kubujan 0 Napisano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Witam,Zastanawiam się nad wymianą mojego obecnego nieco przestarzałego już monitora (Samsung SyncMaster T200) na coś co pozwoli mi uzyskać większą przyjemność z gry. Ma on służyć tylko i wyłącznie do gier, przy komputerze spędzam dużo czasu 50% internet, 50% gry. Szukam czegoś co nie będzie tak męczyło oczu w czasie kilkugodzinnej sesji.Jeśli chodzi o gry, to głównie CS:GO, lecz pogrywam też w inne tytuły takie jak Fifa, GTA czy AC i ogólnie różne inne które są warte czasu. Dlatego też proponuję monitory z odświeżaniem 144Hz (cs:go) i G-sync (inne gry). Dużo czytałem o G-sync i chce dopłacić do tej technologii, ze względu na to, iż na moim starym monitorze GTA V, mimo 60kl/s (stałych) nie miało tej płynności jakiej oczekuję, uważam że to wina monitora. Posiadam oczywiście kartę zielonych - GTX 970, interesują mnie raczej 24 cale, nie potrzebuję większego na tę chwilę. Hmm, co jeszcze...wybieram spośród tych 2 modeli:1. AOC G2460pg 2. Acer XB240HAbprKtóry mam wybrać i dlaczego? Jestem otwarty również na inne propozycje. Mój budżet jest taki jak cena powyższych monitorów a więc 1700zł.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
czorcik696 39 Napisano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Te acery miały ponoć problem z bad pixelami i backlight bleed'ami (częściej niż zwykle, bo to dość normalne zjawisko podobno), więc kupiłem AOCa i JAK NA RAZIE (mam go od 3 tyg) jest wszystko ok. Dodatkowo, na AOCa jest trzyletnia gwarancja. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 czorcik, jak ci sie sprawuje ten AOC ? przy filmach daje rade ? Cytuj Link to post Share on other sites
czorcik696 39 Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 czorcik, jak ci sie sprawuje ten AOC ? przy filmach daje rade ? Wcześniej też korzystałem z monitora z matrycą TN, ale w 60hz i 22' więc dla mnie wymiana na tego AOC była krokiem do przodu i jestem z niego zadowolony. Jakość obrazu nie jest gorsza, kolory ma chyba trochę lepsze, czerń jest troszeczkę jaśniejsza, ale tamten monitor miałem 6 lat i działał praktycznie codziennie, więc mógł się już trochę wypalić. 144hz i G-Sync to super sprawa i polecam każdemu komu mogę. Filmów nie oglądam na monitorze, bo mam podłączony 48' TV do kompa, więc raczej wolę na nim je oglądać. Tak czy inaczej do pracy i do grania jest super, nie męczy oczu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Śmiało bierz AOC, sporo ludzi sobie chwali kupno (za moją namową). Będziesz zadowolony 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubujan 0 Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 W takim razie wezmę tego AOC'a, a jest potwierdzone że monitor jest Flicker Free? Cytuj Link to post Share on other sites
czorcik696 39 Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Jest http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubujan 0 Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Jest http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm No i git, zamawiam tego AOC'a Dzięki za pomoc!! EDIT Warto robić test na obecność bad pixeli w morele? Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez kubujan Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Sam to zrób. Jak dostaniesz monitor wypakowuj go bardzo delikatnie. Uwagę zwróć na to czy... nie był używany (kurze itd).Pamiętaj, że przysługuje Ci prawo zwrotu do 14 dni. Cytuj Link to post Share on other sites
kubujan 0 Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Sam to zrób. Jak dostaniesz monitor wypakowuj go bardzo delikatnie. Uwagę zwróć na to czy... nie był używany (kurze itd). Pamiętaj, że przysługuje Ci prawo zwrotu do 14 dni. Ok, dzięki za radę, będę o tym pamiętał. Cytuj Link to post Share on other sites
czorcik696 39 Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Ok, dzięki za radę, będę o tym pamiętał. Nie kupuj na komputronik.pl Dziady wysyłają sprzęty z outleta (do takich zaliczają się wystawówki, albo zwroty do 14 dni) Kolega który kupował ze mną AOCa kupił u nich i po wyciągnięciu z pudła monitor miał ślady przetarcia szmatą i rysy na podstawce więc ewidentnie ktoś już go używał. Porównaliśmy swoje monitory i okazało się, że mój ma dobre kolory, a jego ma strasznie kiepską czerń i backlight bleedy na pół ekranu. Tak więc ja się bawię już 3 tydz na monitorku ,a on nadal czeka na wymianę. Jak już to kupuj w salonie. Pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 W takim razie wezmę tego AOC'a, a jest potwierdzone że monitor jest Flicker Free? Nie wiem, czy temu wierzyć, ale: Monitor ma wbudowaną opcję Flicker Free. Oznacza to, że powinny zostać wyeliminowane wszelkie smużenie i poziome linie przechodzące przez ekran monitora. Owszem działa, ale tylko do 120 Hz. Przy 144 Hz już wyświetlanie samego menu pokazuje silne migotanie obrazu. Podobnie jest w przeglądarce i niestety w grach. Spowodowało to, że zrezygnowałem w końcu z używania sprzętu na 144 Hz i skręciłem ich liczbę do mniejszej. To nie tak powinno być. http://jotem.in/monitor-dla-graczy-aoc-g2460pg-recenzja/ Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Jak będzie lipa to odda i weźmie drugą sztukę. Jeśli dalej będą jaja to zwrot pieniędzy i łyknie Acera. Od tego jest prawo do zwrotu Cytuj Link to post Share on other sites
witek87 0 Napisano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 W moim przypadku, nie wiem czy to monitor muszę na gwarancję, czy ten model tak ma ale w HDMI obraz strasznie nie płynnie chodzi oraz występują 0.5sec zaciecia w grach gdy podlaczony jest przez HDMI, za to przez D-SUB chodzi płynniej ale wszystko jest rozmazane na prawa strone oraz wystepuja poziome paski ktore przechodza od gory w dol, zamowilem kabel DP jesli o nnie pomoze to gwarancja oczywiscie o monitorze od firmy AOC a konkretnej i2269vmw. Cytuj Link to post Share on other sites
czorcik696 39 Napisano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 W moim przypadku, nie wiem czy to monitor muszę na gwarancję, czy ten model tak ma ale w HDMI obraz strasznie nie płynnie chodzi oraz występują 0.5sec zaciecia w grach gdy podlaczony jest przez HDMI, za to przez D-SUB chodzi płynniej ale wszystko jest rozmazane na prawa strone oraz wystepuja poziome paski ktore przechodza od gory w dol, zamowilem kabel DP jesli o nnie pomoze to gwarancja oczywiscie o monitorze od firmy AOC a konkretnej i2269vmw. Że co, że co?! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts