Skocz do zawartości

BSOD 0x00000101 Windows 7.

Recommended Posts

Na początku mój PC: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=71544

Sprawdzałem już co oznacza ten błąd. Jest związany najprawdopodobniej z procesorem. Załączyłem grę Dying Light i nagle pierwszy raz wywalił ten błąd po kilkunastu minutach gry. Później coś mnie natchnęło na OCCT i po 16 sekundach czasem mniej, niebieska plansza śmierci. RealBench 6-9 minut

Wszystko przy takich ustawieniach BIOSU:

https://www.asuswebstorage.com/navigate/s/EBC086FB6F6A41AF9EA387C974637398W

https://www.asuswebstorage.com/navigate/s/627BD8B630F74EC99355B8C37022B528W

Ustawienia OCCT:

https://www.asuswebstorage.com/navigate/s/9461A92290194B9A82153FA1F466A0C7W

Natomiast kiedy tylko zmniejszę taktowanie z 4500 na 4400 (mnożnik 44) problem znika. RealBench przechodzi 15 minutowy test. OCCT 10, 15, 20, 30 minut i działa. Komputer mam od 1,5 miesiąca i praktycznie od samego początku chodził podkręcony na 4500 i problemów nie było. Co tydzień rozkręcam obudowę i odkurzam delikatnie z włochatą końcówką samą budę jak i filtry przeciw kurzowe i dodatkowo dmuchnę sprężonym powietrzem z puszki wszystkie podzespoły jeśli zauważam kurz. Temperatury na procesorze nie zmieniły się maksymalnie około 73 stopni w stresie (nie zawsze, bo czasem troszkę mniej).

Aha dodałem jeszcze w czwartek Cruciala MX200 250GB i kable od DVD podpiąłem pod niego, bo brakło mi kabla SATA także DVD jest nieczynne, a system przywrócony z kopii zapasowej AOMEI Backupper z dysku HDD.

Wczoraj pierwszy raz się to zdarzyło w nocy, a od rana kończyłem Wiedźmina 3 (3 godziny) i nic nie było.

Jak trzeba mogę wrzucić minidump w postaci. txt po bluscreenie z OCCT.

Edytowane przez steefl

Te 73 stopnie, to temperatury rdzeni czy IHS? Zalecane temperatury dla tego procesora T Case to 64 st. Postaraj się obniżyć temperaturę pracy procesora, bo ta może podnosić temperatury sekcji zasilania. Ten błąd stop oznacza problem- procesor, płyta główna i czasami może wyskoczyć przy problemie z grafiką.

Napisano (edytowane)

Podwyższyłem domyślne ustawienia obrotów wentylatora na chłodzeniu w biosie i temperatura rdzeni nie przekracza 63 stopni. Sprawdzę ja teraz będzie po podwyższeniu taktowania do 4500.

To samo dalej. Jak tylko podbije taktowanie do 4500 i nawet zwiększę troszkę napięcie, to przy teście OCCT po 15-30 sekundach bsod. Jeśli jest obniżone na 4400 wszystko jest w porządku. Wiem, że to tylko 100 mhz różnicy, ale frustruje mnie to, że wcześniej nie było żadnych problemów przy oc na 4500.

Edytowane przez steefl

temperatura rdzeni nie przekracza 63 stopni
to są temperatury w spoczynku czy pod obciążeniem. Być może na taktowaniu 4500 MHz CPU miał za wysokie temperatury i uległ lekkiej degradacji. Uruchom Intel Processor Diagnostic Tool może wyjdą jakieś błędy. Jakby ten program pokazał błędy od razu możesz reklamować CPU.
Napisano (edytowane)

To sa temperatury pod obciążeniem w OCCT wcześniej jak pisałem o 73 stopniach bez manipulacji w chłodzeniu też przy obciążeniu w OCCT. Odpalę jeszcze tez program o którym wspominasz i sprawdzę.

EDIT///

Test przeszedł pomyślnie (zielone światełko PASS).

Edytowane przez steefl

Wejdź jeszcze w ustawienia OCCT i sprawdź przy jakich temperaturach jest ustawienie procesora Przerwij Test. Zwiększ zakres o 5 stopni i w czasie testu kontroluj je. Kontroluj też napięcia na procesorze.

Edytowane przez lonialomax

Jest ustawione na 85 stopni, a takich temperatur nigdy nie osiągał, bo podczas testu zawsze monitorowałem (RealTemp, HWmonitor). Widać nawet jak sekundy lecą w czasie trwania testu w OCCT, że momentami są małe zacinki jakby zadyszki dostawał, ale w końcu puszcza, aż w końcu niebieska tapetka na pulpicie. Wygląda, to tak jakby nagle stracił możliwość podkręcania powyżej 4400. Dziwne, bo pewnie jakby procek był walnięty, to nie dawał by rady już nawet na 4400, a śmiga jak sarny w lesie, a jak tylko sie zwiększy takt na 4500 jest kaput.

Odinstalowałem najnowsze stery(365.10) z poziomu DDU do mojego gtx 970 i zainstalowałem starsze 364.72 i o dziwo 3 minuty w OCCT i żadnego błędu, a wcześniej po kilku sekundach BSOD za każdym razem. Jak wrócę do domu, bo muszę coś załatwić postaram się o dłuższy test, bo w tej chwili nie mam za bardzo czasu, żeby zrobić chociaż 20 minutowy test.

Jednak po dłuższym czasie trwania testu, to samo dalej po podkręceniu do 4.5 ghz. Co do napięć, nie widzę nic dziwnego. Napięcie zmienia się wraz z wykorzystaniem procesora. Nie ma jakichś nagłych spadków czy wzrostów. Zastanawia mnie zmiana sterowników grafiki na starsze. Czas do wywalenia błędu wydłużył się.

Edytowane przez steefl

Tak z Turbo Boost. Jutro rano sprawdze.
Przeleciałem na wszelki wypadek memtestem i systemowym narzędziem do diagnostyki pamięci i nic nie znalazło. Podniosłem core voltage do 1.34 i zmieniłem Ring Ratio w biosie z auto na 42. Sprawdzam teraz w OCCT.
Sprawdzałem jeszcze StressTest w IntelXTU, ale chyba OCCT najwiecej wymaga od procka.
W OCCT na razie nie wywala bsoda, ale w okolicach 7 minuty jest pokazuje screeny z błędami.
Teraz OCCT pokazuje, że wykryto błąd na 2 rdzeniu. Oczywiście przy 4,4ghz nie ma problemów żadnych

Zwiększyć vcore do 1.4v i testować dalej? 

Edytowane przez steefl

Jeżeli przy 4.4 GHz pracuje poprawnie to tak bym zostawił. Te 100 MHz nie doda odczuwalnej mocy chyba, że chodzi o sztukę dla sztuki. Podnosząc napięcia licz się ze wzrostem temperatur CPU jak i sekcji zasilania także musisz mieć je pod kontrolą.