw

A propos SSL to nie wina Bitdefendera tylko Firefox :)

Problem występuje na różnych stronach od Google, przez YouTube, po Facebook'a niezależnie od posiadanego antywirusa np. Avast, Kaspersky czy Bitdefender:

https://support.mozilla.org/pl/kb/komunikat-SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER

No chyba nie do końca...

Firefox przed zainstalowaniem Bitdefendera chodził bez zarzutu - nic nie blokował (np.strony tego forum ;)  Problem ewidentnie pojawił się po zainstalowaniu antywirusa. Wtedy cokolwiek bym wpisał w wyszukiwarkę - blokował.

Wcześniej miałem Kasperskiego - i tu nic nie blokował (też pod Windows10)

No cóż, rozumiem, że pozostaje tylko wyłączyć skanowanie SSL w ustawieniach antywirusa. Tylko czy to nie obniży poziomu zabezpieczenia?

Edytowane przez bogi66

Nie wiem jak w BitDefenderze, ale w Kasperskim jest info, że niektóre strony mogą być niedostępne po włączeniu szyfrowania SSL i na owej liście znajduje się również strona Kaspersky, Nvidia, Google, Hotmail, Apple, Facebook, Skype, Mozilla i wiele innych, nawet po zainstalowaniu dodatkowego certyfikatu Kaspersky :)

Również jest tam informacja, że protokół SSL 2.0 cytuję: "Zawiera pewne niedoskonałości mające wpływ na poziom bezpieczeństwa przesyłanych danych".

Chrome puszcza wszystko, Firefox ma kłopot - cytuję "dostarczony certyfikat został wydany przez urząd certyfikacji, który nie jest znany Firefoksowi - a zatem nie można mu domyślnie ufać"

No to trochę lipa....

A tak swoją drogą jak Chrome puszcza wszystko to lepiej czy gorzej (pod względem bezpieczeństwa) ?

No i pytanie które mnie dręczy - czy jak dezaktywuję w antywirusie skanowanie SSL, to czy nie obniży to bezpieczeństwa np. płatności bankowych ?