boss7891 1 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Witam Zakupilem ostatnio smartfon Allview p8 energy mini. Napisalem do producenta czy baterie sie formatuje ( kiedys w starych komach sie formatowalo podczas pierwszego uzycia ladujac cos 6h baterie). Odp od producenta dostalem ,ze zaleca sie sformatowanie baterii. Na czym by mialo ono polegac ? rozladowac baterie do 0 i naladowac ja do 100% i potem ladowac jeszcze przez jakis czas? mam baterie li-ion 3.8V 4000mAh i smarfon ma funkcje szybkiego ladowania Ponoc w bateriach typu li-ion nie formatuje sie juz baterii. Roznie mi ludzie pisza ladowac przez 12 przy 1 uzyciu , potem normalnie do 100%.?? Prosze o odp Takie cos znalazlem w necie W internecie ludzie piszą całkiem co innego. Że nie można zostawiać telefonu z ładowarką bardzo długo po 100% naładowaniu bo bateria "spuchnie". Cały czas ludzie mówili w temacie z formatowaniem. 1. Wkładam do telefonu2. ("Nowa bateria nie jest w pełni naładowana.") Rozładowuję ją do wyłączenia telefonu3. Ładuję na wyłączonym telefonie do 100%.4. Zaraz po osiągnięciu 100% odłączam ładowarkę (nie 12-14h)5. Rozładować do wyłączenia telefonu6 itd. - powtórzyć x razy. od pkt. 3. Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 NOWYCH baterii nie można rozładować do zera ponieważ skraca to ich żywotność. Ja ładowałem do pełna i nie pozwalałem się rozładować i LG g3 jak korzystam ze standardu sms telefon to mi trzyma 2 dni. Mojej mamie robiłem identycznie to jej P8 lite jak też tak korzysta to potrafi trzymać prawie tydzień. W tych czasach nie ma już czegoś takiego jak formowanie baterii. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13225 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Rozładujesz do ok 15% (nie mniej jak wyżej jest napisane) i ładujesz bez przerwy do 100%. Nie trzeba ładować dłużej bo telefon i tak sam rozłącza ładowanie. Nie zaszkodzi. Ale czy pomoże? Cytuj Link to post Share on other sites
boss7891 1 Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) a jak przy pierwszym uzyciu ? Wkladam baterie i ma tam jakis % naladowania przez producenta. Mam ja wowczas od razu po wlozeniu do smartfona naladowac do 100% czy rozladowac do 0 i dopiero wtedy naladowac do 100 %. ?? Producent mi odpisal ,ze niby mozna "sformatowac"( formowac) ale wlasnie boje sie tego rozladowania do 0 %. Z tego co tez czytalem, ze nie nalezy takich baterii pozostawiac na dlugogodzinne ladowanie po tym jak maja juz 100% naladowania bo to sprzyja przegrzewaniu i spadku zywotnosci takiej bateri. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez boss7891 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13225 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Wkładasz nową baterię i ma np. 38%. Rozładujesz do 15% i ładujesz bez przerwy do 100% po czym odłączasz. Możesz tak 3 razy postąpić w czym nie musisz od razu jej następny raz rozładowywać do 15%. Tylko w normalnym użytkowaniu do osiągnięcia 15%. A najbardziej szkodliwe jest doładowywanie baterii. Nie rozładowywać do 0% ! ! ! 15% wystarczy. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
Cygg 65 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Dzisiejszych baterii nie trzeba formatować. Doładowywać też można. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FozzY 35 Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 sprawdzony patent z lg g4 - jak naładuje sie do 100%, trzymam pod ładowarką jeszcze ok godzinke przez co bateria trzyma troszke dłużej Cytuj Link to post Share on other sites
boss7891 1 Napisano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Producent odpisal mi tak ""Witamy, prosimy w pierwszej kolejności rozładować telefon do 0% (aż telefon się sam wyłączy). Następnie naładować do 100%. Tą czynność należy powtórzyć tylko raz. " Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 No dokladnie. Naładować na Full i pare minut dłużej potrzymać a potem korzystać aż się rozładuje. Potem znowu naładować do pełna i normalnie korzystać doładowując telefon do pełna. Ja taki zabieg robiłem pare razy i nie zauważyłem żeby coś się działo z baterią. Trzyma tak samo a może nawet lepiej po takim czymś. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts