Skocz do zawartości

Użycie GPU spada do 20% podczas grania - ściny

Recommended Posts

Witam mam problem z moją kartą graficzną. Otóż gdy pogram z 10 min w GTA V, bądź inne wymagające gry dzisiejsze użycie karty drastycznie spada do 10, 20, 30% i wraca do 100% i tak co chwile spada przez co nie da się w ogóle grać bo są co chwile ściny. Moja karta to GTX 770 od MSI. Temperatura podczas grania to jakieś 80-82 stopnie na karcie, procesor 60-65 stopni

Specyfikacja komputera:

Płyta Główna: GA-Z97X-Gaming 3

Procesor: i5 4690K @4.5 GHz

Ram: 8GB 1600 MHz DDR3 Crucial Ballistix

Karta Graficzna: GTX 770 MSI

Zasilacz: Corsair VS650

Dysk: WD Blue 1TB

Edytowane przez WurtiZ

Sterowniki na płycie były do win 10. Zauważyłem że chyba po osiągnięciu tych 80 stopni karta właśnie tak wariuje tzn zrzuca taktowania i podnosi z powrotem, również te użycie GPU spada. W poniedziałek wymieniałem pastę na rdzeniu, to jest ta karta - https://pl.msi.com/Graphics-card/N770-2GD5OC.html#hero-overview - jakie chłodzenie do niej polecacie? Bo najprawdopodobniej wymienie je

Ale zastanawia mnie to że niektórzy mają po 85 stopni i nic takiego się im nie dzieje

Edytowane przez WurtiZ

Moja raczej ma bo po przekroczeniu 80 stopni już taktowanie turbo nie schodzi. Nie wiem czy te ścinki w grach były przez plik stronicowania bo jak się zaczynało ścinać wynosił on 20GB. Ustawiłem go teraz na 1902 MB tyle ile Windows zaleca. Później sprawdzę czy problem ustąpił

Nie wiem dlaczego ale u mnie na dwóch komputerach z windowsem 10 komputer przy kolejnym uruchomieniu komputera zabiera sobie coraz więcej pamięci RAM.np. W menadżerze zadań jest napisane że w użyciu jest 5GB a w procesach po zliczeniu jest około 1GB. U mnie pomaga tylko zmiana wielkości pliku stronicowania na jakąkolwiek inną niż była przed i uruchomienie ponownie komputera.I potem wszystko hula.Może w tym jest problem?

Edytowane przez Corr
  • 2 tygodnie później...

Rozwiązane: pomógł zabieg odparkowania rdzeni procesora. Wszystko śmiga na win 10

Jednak nic to nie dało grałem 1h bez ścinek, zaczęły się znowu. To nie jest problem od temperatury bo jak karta ma poniżej 80 stopni to i tak problem występuje. Wgrałem BIOS od nowa - dalej to samo. Już nie wiem co robić. Far Cry 4 i GTA V ścinają, natomiast w CS GO mogę grać godzinami na full detalach i problem nie występuje. Jakieś porady?

Edytowane przez WurtiZ

Pograj trochę w gta i tego fc4 i zobacz ile wynosi użycie vram - pewnie karta nie ma gdzie ładować tekstur przez co resztę wrzuca do ramu którego gta sporo potrzebuje. Po 15-30 min grania brakuje ramu i system wszystko wrzuca do pliku wymiany , który jest bardzo wolny ;/  U mnie pomogło w jakimś stopniu  dołożenie ramu, ale jest to półśrodek. Niestety żeby grać w najnowsze gry trzeba mieć kartę z większą ilością vram. Sam się borykałem z tym problemem i rozwiązało go całkowicie wymiana karty na nowszą. 

Chyba pozostają Ci trzy opcje tniesz detale, kupisz nową kartę lub będziesz z tym żyć.

Edytowane przez dodo1806

No to jak gta zaczynało ścinać to użycie vram było 1800-2000 Mb a ramu 5000+ mb.

Dałem Domyślne ustawienia w gta, o dziwo karta przestała chodzić na 100% wykorzystaniu tylko dostosowywać np 60% 80% 75% wykorzystania

Tu gościu gra na najwyższych teksturach na GTX 770 i mu sie nie zacina 

Obniżyłem detale gta dalej zacina

Edytowane przez WurtiZ
  • 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Pomocne okazało się powiększenie pliku wymiany na 8gb. Teraz już tak nie ścina, rzadko się zdarza że zetnie

Pomocne okazało się powiększenie pliku wymiany na 8gb. Teraz już tak nie ścina, rzadko się zdarza że zetnie

Ostatecznie problem rozwiązany pobawiłem się w panelu sterowania nvidia i już się nic nie zacina dzięki wszystkim za pomoc

Edytowane przez WurtiZ
  • 2 tygodnie później...
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...