Marqvs 116 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Witam, Zamierzam przesiąść się z Nikona L840 na lustro. Po analizie ofert do 2000-2200 zł wybrałem dwie: Nikon D3300 (18-105mm VR) i Pentax K-50 (DA-L18-55mm + 50-200mm) Mam dylemat, który wybrać... Proszę o wskazanie z argumentacją bo oba aparaty zbierają wysokie noty. Czy do Pentaxa również jest szeroki wybór obiektywów jak do Nikona?. Czy może w przypadku tego drugiego kupić z obiektywem podstawowym i zainwestować w drugi np. jakiegoś Tamrona czy Sigmę? Pentax oferują niewiele mniej niż inne aparaty ze swojego segmentu ale kosztuja stosunkowo tanio i to mnie zastanawia... Cel zakupu: fotografia ogólna ale też i przyrodnicza. PS Brałem pod uwagę jeszcze Canon EOS 1300D ale na razie zawiesiłem jego analizę... Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Czy do Pentaxa również jest szeroki wybór obiektywów jak do Nikona? Nikon jest popularniejszy więc jeśli interesują Cię używki to powinien być szerszy. Zbadaj jakie systemy mają znajomi , żeby w razie czego pożyczyć jakieś obiektywy. Ogólnie te obiektywy kitowe są słabe optycznie. Zamiast 18-105mm nie wiem czy nie lepiej na początek 18-55 , który też nie powala + coś używanego do fotek przyrodniczych. No i co rozumiesz poprzez fotki przyrodnicze? Jak to mają być fotki z bliska to lepiej kupić jasną stałkę niż zooma. Z Nikona możesz jeszcze zobaczyć D3200. Z tego co widzę 3300 jak nie filmujesz nie ma jakiejś zbytniej przewagi nad 3200. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Chce kupić nowy, używki się obawiam, może mieć duży przebieg a reperacja migawki to są astronomiczne pieniądze. Na korzyść Pentaxa są uszczelki. Wezmę pod uwagę D3200 z obiektem kitowym 18-55 a do fotografowania przyrody z odległości 20 do kilkudziesięciu metrów, poszukam używanego obiektywu np. 70-300mm nawet coś z niskiej półki np. Tamrona. Na początek jak dla mnie to świat i ludzie. Znajomi w większości to nikoniarze ale są też pentaksiarze. Po konsultacjach ze znajomymi, w szranki do K-50 staje nie D3300 a D5200/D5300, które również mają niezłe recenzje. Edytowane 1 Maja 2016 przez Marqvs Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 D3300 czy D5200/5300 różnicy jakiejś ogromnej nie będzie (przynajmniej w dobrych warunkach świetlnych). Ale zawsze to półka wyżej. Tego K50 nie znam to się nie wypowiem. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 2 Maja 2016 Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 (edytowane) 300 mm to na dużego zwierza. Na ptaki 400-600 by się przydało. Nie rozczaruj się. Edytowane 2 Maja 2016 przez cooger 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Obiektywy 400-600 nawet używane, są zdecydowanie poza moim zasięgiem cenowym. Może wkrótce ... jak zacznę oszczędzać... Wybrałem korpus Nikona z serii 5 a nie 3 bo wierzę,że schodek wyżej to dłuższy czas pracy migawki i lepsze wykonanie samego korpusu. Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Wykonanie w Nikonie jest dobre nawet w niskich modelach. Ten schodek wyzej to raczej bedzie mniej szumów na wyzszych czulosciach i wiecej pkt AF, trochę bardziej rozbudowane opcje. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Hm, D5300 jest zwyczajnie lepszy i nie chodzi tu o matrycę, bo różnica w szumach jest właściwie pomijalna w stosunku do D3300. Dostajesz za to ruchomy LCD - co dla niektórych jest bardzo ważne, po jakimś czasie możesz też docenić RAW 14bit, można się spierać czy ma to sens itd, ale zawsze dobrze mieć choć trochę więcej informacji z surowego pliku. Miałem okazję pobawić się D5300 i co do AF to działa zwyczajnie dramatycznie (na AF-S 18-105 jeszcze powiedzmy, że dramat był umiarkowany, ale na AF-S 50/1.8 (SE) był już najprawdziwszy dramat) i w D3300 może być tylko gorzej nie miałem jak przetestować ze starszymi AF (nie AF-S) bo silnika nie ma w seriach poniżej D7xxx, ale manualne ostrzenie na standardowej matówce od N z jasnym szkłem odradzam Ale skupiając się na plusach w D5300, masz dodatkowo GPS i WiFi, podobno się przydają. I w sumie to tyle, jakość zdjęć i tak będzie zależała tylko i wyłącznie od Ciebie Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 D5300 o ile jest amatorskim lustrem to już ceny nie są takie amatorskie. Nie spieszy mi się ale prawdop. wezmę D5200 + 18-105mm. GPS i WiFi zbędne - nie ma to wplywu na jakość zdjęć. Lepiej mieć tańsze body i lepsze obiektywy. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Pojęcie 'amatorski' w przypadku fotografii i sprzętu foto, to bardzo 'płynne' określenie Lepiej mieć tańsze body i lepsze obiektywy Tak długo, jak długo brak niektórych funkcji nie będzie Cię ograniczał, w tym przypadku masz oczywiście rację. P.S. Ja tam WiFi w aparatach uznaję za bardzo dobry wynalazek, nie muszę stosować wężyka spustowego i mam kontrolę nad wszystkimi parametrami sceny, mogę odejść dalej żeby nie rzucać cienia.. czy cokolwiek, ale oczywiście nie powinna być to rzecz, która decyduje o wyborze aparatu. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Do D5200 można użyć adapteru Wi-Fi - WU-1a, oczywiście to kolejny niemały wydatek... ale można. PS Im dłużej analizuję oferty, tym bardziej nie wiem czego chcę. Nagle zacząłem analizować na nowo D3300. Chyba sobie zrobię z tydzień przerwy od tego zagadnienia. Czacha dymi Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Ja powiem tylko tyle, że mój główny obiektyw przeżył juz cztery korpusy. A moze nawet piec. Zalezy jak liczyc. Wiec czy warto się rozpuszczac nad nieco lepszym body za dużo większą kasę? I tak chodzi o szkło. Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Tez tak sądzę. W tym przypadku IMO nie warto bo to i tak nie bedzie pelna klatka. Różnica w cenie to około 1000zł to zamiast 5300 kupilbym samo body D3200 + 17-50/2.8 . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts