Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam ogromny problem, mianowicie mam dysk SSD 128GB, lecz komputer, mówiąc potocznie, nie czyta go. W internecie szukałem dużo sposobów na naprawienie tego, lecz natrafiłem na ciekawy problem. Gdy w zarządzaniu dyskami chcę utworzyć nowy wolumin prosty (Nie wiem czy tak to się piszę po polsku) mam tą opcję, jak i wszystkie pozostałe na szaro, tj. nie moge ich kliknąć. Przeszukałem masę forów polskich jak i angielskich, ale nie znalazłem rozwiązania. 

Wiesz czasem pomaga próba instalacji systemu. Odłączyć wszystkie dyski zostawić tylko ten ssd i spróbować instalacji.

A raczej usunąć i sformatować.

Próbowałem, wyskakują błędy gdy chcę formatować, a później jest napisane, że na tym dysku nie można zainstalować systemu. Pierwszy raz widzę takie błędy.

He he, klikałes w swój link?

Jakim systemem formatowanie robiłeś?Mi jak tak OCZ naszło to XP lub 7 pomogła bo 10 właśnie robiła jak mówisz. Wcześniej miałeś na niej system, zgadłem? I pewnie swiruje jakąś ochrona plików.

Sprawdź czy HPA jest na pewno wyłączone , jak możesz to podaj też smart dysku ( aby być pewnym że jest sprawny ) Jak by to był HDD to bym puścił zerowanie, ale w ssd robi się to inaczej ( tam wystarczy dac jakąś komendę do kodowania , nie pamiętam jaką , i wyczysci wszystko ) Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

* kasowaniaWysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Nie za bardzo wiem, gdzie szukać tego Secure boot'a w biosie. Mam ten bios od MSI. https://www.google.p...F3yeiLq2o4qRyM:

Jak masz opcje bootowania w BIOS/UEFI, to mas tam opcja "boot mode select", opcja "UEFI + CSM" to jest właśnie ten  Secure boot ( dokłądnie to to CSM ) 

więc musisz mieć cokolwiek,  poza tym 

A w biosie ci go widzi w ogóle ? jak tak, to odpal go pod MHDD i zrób zdjęcie SAMRT ( lub innym bootowalnym programem z smart ) 

bo może kontroler pada 

Bios mi go widzi, bo tam niżej przy jakiejś innej opcji. Tj kolejności czytania dysków mogę wybrać tego SSD jako podstawowy dysk (nr1)

Up, problem nadal aktualny

SMART nic nie wykazuje, mogę Cię zapewnić, że nie zgłaszane są żadne błędy.

Szukałem długo info na necie, doszedłem do pewnego problemu. Ludzie na filmach mogli wybrać co najmniej jedną opcję, gdzie ja nie mogę wybrać żadnej.

http://prnt.sc/at1833

http://prnt.sc/at38fj

Edytowane przez setros123

Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale teraz to już wszystko zaczęło się sypać... system co chwilę się zamraża, nie można nic zrobić. Pomaga tylko reset. Wiecie, może czy jeżeli otworzyłem zapieczętowaną obudowę, to tracę gwarancje, czy jak to jest? Bo słyszałem różne opinie.