Amity94 3 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam, która z powyższych uczelni jest lepsza pod Infe???? Zależy mi na programowaniu jak najwięcej(Najlepiej w Java, HTML,JS,C++,PHP i SQL) oraz na dobrych wykładowcach. Co powiecie o nich??? PS. Na UŁ pewnie bym wybrał wydział Mat-Inf a na PŁ Automatyki i Informatyki. Pozdrwaiam Cytuj Link to post Share on other sites
marek.murarz 355 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) "Uniwerek cz polibuda" Masz zamiar aplikować na uczelnie, a już nie umiesz wyrażać się o nich z szacunkiem. Zależy mi na programowaniu Najpierw to musisz czuć, z programowaniem jest trochę (a może nawet nie trochę) jak z talentem do muzyki, malarstwa, czy np rzeźby. Jeśli czujesz, nasz już podstawy wybierz Politechnikę i wydział Automatyki i Informatyki. Ja kiedyś (już sporo lat temu) wybrałem podobnie (wydział robotyki) choć na zupełnie innej uczelni (wyżej w rankingu i to sporo) i po tych wszystkich latach nie żałuję. Gdybym mógł cofnąć czas, to wybrałbym tak samo. /* pozdrawiam */ Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez marek.murarz Cytuj Link to post Share on other sites
Amity94 3 Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) @marek.murarz Dzięki za odpowiedź A jaką Ty wybrałeś??? EDIT: Jestem otwarty na wszelkie sugestie A tak na marginesie PŁ jest w pierwszej 10-tce uczelni w rankingu @marek.murarz Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Amity94 Cytuj Link to post Share on other sites
marek.murarz 355 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) PW Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez marek.murarz Cytuj Link to post Share on other sites
fizzybarrel 11 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Zależy mi na programowaniu jak najwięcej Musisz zastanowić się i zdecydować kim chciałbyś być w tej branży za kilka lat. Jeśli chcesz głównie programować, a cała otoczka pozostałej informatyki niespecjalnie Cię interesuje, to wybierz uczelnię, gdzie będziesz miał "lżej", aby samemu się rozwijać. Na studiach informatycznych nie kształcą programistów, tylko ludzi z aparatem teoretycznym do zrozumienia jak dokładnie działa procesor, kompilator, sieć. Podkreślam - dokładnie, więc z czasem może się to stać nudne, lub wydać niepotrzebne. Na uczelni technicznej będzie zawsze trochę zabawy z prądem, ale i rzeczywistym zastosowaniem tego co umiesz (zwłaszcza w kwestii budowy komputera), także politechnika wydaje się być nieco bardziej perspektywiczna. Jednak nie każdy to lubi, a uniwersytet opiera edukację informatyki bardziej na abstrakcjach (co jest dobre dla przyszłego kodera).Być może wszystko to już wiesz, ale pozwól, że zakończę jeszcze większym banałem - na studiach i tak masz niewiele przygotowania do praktycznej pracy w zawodzie, więc tak czy siak będziesz się musiał uczyć sam, ale dobre studia dadzą CI podstawy do zrozumienia wszystkiego co robisz na tej maszynce zwanej komputerem, to dość komfortowe uczucie PS No i błagam, nie sugeruj się sztywno rankingami. Cytuj Link to post Share on other sites
Amity94 3 Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Musisz zastanowić się i zdecydować kim chciałbyś być w tej branży za kilka lat. Jeśli chcesz głównie programować, a cała otoczka pozostałej informatyki niespecjalnie Cię interesuje, to wybierz uczelnię, gdzie będziesz miał "lżej", aby samemu się rozwijać. Na studiach informatycznych nie kształcą programistów, tylko ludzi z aparatem teoretycznym do zrozumienia jak dokładnie działa procesor, kompilator, sieć. Podkreślam - dokładnie, więc z czasem może się to stać nudne, lub wydać niepotrzebne. Na uczelni technicznej będzie zawsze trochę zabawy z prądem, ale i rzeczywistym zastosowaniem tego co umiesz (zwłaszcza w kwestii budowy komputera), także politechnika wydaje się być nieco bardziej perspektywiczna. Jednak nie każdy to lubi, a uniwersytet opiera edukację informatyki bardziej na abstrakcjach (co jest dobre dla przyszłego kodera). Być może wszystko to już wiesz, ale pozwól, że zakończę jeszcze większym banałem - na studiach i tak masz niewiele przygotowania do praktycznej pracy w zawodzie, więc tak czy siak będziesz się musiał uczyć sam, ale dobre studia dadzą CI podstawy do zrozumienia wszystkiego co robisz na tej maszynce zwanej komputerem, to dość komfortowe uczucie PS No i błagam, nie sugeruj się sztywno rankingami. Dzięki za tak szeroką odpowiedź Na ogół właśnie osobiście się nie sugerowałem, a tylko odpowiedziałem na jeden z postów wyżej, że PŁ nie jest najgorsze w rankingach tylko dobrze by było wiedzieć również jacy są tam wykładowcy(charakter i jak dobrze potrafią uczyć), a na ogół wolałbym iść tam i sam zobaczyć ale póki co jestem w Irlandii i nie mam jak Pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
fizzybarrel 11 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 dobrze by było wiedzieć również jacy są tam wykładowcy(charakter i jak dobrze potrafią uczyć) No i to jest własnie zdrowe podejście do tematu.Przeczytałem sobie mój wpis jeszcze raz i mam wrażenie, że wynika z niego, że na studiach prawie się nie programuje, przez co trochę mogłem Cię zniechęcić. Oczywiście programowania jest dużo i moim zdaniem zdecydowanie na studia warto iść, szkopuł polega na tym, że trzeba również sporo przebrnąć przez ciężkie przedmioty nie mające nic wspólnego z programowaniem, często nawet z komputerem. Z czasem jednak się kończą i można już studiować to, co się naprawdę lubi, przy odrobinie szczęścia mając pod ręką pomoc naprawdę doświadczonych fachowców.Życzę Ci właśnie takich nauczycieli i motywacji do pracy.Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Amity94 3 Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki i wszystkiego Najlepszego Również chciałbym abychociaż połowa nauczycieli była taka jak mój nauczyciel WFu w LO, który magicznie pomimo tylko 2-óch moich wizyt na jego zajęciach dał mi 3 3 4 3 i jeszcze lepiej dał mi z tego 4 XD PS. co lepiej się opłaca Inż oprogramowania I analiza danych czy Systemy Komputerowe I Bazy Danych??? Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez Amity94 Cytuj Link to post Share on other sites
marek.murarz 355 Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 nauczyciel WFu w LO, który magicznie pomimo tylko 2-óch moich wizyt na jego zajęciach dał mi 3 3 4 3 i jeszcze lepiej dał mi z tego 4 XD To kwas i to taki, że aż szkoda się przyznawać. Nauczyciel natomiast zupełnie nie ma się czym chwalić, przepuścił lesera - praca cud, robisz, nie robisz, puścisz, nie puścisz - pensja leci. Mam, idź na nauczyciela, najlepiej WF-u. co lepiej się opłaca Inż oprogramowania I analiza danych czy Systemy Komputerowe I Bazy Danych W czym się lepiej czujesz? Bo nie uwierzę, że wybierasz się na studia informatyczne o takich kierunkach nie mając już jakiejś wiedzy na ten temat. Podpowiem Ci, że jeden i drugi kierunek to przede wszystkim programowanie, z tymże na tym pierwszym więcej, a na drugim bardziej administracja. Cytuj Link to post Share on other sites
fortunately102 124 Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Programowanie bardzo przyszlosciowy zawod, ale do tego koniecznie opanuj angielski i to nie tylko techniczny, ale tez dobry w mowie i swiat stoi przed Toba otworem. idź na nauczyciela, najlepiej WF-u. to zawod zdominowany przez kobiety, wszyscy faceci nauczyciele jakich poznalem to byli tacy lalusie, a im mlodsze klasy uczyli tym bardziej, jedynie wykladowcow na studiach bym do tego nie zaliczyl Cytuj Link to post Share on other sites
Mandriv19 723 Napisano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Inż programowania , bo systemu komputerowe i bazy danych to ja miałem na studiach ekonomicznych ;-) z bazami miałem ciężko ale pamiętam z tych nauk wiele, czasami siadam w domu i sam przypominam sobie dla siebie co i jak wysłane z G-e 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 838 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) W Polsce nie ma studiów dziennych na uniwerku/polibudzie, które dogłębnie uczą programowania. Studia informatyczne uczą wielu ogólnych zagadnień z infy, gdzie programowanie jest tylko jednym z nich. Nie ma kierunku programowanie. Przynajmniej nie na uczelniach państwowych. Istnieją szkoły prywatne. Programowanie na studiach to podstawowe instrukcje typu IF, FOR, programowanie obiektowe, trochę o innych paradygmatach, strukturach danych, algorytmach i w sumie tyle. Ja kończyłem politechnikę wrocławską i poziom był absolutnie mierny jeśli chodzi o programowanie. Absolutnie nic o nowoczesnych technologiach, dobrych praktykach i efektywnym zarządzaniu kodem. A największa farsa to była specjalizacja inżynieria oprogramowania. Czas się zatrzymał dekadę temu, bo wszyscy, co umieją programować, programują w zagranicznych firmach, a nie na uczelniach. Jeśli bardzo chcesz na uczelni, to politechnika łódzka ma studia podyplomowe z JavyEE i podobno poziom jest "w miarę". Ale podyplomówka chyba jest płatna. A w sieci znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz i jeszcze trochę. Na koniec, nie ma sensu uczyć się C++, Javy, PHP i miliona innych języków. Nigdy nie będziesz tego jednocześnie używał, wyspecjalizujesz się w swojej dziedzinie, a resztę będziesz znal ciut lub w ogóle. Wybierz, co chcesz pisać i ucz się tych technologii, które są akurat do tego potrzebne. Jeśli będą to gry, będziesz potrzebował pewnie C++ i dużej wiedzy z matematyki i geometrii, A jeśli webówka - HTML, CSS, JS, AJAX i jakiś język to aplikacji serwerowej, np C#/JAVA/PHP/RUBY. Do tego przyda się wiedza, jak działa sieć, przeglądarka i ataki internetowe. A do aplikacji mobilnych nada się jeszcze co innego, itd, itd. Do wszystkiego za to przydadzą się bazy danych, SQL i integracja systemów. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
Amity94 3 Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) W Polsce nie ma studiów dziennych na uniwerku/polibudzie, które dogłębnie uczą programowania. Studia informatyczne uczą wielu ogólnych zagadnień z infy, gdzie programowanie jest tylko jednym z nich. Nie ma kierunku programowanie. Przynajmniej nie na uczelniach państwowych. Istnieją szkoły prywatne. Programowanie na studiach to podstawowe instrukcje typu IF, FOR, programowanie obiektowe, trochę o innych paradygmatach, strukturach danych, algorytmach i w sumie tyle. Ja kończyłem politechnikę wrocławską i poziom był absolutnie mierny jeśli chodzi o programowanie. Absolutnie nic o nowoczesnych technologiach, dobrych praktykach i efektywnym zarządzaniu kodem. A największa farsa to była specjalizacja inżynieria oprogramowania. Czas się zatrzymał dekadę temu, bo wszyscy, co umieją programować, programują w zagranicznych firmach, a nie na uczelniach. Jeśli bardzo chcesz na uczelni, to politechnika łódzka ma studia podyplomowe z JavyEE i podobno poziom jest "w miarę". Ale podyplomówka chyba jest płatna. A w sieci znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz i jeszcze trochę. Na koniec, nie ma sensu uczyć się C++, Javy, PHP i miliona innych języków. Nigdy nie będziesz tego jednocześnie używał, wyspecjalizujesz się w swojej dziedzinie, a resztę będziesz znal ciut lub w ogóle. Wybierz, co chcesz pisać i ucz się tych technologii, które są akurat do tego potrzebne. Jeśli będą to gry, będziesz potrzebował pewnie C++ i dużej wiedzy z matematyki i geometrii, A jeśli webówka - HTML, CSS, JS, AJAX i jakiś język to aplikacji serwerowej, np C#/JAVA/PHP/RUBY. Do tego przyda się wiedza, jak działa sieć, przeglądarka i ataki internetowe. A do aplikacji mobilnych nada się jeszcze co innego, itd, itd. Do wszystkiego za to przydadzą się bazy danych, SQL i integracja systemów. A właśnie które bardziej się opłaca z tych serwerowych PHP/JAVA/RUBY/PYTHON czy coś jeszcze innego?? Z angielskim brak problemu mieszkam aktualnie w Irlandii więc nie ma raczej z tym problemu. PS. Póki co mam książkę: Learning PHP, MySQL,Javascript, CSS and HTML5 (3rd edition) wydawnictwa O'Reilly i wydaje się dobra jak na razie Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez Amity94 Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 838 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) A właśnie które bardziej się opłaca z tych serwerowych PHP/JAVA/RUBY/PYTHON czy coś jeszcze innego?? Jeśli chodzi o Polskę, to najwięcej ofert pracy jest na Javę, a na drugim miejscu jest .NET. Jeśli chodzi o zarobki, obie technologie prezentują podobny poziom. Może ze względu na liczbę ofert, nieco łatwiej znaleźć coś dobrego w Javie, ale i tu, i tu można przebierać. Wadą Javy jest to, że potrzeba znać pierdyliard dodatkowych bibliotek i frameworków. .NET ma to jakoś bardziej upakowane w standard. Co do opłacalności - w Warszawie, Krakowie i Wrocku przy umowie o pracę 10tys brutto jest dość łatwo osiągalne - 2-3 lata doświadczenia potrzeba w dobrych projektach. O 10tys na rękę trzeba już się postarać i mieć 7+ lat doświadczenia. Pojedyncze oferty dochodzą do 20tys brutto, ale to naprawdę rzadkość, zwłaszcza poza Warszawą. Jeśli ktoś się zdecyduje na kontrakt - 30% więcej. W PHP zarobki są gdzieś 40% niższe. Miasta typu Rzeszów także oferują niskie stawki. Bywają oferty za 2tys brutto. Nie wiem jak to jest z Ruby, Python, itp. Nigdy tego nie zanalizowałem. Nie za bardzo też śledziłem zagraniczny rynek pracy. W Anglii dla doświadczonych programistów przy umowie o pracę jest to jakieś 50-60tys funtów rocznie brutto. Dobre oferty to 80tys+. Wyjazd za granicę dla doświadczonych osób bardzo się opłaca z punktu widzenia półrocznych kontraktów. Stawki dochodzą do 400-600funtów netto za dniówkę. Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts