Skocz do zawartości

Nikon D3300 czy Pentax K-50 (lustra) ?

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam przesiąść się z Nikona L840 na lustro. Po analizie ofert do 2000-2200 zł wybrałem dwie:

Nikon D3300 (18-105mm VR)  i Pentax K-50 (DA-L18-55mm + 50-200mm)

Mam dylemat, który wybrać... Proszę o wskazanie z argumentacją bo oba aparaty zbierają wysokie noty.

Czy do Pentaxa również jest szeroki wybór obiektywów jak do Nikona?. Czy może w przypadku tego drugiego kupić z obiektywem podstawowym i zainwestować w drugi np. jakiegoś Tamrona czy Sigmę?

Pentax oferują niewiele mniej niż inne aparaty ze swojego segmentu ale kosztuja stosunkowo tanio i to mnie zastanawia...

Cel zakupu: fotografia ogólna ale też i przyrodnicza.

PS Brałem pod uwagę jeszcze Canon EOS 1300D ale na razie zawiesiłem jego analizę...

Czy do Pentaxa również jest szeroki wybór obiektywów jak do Nikona?

Nikon jest popularniejszy więc jeśli interesują Cię używki to powinien być szerszy.

Zbadaj jakie systemy mają znajomi , żeby w razie czego pożyczyć jakieś obiektywy.

Ogólnie te obiektywy kitowe są słabe optycznie. Zamiast 18-105mm nie wiem czy nie lepiej na początek 18-55 , który też nie powala + coś używanego do fotek przyrodniczych. No i co rozumiesz poprzez fotki przyrodnicze? Jak to mają być fotki z bliska to lepiej kupić jasną stałkę niż zooma.

Z Nikona możesz jeszcze zobaczyć D3200. Z tego co widzę 3300 jak nie filmujesz nie ma jakiejś zbytniej przewagi nad 3200.

Napisano (edytowane)

Chce kupić nowy, używki się obawiam, może mieć duży przebieg a reperacja migawki to są astronomiczne pieniądze. Na korzyść Pentaxa są uszczelki. Wezmę pod uwagę D3200 z obiektem kitowym 18-55 a do fotografowania przyrody z odległości 20 do kilkudziesięciu metrów, poszukam używanego obiektywu np. 70-300mm nawet coś z niskiej półki np. Tamrona. Na początek jak dla mnie to świat i ludzie.

Znajomi w większości to nikoniarze ale są też pentaksiarze. ;)

Po konsultacjach ze znajomymi, w szranki do K-50 staje nie D3300 a D5200/D5300, które również mają niezłe recenzje.

Edytowane przez Marqvs

D3300 czy D5200/5300 różnicy jakiejś ogromnej nie będzie (przynajmniej w dobrych warunkach świetlnych). Ale zawsze to półka wyżej.

Tego K50 nie znam to się nie wypowiem.

Obiektywy 400-600 nawet używane, są zdecydowanie poza moim zasięgiem cenowym. Może wkrótce ... jak zacznę oszczędzać...

Wybrałem korpus Nikona z serii 5 a nie 3 bo wierzę,że schodek wyżej to dłuższy czas pracy migawki i lepsze wykonanie samego korpusu.

Wykonanie w Nikonie jest dobre nawet w niskich modelach. Ten schodek wyzej to raczej bedzie mniej szumów na wyzszych czulosciach i wiecej pkt AF, trochę bardziej rozbudowane opcje.

Hm, D5300 jest zwyczajnie lepszy i nie chodzi tu o matrycę, bo różnica w szumach jest właściwie pomijalna w stosunku do D3300.

Dostajesz za to ruchomy LCD - co dla niektórych jest bardzo ważne, po jakimś czasie możesz też docenić RAW 14bit, można się spierać czy ma to sens itd, ale zawsze dobrze mieć choć trochę więcej informacji z surowego pliku.

Miałem okazję pobawić się D5300 i co do AF to działa zwyczajnie dramatycznie (na AF-S 18-105 jeszcze powiedzmy, że dramat był umiarkowany, ale na AF-S 50/1.8 (SE) był już najprawdziwszy dramat) i w D3300 może być tylko gorzej ;) nie miałem jak przetestować ze starszymi AF (nie AF-S) bo silnika nie ma w seriach poniżej D7xxx, ale manualne ostrzenie na standardowej matówce od N z jasnym szkłem odradzam ;)

Ale skupiając się na plusach w D5300, masz dodatkowo GPS i WiFi, podobno się przydają.

I w sumie to tyle, jakość zdjęć i tak będzie zależała tylko i wyłącznie od Ciebie :)

D5300 o ile jest amatorskim lustrem to już ceny nie są takie amatorskie. Nie spieszy mi się ale prawdop. wezmę D5200 + 18-105mm. GPS i WiFi zbędne - nie ma to wplywu na jakość zdjęć. Lepiej mieć tańsze body i lepsze obiektywy.

Pojęcie 'amatorski' w przypadku fotografii i sprzętu foto, to bardzo 'płynne' określenie :)

Lepiej mieć tańsze body i lepsze obiektywy

Tak długo, jak długo brak niektórych funkcji nie będzie Cię ograniczał, w tym przypadku masz oczywiście rację.

P.S. Ja tam WiFi w aparatach uznaję za bardzo dobry wynalazek, nie muszę stosować wężyka spustowego i mam kontrolę nad wszystkimi parametrami sceny, mogę odejść dalej żeby nie rzucać cienia.. czy cokolwiek, ale oczywiście nie powinna być to rzecz, która decyduje o wyborze aparatu.

Do D5200 można użyć adapteru Wi-Fi - WU-1a,  oczywiście to kolejny niemały wydatek... ale można.

PS Im dłużej analizuję oferty, tym bardziej nie wiem czego chcę. Nagle zacząłem analizować na nowo D3300. Chyba sobie zrobię z tydzień przerwy od tego zagadnienia.  Czacha dymi ;)

Ja powiem tylko tyle, że mój główny obiektyw przeżył juz cztery korpusy. A moze nawet piec. Zalezy jak liczyc. Wiec czy warto się rozpuszczac nad nieco lepszym body za dużo większą kasę? I tak chodzi o szkło.