Ravenek 3 Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Witam. Mam nadzieję, że to już ostatni mój temat i już nie będę zadręczał Was pytaniami. Dziękuję również wszystkim, którzy pomogli mi w doborze zestawu komputerowego. Została już tylko karta graficzna, kupię ją około 10 maja, w sklepie morele lub x-kom, wacham się pomiędzy dokładnie tymi 2 modelami: Gigabyte GTX 960 4gb WF2: https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx960-windforce-2x-4gb-gddr5-128bit-2xdvi-hdmi-3xdp-gv-n960wf2oc-4gd-725164/ MSI Radeon R9 380 4gb WF2: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-380-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-380-gaming-4g-707129/ Odnośnie tych 2 kart przeczytałem i obejrzałem chyba wszystkie możliwe testy, doszedłem do wniosku, że te karty są na podobnym poziomie wydajności i kultury pracy. Mam sprzęt taki jak w sygnaturze. Gram w: CS GO, Gothic 3, Wiedźmin 3, Skyrim, GTA 5. Rozdzielczość od 1024-768 do FullHD w zależności od gry. Karta ma mi posłużyć tak długo co cały zestaw, mam nadzieję że od 3 do 5 lat. Nie będę czekał na Pascale ani Polarisy, nie kupię też karty używanej, nie wchodzą też w rolę inne modele tych kart, ponieważ uważam że modele które wybrałem są najlepsze. Która z tych 2 kart Waszym zdaniem: - jest solidniejsza, tzn. wytrzyma dłużej np. dzięki niższym temperaturom, możliwościom wymiany pasty bez utraty gwarancji, lepszemu serwisowi itd., - będzie miała lepsze wsparcie sterowników, co przełoży się na lepszą wydajność w przyszłości? Link to post Share on other sites
jan.kulczycki1 1 Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Moje doświadczenie jest małe ale może pomoge Po pierwsze brawo dla ciebie że rozważasz radeona - jeżeli chciałbyś iść we free sync albo g sync (co przy tej konfiguracji jest dosyć uzasadnione) free sync jest tańszy, znacznie tańszy Po drugie, ktoś ci na pewno mówił... Gigabyte ma duży potencjał OC Tak owszem ale ( jeżeli chodzi o wydajność) karty 960 różnią się jedynie OC producenta, a możliwości ręcznego OC są takie same na każdej z nich - przynajmniej w teorii Jeżeli chcesz robić OC z dołączonym programem od gigabyte wylądujesz na guru 2, to w co wpadłem ostatnio ja Baaardzo trudno zapanować nad tym programem, jest upierdliwy i w żadnym stopniu ( przy najmniej w moim przypadku) nie wykrywa edycji karty - wszystko jedno czy edycja xtreme czy g1 będzie ją odbierał jako referencyjna i takież możliwości trybu OC dawał (żadne) A często inne programy nie umieją sterować kartami gigabyte W tym wyborze wygra radeon Msi jest niezawodna i każdy ci to powie Oprogramowanie działa zwykle wybornie Jest stabilna a systemy chłodzenia wystarczające do dużego OC (Sorki za błędy ale pisze z tel.) Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez jan.kulczycki1 1 Link to post Share on other sites
zwierzix12 16 Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Jeśli będziesz podkręcać kartę to weź GTX'a. GTX również będzie mieć znacznie niższe temperatury. Co wsparcia kart graficznych to jest całkiem podobnie(Radeon i Nvidia). Niektórzy powiedzą, że Nvidia sztucznie zaniża wydajność, to jest nie prawdą. Linus testował różne sterowniki na GTX 480 i wydajność była prawie identyczna(nie było spadków FPS po wgraniu nowszych sterowników). Link to post Share on other sites
mst 6010 Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 troll 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts