Sentymentalny 78 Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Budżet: do 1000 zł Procesor: Intel Core i5-4690 Karta Graficzna: EVGA GTX 970 Czy podkręcasz (CPU i GPU): nie Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): nie Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): koniecznie w pełni modularny, rozmiar wentylatora 120mm, minimum certyfikat 80 Gold Plus Własna propozycja: brak Co do karty graficznej, to konkretnie będzie ten model: http://www.evga.com/Products/Product.aspx?pn=04G-P4-3978-KR Ma dość wysokie taktowania. Natomiast widoczny tam maksymalny pobór prądu to chyba jakiś błąd. Czy warto wybrać zasilacz z chłodzeniem pół-pasywnym? Czy może bezpieczniejsze będzie aktywne, gdy wentylator pracuje cały czas? Jaka moc by w moim przypadku wystarczyła? 550W czy lepiej 600 bądź więcej? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 platforma pobierze ok 300W więc każdy 550W starczy rozmiar wentylatora 120mm Czemu ? 135 lub 140 są cichsze Ma dość wysokie taktowania. Natomiast widoczny tam maksymalny pobór prądu to chyba jakiś błąd. ta karta nie pobierze 200W ( choć może dobić w skokach ), tak gtx 970 jest bardzo energooszczędna. Czy warto wybrać zasilacz z chłodzeniem pół-pasywnym? Czy może bezpieczniejsze będzie aktywne, gdy wentylator pracuje cały czas? Jeśli zasilacz będzie mieć dobra sprawność, to nie będzie się praktycznie grzać, więc nie ma żadnych problemów brać pół pasywny. Ogólnie do tego zestawu najlepszy będzie SF leadex platinum 550W ( są 2 wersje, czarna i biała, kosztuje od 513-520 zł ) I tak na serio lepszego zasilacza 550W nie ma na rynku. Ewentualnie można by się jakimiś cyfrowymi zainteresować, ale nawet one maja gorszą filtrację od SF leadex platinum 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Czemu ? 135 lub 140 są cichsze Zawsze myślałem, że im większy, tym głośniejszy ta karta nie pobierze 200W ( choć może dobić w skokach ), tak gtx 970 jest bardzo energooszczędna. Sugerowałem się tymi wykresami: http://www.hardwareluxx.com/index.php/reviews/hardware/vgacards/36216-reviewed-zotac-gtx-970-amp-extreme-core-edition-re-test.html Jest na nich 970-tka od EVGA, niemal identyczny model jak mój, lecz bez znaku "+" i tam maksymalny pobór może być nawet na poziomie 356W. Więc jak mam to rozumieć? Tu 200, tam ponad 150 więcej. Komu wierzyć? Jeśli zasilacz będzie mieć dobra sprawność, to nie będzie się praktycznie grzać, więc nie ma żadnych problemów brać pół pasywny. Ogólnie do tego zestawu najlepszy będzie SF leadex platinum 550W ( są 2 wersje, czarna i biała, kosztuje od 513-520 zł ) Widzę że ten zasilacz ma przełącznik Auto / Eco, więc gdy ustawię na "Auto" to wentylator będzie pracować cały czas? W sumie rozważałem jeszcze EVGA SuperNOVA G2, ale ustępuje certyfikatem SF. Mimo wszystko, opcja warta rozważenia? Jeszcze tylko dopytam się o jedną rzecz, co mam rozumieć przez to: - stosunkowo niska sprawność przy mały obciążeniu. Czyli jak nie jest mocno obciążony zasilacz, to co się z nim dzieje? - bardzo duży rozmiar. A to? Posprawdzałem rozmiary i nie widzę, aby omawiane modele SF czy EVGA były jakoś znacznie większe od konkurentów w podobnym przedziale cenowym, np. od SeaSonic Platinum czy Corsair RMi. Cytuj Link to post Share on other sites
Swann 50 Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Zaletą tej karty jest właśnie bardzo dobry stosunek wydajność do poboru energii .Zasilacz o mocy 550W wystarczy,oczywiście możesz wziąć mocniejszy.Zobacz np Corasir RMx 550W lub 650W. Nie widzę potrzeby wydawania tak sporej kwoty na droższe zasilacze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
userone 3 Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 356W w tym teście to pobór całej platformy a nie samej karty:) a więc tak jak koledzy wyżej piszą 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 356W w tym teście to pobór całej platformy a nie samej karty:) a więc tak jak koledzy wyżej piszą No i weź tu się nie zapytaj na forum. Tkwiłbym w błędnej nieświadomości Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Widzę że ten zasilacz ma przełącznik Auto / Eco, więc gdy ustawię na "Auto" to wentylator będzie pracować cały czas? Tak, ja swój trzymam ciągle w eco ( jak by się zagrzał to się włączy automatycznie ) W sumie rozważałem jeszcze EVGA SuperNOVA G2, ale ustępuje certyfikatem SF. Mimo wszystko, opcja warta rozważenia? G2 jest oparta na oem-ie SF leadex gold ( czyli model niższy od naszego leadex platinum, środek G2 i leadex gold jest identyczny ) - stosunkowo niska sprawność przy mały obciążeniu. pokaż link do recenzji to się odniosę do tego. Czyli jak nie jest mocno obciążony zasilacz, to co się z nim dzieje? chodzi o sprawność ( możesz poczytać na internecie, ale podaj linka do recenzji to się odniosę ) - bardzo duży rozmiar. A to? Posprawdzałem rozmiary i nie widzę, aby omawiane modele SF czy EVGA były jakoś znacznie większe od konkurentów w podobnym przedziale cenowym, np. od SeaSonic Platinum czy Corsair RMi. Chodzi o modele co mają więcej Wat chyba 1000W leadex platinum ma 20cm długości modele od 550W do bodajże 850W mają 16.5cm długości, nie jest to dużo zważając na wentylator zastosowany w nich. możesz sobie wziąć miarkę i policzyć ile ci zajmie w środku tutaj masz mój https://goo.gl/photos/s2tVQwhybQNqeM4EA Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez kokosnh 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 kokosnh, ja o tej niskiej sprawności przy małym obciążeniu wyczytałem z krótkiego opisu w temacie o polecanych zasilaczach: http://forum.benchmark.pl/topic/110507-polecane-zasilacze-w-r%C3%B3%C5%BCnych-przedzia%C5%82ach-cenowych/ W dziale powyżej 450 zł i po rozwinięciu spojlera przy SF figuruje ta informacja. Jeśli chodzi o recenzję, to tutaj jest jedna: http://www.tomshardware.com/reviews/super-flower-leadex-platinum-550w-power-supply,4281-10.html ...i w wadach piszą: Cons: Hold-up time • Performance of 3.3V in Advanced Transient Tests • Price Jak już jesteśmy przy temacie, to co takiego oznacza Hold-up time? Cytuj Link to post Share on other sites
userone 3 Napisano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) No i weź tu się nie zapytaj na forum. Tkwiłbym w błędnej nieświadomości bez przesady wystarczyło zwrócić uwagę na tytuł danej tabelki czyli w tym przypadku "Power Consumption (Complete System)" a nie tylko na cyferki w niej zawarte odnośnie hold-up żeby kolega kokosnh nie musiał się powtarzać to wklejam link do mojego tematu w którym o tym hold-up właśnie rozmawialiśmy http://forum.benchmark.pl/topic/210704-jak-zasilacz-to-zestawu/page-2 Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez userone 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 ja o tej niskiej sprawności przy małym obciążeniu wyczytałem z krótkiego opisu w temacie o polecanych zasilaczach: http://forum.benchma...ałach-cenowych/ W dziale powyżej 450 zł i po rozwinięciu spojlera przy SF figuruje ta informacja. tu masz tabelkę z recenzji którą sam podałeś Przy obciążeniu 40-100W jest to jeden z najsprawniejszych zasilaczy na rynku ( nie wiem o co zbytnio chodziło @@Mrozinho, w kwestii sprawności, bo patrząc cenowo do 500zł nie znajdzie lepszego zasilacza )http://media.bestofmicro.com/P/3/524487/gallery/Result-15-2_Efficiency_40-100_230V_Comparison_r_600x450.JPG a chyba już wiem o co chodziło, mowa była o mocniejszych modelach 1000W i więcej tutaj recenzja jednak nawet one, nie odstają od konkurencji 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Dzięki wszystkim za pomoc Decyzja zapadła, kupuję Super Flower Leadex Platinum 550W. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts