Skocz do zawartości

Jaki zasilacz i obudowa do tego sprzetu? H.E.L.P ...

Recommended Posts

Witam. Mam problem, mam do wydania ok 2800-3000zl i postanowilem zlozyc kompa, ale mam mayt problem z wyborem dobrej obudowy do 300zl, max350zl. i Dobrego zasilacza, odpowiedniego do tej konfiguracji:

Intel Core2 Duo E7300 2,66GHz BOX

Gigabyte GA-EP43-DS3L

GeIL Dual Ultra 2x 2GB DDR2 800 MHz

Radeon 4870 HIS 512MB 2xDVI (PCI-E)

Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)

Samsung DVD 16x Black

I tu mam wlasnie problem... Ktory zasilacz? Wybralem z tych 4:

1.Modecom VOLCANO 550W ATX PFC

2.Modecom VOLCANO 650W ATX PFC

3.OCZ StealthXStream 600W SLI

4.OCZ GameXStream 600W SLI

I nie wiem jaka bude wybrac, chodzi mi o taka w ktorej to wszystko bez problemu upcham, cena 300-350zl.

Obudowę to proponuję ci CoolerMaster CM 690 Black cena 321,00zł,naprawdę dobra obudowa sporo miejsca na dodatkowe wentylacje,dość duża, spokojnie upchniesz wszystko.

Zasilacz to OCZ ModXstream PRO 600W wystarczy do tej platformy nawet po oc i jeszcze będzie zapas.Cena to 351,00zł.

Naprawdę więcej ci nie trzeba może jeszcze dokupienie 2 wentylatorów 120mm np.Scythe Slip Stream 120 mm (1200 obr./min.) 31zł.Czyli wszystko wyniesie cie 700zł max.I naprawdę masz przewiew i ciszę

Pozdrawiam.

Intel Core2 Duo E7300 2,66GHz BOX - nie kupuje się tego procka moim zdaniem. Lepiej weź E5200 lub E6300, lekkie OC i jest to samo.

Co do zasilacza, każdy z tych podoła, ale niżej pewnie poradzą Ci ludzie, którzy mieli z nimi styczność. Ale ogólnie to dobre 500W zasili wszystko bez problemu.

Obudowa? :/ No jasne, ze Antec Three Hundred.

http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=32809

Co do zasilacza do bym wziął OCZ StealthXStream, jednak opcja 500W wystarczy :/ Co do obudowy to polecę Ci CM: http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC ... ,id,45460/ . Ja bym wybrał CM 690 :D Jeżeli chcesz okno to TT M9 :P

edit: koledzy wyżej już odpisali :D DIXON też poleca CM690, też chciałem napisać, że E7xxx to nie opłacalny zakup ale pytanie było o obudowę i zasilacz :P Jak już o tym mówimy to mógłbyś wypróbować E6300 (Dual Core, nie Core 2 Duo) :)

edit2: dokładnie, jeżeli nie zależy Ci na 'modularności' to weź StealthXStream 500W ;) Chłodzenie to chyba będzie Karakorum tutaj ładnie pasowało, szczególnie do CM690, do mojej TT M9 ledwo wszedł ;) Wiesz... mieć E5200 i go nie podkręcić do chociaż 3GHz to aż grzech :mrgreen: , a kręcenie o małe wartości nie jest takie trudne i ryzykowne, więc pomyśl nad tym, a możesz sporo zaoszczędzić ;)

No tak wiem wiem jesli ktos podkreca to E5200 bo na BOXie do 3.2 ponoc stabilnie lata, niektorzy mowia ze wiecej, ale ja sie w podkrecanie nie bawie, i stad ten wybor:) A starczy mi taki zestaw w zupelnosci. A co powiecie o tym ModeCom Volcano 550W?

Tez wlasnie ciagle o tej budzie mysle, tez sie szykuje na nia:) a Jeszcze jakies chlodzenie CPU?

No a jak wygladaly by te procki tj. E5200 i E6300 bez podkrecania przy tym zestawie w porownaniu do tego Core2 Duo E7300? Jaka roznica moglaby byc w FPS? Szkoda ze E8400 nadal kosztuje ponad 700zl, chociaz na gral.pl mozna go dostac ponizej 700zl.

No właśnie. Jak nie podkręcasz, to albo E5200, albo od razu E8400. Bo różnica między E5200 a E7300 jest bardzo mała i niewarta dopłata.

A pomiędzy E5200 / E7300 a E8400 różnica jest spora - zarówno bez OC, jak i po OC.

A zasilacz weź tego OCZ 500W, ale ModXStream - chyba że ci nie zależy na odpinanych kablach.

NIe rozumiem jak E6300 moze byc wydajniejszy od E7300... Jak to mozliwe? Z tego co wiem to roznia sie tylko tym ze E7300 ma taktowanie 2.66GHz a E6300 2.80GHz, i tym ze pierwszy z nich ma 3MB cache, drugi 2MB. Ale coraz bardziej zaczynam sie zastanawiac czy nie poczekac jeszcze z miesiac, i dolozyc te 300zl do E8400 bo obecnie kosztuje 649zl w gralu. Ale... nie wiem czy bedzie chcialo czekac mi sie jeszcze tyle czasu, bo obecnie niestety jestem bez PCta, pracuje tylko na starym laptopie, na ktorym moge odpalic naprawde mala ilosc gier, zreszta ciagle jestem zdania ze laptopy nie sa do gier.

Patrzylem wlasnie na ceny kart na komputroniku i znalazlem RadeonaRadeon 4850 Gainward 512MB DVI & HDMI & DP (PCI-E) GoesLikeHell (DDR5), rdzeń 700 MHz, 512 MB @ 3600 MHz (DDR5, 256-bit), DVI, HDMI, DSUB, DP, wydajne i ciche chłodzenie wentylatorem z radiatorem (2slotowe) za 549zl, i zastanawiam sie jak ta karta mialaby sie do kosztujacego 699zl standardowego HD 4870 512MB od HIS, ktorego zamierzalem brac. Bo gdybym kupil tego 4850 to zaoszczedze jakies 150zl, i moglbym wtedy dolozyc to do E8400, tym bardziej ze ten Pentium Dual Core E6300 kosztuje ok 350zl, a E8400 dostae juz za 650. gdyym doplacil to z 300zl zroi mi sie 150, tylko czy jest to dory wyor zamieiajac te karty a rzecz procesora?

Ciekawe tylko jak ten Radek 4850 poradzi sobie w rozdzialce 1680x1050 na 20-calowce. Aha... bym o tym calkowicie zapomnial... Bo przez caly czas uzywalem Windowsa XP Prof SP3. I teraz zaczynam sie powaznie zastanawiac nad Vista ale 64bitowa, tak zeby mi cale 4GB ram widzialo, a nie 3.25. Tylko ktora Vista PL bedzie najlepszym rozwiazaniem?

Jeśli chcesz kupować system to wstrzymaj się troszkę do premiery Se7ena. Kupowanie teraz Visty troszkę mija się z celem.

Jeśli masz Vistę z innych źródeł to do domowych użytków nie ma co więcej brać niż Home Premium.