0rthank 0 Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Budżet: 500zł-600zł Czego potrzebujesz? Słuchawki Nauszne/Wokołouszne Przeznaczenie: Muzyka > Gry Źródło: Creative SB X-FI Surround 5.1 PRO Oczekiwania: Oczekuje przede wszystkim komfortu, by słuchawki pozwalały na wielogodzinne sesje. Jeśli chodzi o charakter dźwięku, ciężko opisać mi moje oczekiwania ze względu na to że nie miałem możliwości odsłuchiwać wielu modeli, a jeżeli już, to były one na niskobudżetowych sprzętach, niewiadomym źródle i w przeróżnych piosenkach. Wiem że nie lubię buczących basów, lubię głębie dźwięku (efekt zagłębiania się w muzyce i możliwość identyfikacji różnych instrumentów a niezlanego dźwięku i trzeszczenia. Inne: Sprzęt będzie wykorzystywany głównie w domu pod w/w źródłem, nie potrzebuje by dobrze izolowały dźwięk wychodzący z słuchawek dlatego zastanawiam się na konstrukcją Otwartą, podobno jest dużo bardziej komfortowa i pozwala na oddychanie uszu, ale spotkałem się z opiniami że może „spłycać” dźwięk względem konstrukcji Zamkniętych. Mam dość dużą głowę i uszy, przez co mniejsze muszlę mogą naciskać mi na uszy co miałem w poprzednich słuchawkach i powodować dyskomfort, musze chyba mieć większe konstrukcje. Zależy mi też na tym by słuchawki na które wydam duże pieniądze (budżet dla mnie jest dużym, nie jestem audiofilem i nie posiadam super źródła) były solidne i na lata. Nie lubię lekkiego plastiku i uczucia tandety, nawet gdy sprzęt ma dobre podzespoły. Muzyka: Słucham wszystkiego, ale moim ulubionym gatunkiem jest rock. Słuchawki muszą być dość uniwersalne co podejrzewam nie jest łatwe. Mam momenty gdy zasłu**** się w metalowe brzmienia, rockowe ballady i dni gdy wyciszam się klasyką lub muzyką filmową. Najmniej chyba słucham muzyki typowo elektronicznej, wszystko raczej bazuje na tradycyjnych instrumentach. Zródło: Wiem że nie jest zbyt dobre ale było prezentem, nie posiadam teraz pieniędzy na jego wymianę i nie wiem czy efekt byłby tego wart, przy słuchawkach w takim budżecie. P.S: za określenia potoczne sorki ale nie umiem opisywać dźwięku i nie znam profesjonalnego słownictwa, Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Bardzo uniwersalne, potrafią i dobrze grają praktycznie ze wszystkiego - Audio Technica M50X. Jeśli coś otwartego to można poszukać Philips SHP9500. Te są ciężko dostępne nowe, ale używki w doskonałym stanie są do kupienia za ~300 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
0rthank 0 Napisano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) M50X wykraczaja dość sporo ponad budżet srednio 670zł, a musze brac z sklepu wystawiającego F.Vat 23% bo biore na firme. SHP9500 niestety w polskich sklepach nigdzie nie ma zaciekawily mnie AKG K612Pro Edytowane 5 Maja 2016 przez 0rthank Cytuj Link to post Share on other sites
tidies 6 Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Uniwersalne słuchawki z potężną sceną nadające się równie dobrze do muzyki jak i do gier? AKG K550 i tyle w temacie. Duże, wygodne nauszniki, scena muzyczna ogromna(prawdopodobnie jedno z najlepszych pozycjonowań) w tych słuchawkach dosłownie dosłyszysz wszystko co autor zamiescił w nagraniu. K612Pro nie słuchałem, ale K550 to już wysoka półka jeżeli chodzi o domowe zacisze i w dodatku nie potrzebują mocnego źródła więc x-fi sobie poradzi mimo ze nie jest to aż tak mocne źródło to ciągle lepiej niz integra. Cytuj Link to post Share on other sites
0rthank 0 Napisano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) No to tak z mojego małego podsumowania: Zródło: du*y nie urwie ale lepsze niż integra – aktualnie niewymienialne. Opcje słuchawek zamkniętych – Dość spory wybór, różnica miedzy K551 i K550 to dla mnie czarna magia nie mogę dojść czym się dokładnie różnią, moi faworyci w tej kategorii niestety obawiam się tego surowego brzmienia i zbytniej naturalności na która niektórzy narzekają. W tej kategorii ciekawią mnie też SRH840. 1.AKG K550 (~670zł) – Doczytałem że potrafią radzić sobie nawet ze słabym źródłem. Generalnie polecane ale zdążają się opinie że przy codziennym słuchaniu czegoś im brakuje, że bywają momentami zbyt surowe. 2.AKG K551 (~550zł) – Trochę ciężko mi znaleźć dokładne różnice czym odstają od droższego modelu prócz kabla, ale dalej nie wiem jak przekłada się to na same słuchawki i dźwięk. 3.ATH-M50X (~660zł) - Kolejna konstrukcja zamknięta, Odpinany kabel niestety zwijany co podobno potrafi irytować. Podobno nie potrzebuje super źródła, ale ma problem z brzmieniem niskich tonów. 4.Shure SRH840 (~550zł) – Podobno solidna konstrukcja z dobrym stosunkiem ceny do jakości dźwięku. Wspólną cechę którą znalazłem to wychwalany Bas w większości recenzji. Słuchawki Półotwarte – za tą kategorią przemawia rzekomy komfort podczas długich sesji, nie potrzebuje jakiejś izolacji dźwięku więc może to być dobry wybór.\ 1. AKG K612 Pro (~580) – Ciekawa cena, uznane za wszechstronne ale nie mam pojęcia jak poradzi sobie z nimi moje źródełko. Polecane przez audiofanatyka ale narzeka trochę na jakość wykonania, porównuje do wyższej klasy ale nie wiem jak to się ma do mojego budżetu. 2. AKG K240 Studio (~400) – Chyba najtańszy z wszystkich propozycji. Trochę wyczytałem o wybrzydzaniu z źródłami co mnie niepokoi. Nie wiem czy to już nie jest znacznie klasa niżej i czy skoro mam kasę to nie zainwestować jednak w lepsze. Słuchawki Otwarte – Tutaj w zasadzie tylko jedna propozycja ale też ciekawa. 1.ATH-AD500X (~650) – rozrywkowe muzykalne ale z klasą takie podsumowane udało mi się znaleźć. Niestety Budżet 600zł chyba zostanie przekroczony choć wolał bym tego nie robić. Tym więcej czytam tym mniej wiem… Edytowane 5 Maja 2016 przez 0rthank Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 jeśli cenisz przestrzeń, kieruj się w półotwarte, jeśli bas, zamknięte. AD500X są bardzo wygodne ,AKG-K612 pro również ale te drugie do Sound Blastera , to chyba nie bardzo .Problem polega na tym ,że nie ukażą swoich możliwości. Cytuj Link to post Share on other sites
Su2nny 96 Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) ATH-M50X będą znacznie lepsze w niskich rejestrach od AKG K550/K551 Weź jeszcze pod uwagę Brainwavz HM5. Sam takowe posiadam i jestem z nich bardzo zadowolony. Przy wyborze słuchawek zależało mi również na bardzo dobrym odcięciu się od świata zewnętrznego, po przetestowaniu większości słuchawek wyżej wypisanych przez Ciebie te HM5 wypadły najlepiej. Bardzo duże muszle, do bólu neutralne i bardzo dobre tłumienie zewnętrznych hałasów. Edytowane 8 Maja 2016 przez Su2nny Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Ostatnio miesiac siedziałem tylko w DT 990 i ts-671. Wczoraj po założeniu hm5 prawie dostałem klaustrofobji faktycznie wytlumienie maja bardzo dobre ale większości ludzi przeszkadza ich beznamietne do bólu detaliczne granie Co nie zmienia faktu że to bardzo dobre słuchawki Cytuj Link to post Share on other sites
Su2nny 96 Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Ostatnio miesiac siedziałem tylko w DT 990 i ts-671. Wczoraj po założeniu hm5 prawie dostałem klaustrofobji faktycznie wytlumienie maja bardzo dobre ale większości ludzi przeszkadza ich beznamietne do bólu detaliczne granie Co nie zmienia faktu że to bardzo dobre słuchawki de gustibus non est disputandum Ja preferuję tylko detaliczne granie, być może to za sprawą tego, że codziennie słucham muzyki na dość detalicznych monitorach i wzmacniaczu lampowym Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Mi tak DT siadły na lampach że nawet nic innego poza ts-671 do lamp nie wpinałem hahaha Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Co nie zmienia faktu że to bardzo dobre słuchawki Pewnie ,że HM 5, to bardzo dobre ale ta sygnatura, nie dla osób chcących barwy, nasycenia w dźwięku. Cytuj Link to post Share on other sites
Su2nny 96 Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Pewnie ,że HM 5, to bardzo dobre ale ta sygnatura, nie dla osób chcących barwy, nasycenia w dźwięku. Czasem tego mi brakuje i rozważam zakup drugiej parki. K702 albo D600 będą lepsze pod tym względem od HM5 ? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 K702 ,to też neutralne słuchawki z podkreślona górą. D600 natomiast, to inna bajka kaloszy, olbrzymi fun, mnóstwo barwy, basu oraz świetnej przestrzeni jak na zamknięte puszki ale brzmienie jest dalekie od neutralności. Można się nimi zachwycić albo rozczarować. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Posłuchaj, to się dowiesz, dopiero wtedy usłyszysz różnicę. Relacja osób trzecich nie daje pełnej informacji. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts